Witajcie Cioteczki
Bez laptopa jak bez ręki …
Dlatego zdecydowałam się na naprawę … kosztowało mnie to 200 zeta i mam nadzieję, że jeszcze trochę „pochodzi”. Nawaliła jakaś matryca ekranu … czy coś tam podobnego …
Aparatu fotograficznego też nie mam, a zdjęcia z komórki jakie wychodzą każdy widzi …
Moje koty starzeją się
Przeglądając zdjęcia swoich zwierzaków zauważyłam wyrazną zmianę jaka nastąpiła w wyglądzie niektórych z nich.
Chodzi mi o to, że po moich kotach zaczyna być widać ich wiek …
Tysia, Tysiaczek – zaczęła już 15 rok. Nie jest za gruba, wygląda dobrze, ale
pyszczydełko jej jakby wyszczuplało, wygląda to tak jakby zapadły się jej policzki … a przecież ma wszystkie zęby
Zdjęcie z 2013 roku

A te aktualne

Po
Tosi (13 lat) prawie nie widać wieku, nadal jest bardzo aktywna i często zaczepia inne koty, ale … prawie cały dzien przesypia,
a dopiero wieczorem zaczyna dokazywać

Tola – określona na ok. 13 lat + , a może mieć więcej, bowiem już kilka lat temu widać było na zdjęciach rtg zwyrodnienia w stawach.
To powoduje, że często wylizuje sobie futerko. Zawsze była spokojną i najdrobniejszą kotką w stadzie i „od zawsze” uwielbia ciepłe miejscówki

Dziunia – to jeszcze młoda kotka, zaczęła 9 rok. Wygląda jakby w ogóle nie zmieniała się przez 6 lat pobytu u nas
Bardzo lubi mi towarzyszyć, gdy tylko nie śpi .... oczywiście

Cymek, Cymuś - pojawił się u nas w pazdzierniku 2011 już jako ok. 6-letni kocur. Może więc mieć ok. 12 lat + albo i więcej.
Na ostatnich zdjęciach zauważyłam, że „wyszczulało” mu pysio, tak jak u Tysi …
Czy to jedna z oznak starości u kotów ?

Tilla to młoda kocica – ma ok. 5 lat + …. Też się zmieniła, ale tylko … przybyło jej ciałka i futerka

Tymon, Tymi – w marcu 2016 (kastracja) określono go jako „dorosłego”, co nie jest jednoznaczne, mógł mieć ok. 1 roku albo i 3 lata.
Na pewno jest to najmłodszy kot w moim stadzie. Jego też trochę przybyło od maja zeszłego roku, kiedy do nas trafił. Ale też wygląda o wiele lepiej.
Ma ładne oczyska - daje je sobie przemywać bez walki i ma coraz piękniejszą sierść, bo pozwala łaskawie … CZASAMI na małe szczotkowanko
Zdjęcia obrazują to najlepiej

Fituś od lat niezmiennie taki sam … lekko zaokrąglony łakomczuch i wielki śpioch

Kilka fotek - zbiorówek