Pięknooka Wiki... Maleńka za metą

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 21, 2010 16:50 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Mała dostała dziś w prezencie przedświątecznym dwie mychy - małą futrzastą i dużą barankową z dzwonkiem ;)
Tak świetnie się bawi tym,co się jej podrzuca,że dla samej przyjemności patrzenia jestem w stanie jej co jakiś czas fundować nowe rzeczy...moje koty nie miały swego czasu tylu zabawek,co teraz te tymczasy.
Kicia przenosi w pyszczku zabawki,to też jest słodkie.W ogóle mała z godnym podziwu zacięciem wczołguje się pod wszystkie meble,żeby tylko wydobyć swoją zgubę...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Od: Wto maja 19, 2009 13:46

Post » Wto gru 21, 2010 17:42 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Pocieszna jest :)

Jak ją znalazłaś to dawałaś ogłoszenie, może ktoś szuka jej.

violavi

Od: Pt kwi 07, 2006 15:34

Post » Wto gru 21, 2010 18:00 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Nie dawałam, z kilku powodów. Po pierwsze kotka przyplątała się jako kolejna "gęba" do karmienia pod blokiem już gdzieś we wrześniu/październiku. Ni stąd,ni zowąd. Wtedy nikt takiej nie szukał. I tak sobie gdzieś tu żyła,co kilka dni ją widziałam, czasem była z jednej strony bloku,czasem z drugiej. A w wieczór poprzedzający pierwszy śnieg musiała upominać się o wejście do klatki schodowej i ktoś ją wpuścił, bo po powrocie do domu zastaliśmy ją już na klatce. Od tej pory jest u mnie,ale jej nieobecność odnotowali chyba tylko sąsiedzi,którzy też dokarmiają koty. Ja wychodzę z założenia,że jak ktoś szuka kota,to to widać, są ogłoszenia w necie,a dla starszego pokolenia są drzewa i słupy do wywieszania kartek. Nie było ani jednego,ani drugiego.Dlatego nie dałam ogłoszeń o znalezieniu kota.
Całkiem możliwa wersja jest taka,że jest to jednak czyjś kot,ale tak zaniedbany,że lata po dworze z pchłami,glistami i zapaleniem dziąseł,a spać idzie na worki z liśćmi uzbierane na podwórku przez sprzątaczy...do takiego domu nie powinna wracać.
Mnie najbardziej zdziwiło jej nagłe pojawienie się w okolicy i to,że zachowywała się,jabyśmy byli starymi znajomymi...to z kolei sugeruje,że mogła być wyrzucona,albo ktoś zmarł,a kota zostawiono samemu sobie.

Swoją drogą coraz bardziej jestem za obowiązkowym chipowaniem wszystkich zwierząt...
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Wto gru 21, 2010 20:04 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Za dużo takich domowych kotów na dworzu :(

Aż czasem mam wyrzuty sumienia, że na siłę chcę oswajać Mamyszkę :roll:
Ale ona już prawie rok u człowieka, już za późno, żeby ją z powrotem wypuścić... nawet jakby się miejsce znalazło.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Śro gru 22, 2010 8:26 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

W sumie, masz passa rację.
Fajnie, że ją wzięłaś do siebie.
Domek kiedyś się znajdzie.
A jak nie to będziesz miała nową rezydentkę :mrgreen:

violavi

Post » Śro gru 22, 2010 13:23 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

violavi pisze:A jak nie to będziesz miała nową rezydentkę :mrgreen:

Na nową rezydentkę nie ma zgody Rodziny, co w praktyce oznacza,że kicia ma w zasadzie parę tygodni,a potem będzie już szukać domu z fundacji.
Chcę ją jeszcze u siebie wysterylizować i doprowadzić po zabiegu do ludzkiego stanu,ale wieczną tymczaską niestety zostać nie może.Nasz dom jest niejako domem "postkocim", że tak powiem - w najtłustszych latach bywało po siedem kotów na raz. Teraz jest tylko Pysia i nie ma planów dokoceniowych.
Może powinnam to jakoś wyrazić w tytule,że to jednak tylko do czasu...
W październiku miałam u siebie 2-miesięczne kocurki,jednemu się niestety odeszło,ale drugi znalazł dom w ciągu półtora tygodnia...Dlatego miałam nadzieję,że ta kicia też ode mnie pójdzie prosto do nowego domu.No ale tamto to były dzieciaczki,w dodatku całkiem ładne.

