kotika pisze:Kiedy powinnam zacząć dokarmiać maluchy, kto mi podpowie?
Ja
Swoją małą zaczęłam dokarmiać, jak skończyła 4 tygodnie, ale to jedynaczka i wolała cyca, więc jeszcze długo nie mogłam jej namówić
Z tą czeredą spróbuj wcześniej, nawet dziś czy jutro (3 tygodnie już skończyły, więc mogą próbować), może załapią. A jak nie, to nie ma bólu, próbuj do skutku i nie wtedy, kiedy śpią obżarte mlekiem matki, bo wiadomo, że nie będą chciały. Najlepiej chyba jak się obudzą i będą szukać cyca.
Ja próbowałam wszystkiego dla mojej grymaśnicy, ale myślę, że na początek najlepszy będzie gerberek dla dzieci z serii "naturalnie proste" (mielone samo mięso kurczaka lub indyka) albo jeszcze lepiej ugotowany kurczak zmiksowany z gotowanym ryżem i dodatkiem marchewki. Można też dawać kaszki dla dzieci i suchą karmę dla kociąt (RC Baby Cat - jako jedyni mają suche karmy dla najmłodszych kociaków z maleńkimi chrupkami), początkowo namoczoną w wodzie.
Jezeli nie będą wiedzieć, o co chodzi z miseczką, to w celu zachęcenia ich do jedzenia podawaj na palcu do zlizania. Ja swoją nakłaniałam podstępem dając palec do lizania i przesuwając go coraz bliżej spodeczka, aż zaryła nosem w jedzonko
Mam nadzieję, że kociaki okażą się pojętne i załapią, o co chodzi
To wszystko. Najważniejsze chyba napisałam. Jak sobie coś jeszcze przypomnę, to dopiszę, bo już pozapominałam - moja dzidzia ma prawie 10 miesięcy