Uff, już jesteśmy. Duża od rana walczyła z firmami kurierskimi, potem robiła zamowienie dla cioci Dworcowej, potem oplaty przez internet, ale oczywiście najpierw nas nakarmiła rano, a teraz jeszcze dała Usi insulinę, Kitkowi interferon i lak na nerki, posmarowała Calineczkę, bo się rozdrapała, trochę nas poczesała i w koncu mogła sama zjeść śniadanie i wziąć swoje leki. I otworzyć miau. Wczoraj Kitek był na kontrolnym USG i nerka się zmniejszyła, więc się cieszymy Zuniu, bardzo się cieszę, że lepiej się czujesz. Duża ma dosyć stresów, byłoby wspaniale, gdyby nie musiała się tak martwić o Ciebie! Oczywiście zgłoś się na Miss Miau! JA na pewno na Ciebie zagłosuję! Kubusiu, Duża obiecała zamówić dla Kitka to, co Ty dostajesz, ale już w przyszlym tygodniu, bo teraz wszędzie są przestoje Świąteczne Ciociu, dziękuję, że nam podpowiedziałaś Ciociu MaryLux Sabcia Aha, jeszcze miałam napisać, że wczoraj Duża dała nam jeszcze raz gussto i wszyscy jedli (oprócz mnie, oczywiście). Kitek jadł najmniej, ale on teraz najbardziej lubi suche, Renal i Urinary. Suche nie jest zdrowe, ale Duża mu trochę daje, bo coś musi jeść, a mokrego je mało.
jolabuk5 pisze:Kubusiu, Duża obiecała zamówić dla Kitka to, co Ty dostajesz, ale już w przyszlym tygodniu, bo teraz wszędzie są przestoje Świąteczne Ciociu, dziękuję, że nam podpowiedziałaś
Kubusiu co jesz dobrego. Mi ostatnio nic nie smakuje. Lilo
Lilo, to jest wyłapywacz fosforu, a nie jedzonko. Ale jak chcesz, to ci wyślę link do takiej odmiany felixa, którą Duża kupiła przypadkiem i jest dość smaczna Kitek
Miau Sabciu, Kitku BARDZO się cieszymy że masz lepszy wynik ufff, to duża ulga dla nas i dla Waszej Dużej przy okazji to dla nas ważna informacja: kocia powiększona nerka MOŻE się zmniejszyć (duża od razu wraca myślami do Pafcia, który w usg miał nerki obie powiększone do 5 cm + torbiele a pan wet od razu zasugerował uśpienie...i w końcu uśpił ) - Kitku, co Twoja Duża robi, oprócz interferonu, żeby Twoja nerka się zmniejszyła? Wasza Duża miała rano dużo zajęć A firmy kurierskie to faktycznie - uf uf...moja duża też coś mruczy, że będzie mi musiała żwirek zamówić bo pan kurier przyniesie do domu to nie będzie musiała sama dźwigać... Miaunadaję z budki - drapaka. Ładnie zjadlam. Miaupozdrawiam, Zunia
Hej Lilo, ten Felix to jest taki: https://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_ ... gut/190708 Rybne smaki II 190708.3 Smaki są takie: 6 x z dorszem atlantyckim w sosie ze słoniną 6 x z łososiem w sosie z kurzymi wątróbkami 6 x z tuńczykiem w sosie z indyka 6 x z sardynkami w sosie krabowym
Są też opakowania po 48 szt. Nam smakują, więc może Tobie tez... Kitek
Zuniu, na tę powiększoną nerkę Kitek dostawał steryd (3 dni), a poza tym jakiś antybiotyk długo, chyba Synulox, bo trzeba było codziennie robić zastrzyk. Ale Kitek jest "obsługiwalny", poza tym powiększona była tylko jedna nerka, a stan ogólny Kitka jest dobry. Nie wiem, czy Pafcia dało by się leczyć w ten sposób. I u Kitka nie było torbieli, obraz wyglądał na stan zapalny, stąd to leczenie. A piasek Duża już dawno kupuje w sklepie internetowym i przywozi go kurier. Kolacja nam generalnie nie smakowała, ale coś tam zjedliśmy. Sabcia
