Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
moś pisze:Ech, co tu duzo mowic- zazdroszcze wypadu i atrakcji
PumaIM pisze:casica pisze:[...]
- jeden powie obiekt kultowy (norma gdy coś nie jest standardowe)
[...]
EeeeJak może niestandardowe, czyli w zasadzie występujące pojedynczo a przynajmniej bardzo nielicznie, być uznane za obiekt kultowy?
Czy kult nie zakłada powtarzalności, występowania konsekwentnie co jakiś czas? W ramach obrządków/rytuałów? Nawet jeśli ogranicza się do niewielkiej grupy wyznawców, więc to coś znalezione nie występuje na większym obszarze? Rozumiem - gdyby konstrukcje z pełnych betonu puszek po kocim żarciu pojawiały się w miarę regularnie, w odstępach czasowych - ale jednorazowe pojawienie się?... No chyba żeby założyć, że występowały regularnie, tylko pozostałe nie zachowały się z rozmaitych przyczyn... Ot, przyszedł walec i wyrównał
VVu pisze:Widzę za to inny fajny temat do rozważań. Co będzie, jak kiedyś archeolodzy wykopią pozostałości muzeum w Rawie i trafią na "grób casicy" (wiadomo, o co chodzi - przecież nie o Jej zwłoki)? Datowanie węglem albo odnaleziony laminowany bilet powie im, że to pochówek z XXI wieku - w pomieszczeniu, pod szkłem, ale podobny łudząco do pochówków wcześniejszych o kilkaset lat. Pomyślą pewnie, że to była jakaś moda retro w obrzędach pogrzebowych.
VVu pisze:Palenie zwłok - archeolodzy pewni to uwielbiają. Zwłaszcza palenie na rzece.
Wtedy zamiast sitka używają durszlaka.
jopop pisze:a tu wszedłeś w inny nurtujący mnie temat - współpracy między naukowcami różnych profesji... z doświadczeń na polu przyrodników wiem, że bywa z tym różnie.
a jak archeolodzy? na ile współpracują z historykami, językoznawcami, antropologami, etnografami i innymi podobnymi profesjami? generalnie archeolog musi być każdym z nich po trochu - ale na ile często zaprasza do współpracy innych, by dokładniej zgłębić problem?
magicmada pisze:To wyślę Wam jutro dyskretne maile:)
Slonko_Łódź pisze:O to, toJa zazwyczaj wychodzę jak potwór
Chyba że faktycznie tak wyglądam a tylko mi się wydaje, że jest inaczej
))
Avian pisze:O!
Tak nagle, bez ostrzeżenia?![]()
Jak sobie radzi ze stratą?
casica pisze:Zresztą dobrym przykładem jest relacja ibn Fadlana. Na jej podstawie powstała książka i film 13 wojownik, oczywiście relacja ibn Fadlana (posła z Bagdadu na dwór chazarski) kończy się na opisie pogrzebu zmarłego wodza ar-rus (co do tego "ar-rus" dyskusja trwa już dobrych 150 lat, chodzi oczywiście o etnicum). W oryginale, po spaleniu wszystkiego co było do spalenia na stosie pogrzebowym, zebrano szczątki do urny, a ja samą ustawiono na kopczyku ziemi przy drodze. Tak więc oczywiste jest, że ślad materialny takiego pochówku nie mógł dotrwać do naszych czasów.
casica pisze:A poza tym wszystko wskazuje na to, iż będę współbudować obwodnicę Radomia![]()
W każdym razie przed chwilą zakończyło się otwarcie ofert i moja jest pierwsza![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1165 gości