Moderator: Estraven
klaudiafj pisze:Fajnie![]()
Ja teraz też wspominam,kogoś kto już nie żyje, a ja tęsknię ;(

MalgWroclaw pisze:Fajne ludzie mają problemy, że nie lubią tego, bo jest skądś, a innego, bo jest z innego miejsca![]()
A co do pochodzenia...
Chłopak z Sosnowca - Jan Kiepura
FElunia pisze:Urodziłam się i całe życie mieszkam w Sosnowcu. Natomiast do liceum chodziłam w Katowicach, tam studiowałam i pracowałam (kilka lat w Katowicach, kilka lat w Gliwicach). Mam więc sporo znajomych i paru przyjaciół że Śląska. Oczywiście żarty na temat Sosnowca zdarzają im się do dziś. Ale generalnie nigdy ten podział nie był dla nas problemem.
Myślę że to jest kwestia wychowania. Opowiadał mi kolega Ślązak, że kąpał się jako dziecko na stawikach pomiędzy Katowicami a Sosnowcem. I wujek mówił "Patrz, TAMCI są z Sosnowca". I on pamięta swoje zdziwienie, że TAMCI wyglądają tak samo, nie jak potwory.
Ja z kolei nic nie wiedziałam o tych podziałach do czasów licealnych.
I nie zgodzę się z tym, że to sosnowiczanie zadzierają nosa. Raczej te animozje zawsze polegały na stereotypach, że Ślązacy to ludzie pracowici, czyści, przywiązani do korzeni i porządni, a w Sosnowcu to zbieranina z całej Polski czyli same k..., nieroby i złodzieje. A w praktyce są i tacy i tacy po obu stronach.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Baidu [Spider], Silverblue i 8 gości