Oczy, oczy...
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Śro gru 22, 2010 13:33 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Może nie dzieciaczek, ale za to śliczna panna :1luvu:
Jak się Święta przewalą, to może coś drgnie :ok:

OKI

Post » Śro gru 22, 2010 15:55 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Ale jeden kot to smutno ma w domu.
Muszą być przynajmniej dwa :mrgreen:

violavi

Post » Śro gru 22, 2010 18:57 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Wiki jest piekna :1luvu: :1luvu: :1luvu:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Śro gru 22, 2010 19:17 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

tillibulek pisze:Wiki jest piekna :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Ha,ha,dziękuję i przekażę zainteresowanej...ale moja mama twierdzi zupełnie co innego i kiedyś usłyszałam nawet:Zapytaj Wiki co robiła gdy innym kotom rosly ogony :twisted: Faktycznie niezbyt jej wyrósł :lol:

Rzeczywiście,jeden kot w domu,to prawie jak brak kota,choć to zależy od temperamentu konkretnego osobnika.Ale Pyśka nienawidzi innych kotów i chyba jej ulżyło,gdy została sama...Wcześniej były regularne manta spuszczane pozostałym Bogu-ducha-winnym członkom społeczności. To jeszcze zależy od konkretnego kota,na każdego reaguje trochę inaczej.Wiki jakoś ignoruje,na szczęście. Wiki się jej nie boi,a jednocześnie nie narzuca,co jest jedynym złotym środkiem do obejścia trudnego charakteru Pysi.

Najtrudniej się przyzwyczaić do pustawego domu na początku,po odejściu kolejnych kotów - przez wiele miesięcy jest jakoś dziwnie.
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Śro gru 22, 2010 19:19 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

to tez zalezy od temperamentu domownikow - nie wiem jak wytrzymalabym z jednym kotem - u mnie minimum to dwa, a najlepiej jak są czy :lol:

za domek dla Wiki trzymam :ok: :ok: :ok:
(burasie sa naj :1luvu: )

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Śro gru 22, 2010 19:36 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

passa pisze:
tillibulek pisze:Wiki jest piekna :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Ha,ha,dziękuję i przekażę zainteresowanej...ale moja mama twierdzi zupełnie co innego i kiedyś usłyszałam nawet:Zapytaj Wiki co robiła gdy innym kotom rosly ogony :twisted: Faktycznie niezbyt jej wyrósł :lol:

Zawsze możesz powiedzieć, że bawiła się z moją Taćką :ryk: Ona ma typowo brytkowy ogryzek w miejscu ogona :lol:

OKI

Post » Czw gru 23, 2010 9:48 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Ja nigdy nie myślałam o dokoceniu, miałam kota i psa, wiec kot nie był sam.
Gdy pies odszedł, przez rok kotka była sama.
Nie szukałam dla niej towarzystwa, nie byłam wtedy taką kociarą jak teraz, nie myślałam, że jej samej smutno.
Kociak spadł nam z nieba i został. W dniu 11 urodzin syna, moja siostra zabrała go od bawiącej się nim młodzieży na ulicy. Przyniosła do mnie "tylko na moment", aż znajdzie się jakiś tymczas.
Na drugi dzień znalazła tymczas u znajomej, ale ja już byłam zakochana w maluszku i nie oddałam.
Tak samo wygłądałoby każde tymczasowanie u mnie, tzn. każdy kot stawałby się rezydentem.
A na to nie mam warunków, więc nie biorę.
Relacje między moimi kotami nie są przyjazne. Co najwyżej tolerują się, czasami kocurek goni kotkę, napastuje ją, obserwuje każdy jej ruch. Ona się go boi, chociaż jest starsza.
Ale jeden kot to jednak byłoby mało.
Każdy z nich jest inny i to jest fajne.

violavi

Post » Czw gru 23, 2010 18:11 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Wiki na lekkiej bańce ze szczęścia nakolankowego :lol:

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Czw gru 23, 2010 19:46 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Ta mina wyraża wszystko :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Komu pieszczocha, komu? :lol:

OKI

[poprzednia][następna]