Ciasto z owocami:
1 1/4 szkl mąki
4 jajka
6 łyżek oleju
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli esencji rumowej
40 dag owoców
cukier puder do posypania ciasta
Owoce umyć, osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. W razie potrzeby pokroić. Ja truskawki np kroję na ćwiartki.
Jajka ubić stopniowo dosypując cukier. Do jajek wlać 2 łyżki wody, esencję rumową, olej i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem średniej wielkości formy i wysypać na nie owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 stopni i piec ok. 30 min. Jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem.
I już
