Katia K. pisze:Jeżeli chodzi o karmnik, to polecam "rurkę" na przyssawki. Na nieosiatkowanym oknie, dla kotów frajda wielka. Jeden minus to gatunki, które mogą z niego korzystać - gołębie, kwiczoły itp. nie dadzą rady. Żałuję, że teraz nie mogę mieć takiego karmnika, okna mamy osiatkowane. Ale widzę, że sąsiedzi powiesili dwa tego typu karmniki na sporym krzewie pod oknami - są wykorzystywane.![]()
![]()
Fajny karmnik! Gdzie takie można znaleźć?
Katia K. pisze:Czy kuweta kryta z klapką aktualna? Kurczę, u nas po kilkunastu latach koedukacyjnego używania (gdzie próba zdjęcia klapki skutkowała odmową korzystania) nastąpił regres, Nemek nie potrafi z krytej korzystać (ba, z odkrytej też nie...), więc zawsze z rozrzewnieniem czytam o tych mądrych kotach, które problemów sobie nie wymyślają.
Za całokształt
Tak, klapka aktualna i bardzo się cieszę, bo Lolek potrafi urządzić niezłą komorę gazową

Jeśli to starszy kot i wcześniej korzystał, to nie mam pomysłu, jak go przekonać do powrotu do starych nawyków. Moją młodzież uczyłam w ten sposób, że na początku blokowałam drzwiczki rolką z papieru toaletowego tak, aby były do połowy otwarte, żeby widziały, że da się wejść. Jak już weszły to połowa sukcesu. Blokada zazwyczaj wtedy spadała i drzwiczki się zamykały, więc chcąc nie chcąc trzeba było sobie jakoś poradzić, żeby wyjść. No i tak paręnaście razy, a potem już przestałam blokować, żeby zobaczyć, czy zostawią w środku urobek i jak okazało się, że owszem, to uznałam, że już potrafią. Jeszcze tylko przyczaiłam się, żeby sprawdzić, czy na pewno obydwa, bo chciałam im zabrać tę drugą odkrytą kuwetę. Ale po okresie całkowitego zaprzestania jej używania jak na złość znów się im spodobała, więc już zostawiłam, ale przynajmniej tam chodzą tylko na siku. Mądre kotki

Spooxterium pisze:spóźnione życzenia dla Roczniaków Wszystkiego Naj!Mój dziś kończy dopiero pół
![]()
Dziękujemy bardzo i życzymy dużo zdrowia!

Spooxterium pisze:Jak to - to roczne nie są ułożone??! toś mnie pocieszyłaa tak na to liczyłam u swojego brykacza
No co Cię mam okłamywać? Ja to przewiduję, że i za rok się u nas nic nie zmieni

Spooxterium pisze:Drapak widać oporządzony
Taaaak