Czas mamy jeszcze świąteczny, więc i nasz KĄCIK MUZYCZNY chciałabym utrzymać w lekkim rytmie. Będzie znów operetka, ale specyficzna, hiszpańska jej odmiana, zwana zarzuelą. Podobnie jak w operetce czy musicalu występują w niej na przemian sceny mówione i śpiewane, oraz tańce. Nazwa wywodzi się od królewskiej rezydencji pod Madrytem -Palacio Real de la Zarzuela, gdzie już w XVII wieku wystawiano pierwsze zarzuele barokowe. W XIX w., wraz z rozwojem kierunku narodowego w muzyce hiszpańskiej, zarzuela przeżyła renesans i do połowy XX wieku powstało bardzo wiele dzieł tego gatunku. Zacznijmy od popularnej Luizy Fernandy Federico Moreno Torroby. Arię Vidala Ay mi morena śpiewa Placido Domingo (spektakl z madryckiego Teatro Real z 2006 r.).
Rodzice Placida, Pepita Embil-Domingo i Placido Domingo senior byli śpiewakami zarzueli, Pepitę nazywano królową zarzueli, kompozytorzy pisali utwory specjalnie dla niej. Po amerykańskim tourne państwo Domingo założyli w Meksyku swój własny zespół zarzueli, a mały Placi wychowywał się na scenie, od dziecka uczestnicząc w przedstawieniach. nic więc dziwnego, że ta muzyka zawsze jest mu bliska i często ją wykonuje. Posłuchajmy uroczej Mazurki de las sombrillas z Luizy Fernandy, z Koncertu w Vera Cruz 1992, z Domingiem i Rosario Andrade (pierwszą Halką na kontynencie amerykańskim).
I jeszcze jedna aria z Luizy Fernandy - De este apacible rincon (widoki Madrytu rozpoczynają się i kończą w domu, w którym Placido Domingo przyszedł na świat).
Przejmujące Adios Granada z zarzueli Los Emigrantes Tomasa Barrera i Rafaela Calleji.
Junto al puente de la peña z zarzueli La cancion del olvido Jose Serrano - koncert, Salzburg 2007.
Romantyczna Bella Enamorada z El Ultimo Romantico, kompozycji Reveriana Soutullo i Juana Verta.
Jota Te quiero morena z El trust de los tenorios Jose Serrano. Placido wspominał, że idealnym wykonawcą tej pieśni był jego ojciec: "Kiedy śpiewał Te quiero morena (Kocham cię, Brunetko) każda kobieta na widowni chciała mieć czarne włosy".
I na koniec taneczna Jota z La Dolores Tomasa Bretona.
jolabuk5 pisze:Hej Lilo, ten Felix to jest taki: https://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_ ... gut/190708 Rybne smaki II 190708.3 Smaki są takie: 6 x z dorszem atlantyckim w sosie ze słoniną 6 x z łososiem w sosie z kurzymi wątróbkami 6 x z tuńczykiem w sosie z indyka 6 x z sardynkami w sosie krabowym
Są też opakowania po 48 szt. Nam smakują, więc może Tobie tez... Kitek
Kitku, Mama mófi, sze ja nie mogem, bo mam alergiem.
Anna2016 pisze:Miau Kubusiu Miau Sabciu, Kitku, Julku Śpicie??? Ja też, ale duża już w pracy...poranek był fajny: wskoczyłam do dużej na łóżko i ją lizałam szorskim językiem bo chciałam jeść Dobrego dnia dla Wszystkich. Zazulka
Miaups: zastanawiam się czy zgłosić się do konkursu na Miss Miau.....Z.