Hej Gosiu

Moja mama jest pielęgniarką, ja pracowałam 5 lat w służbie zdrowia, więc wiem z autopsji jak to wygląda i wygląda źle. Lekarzy się wychwala i wynagradza a pielęgniarki są zwykłymi nieszanowanymi służącymi w tym kraju. To jest skandaliczne jak się to widzi. Jak lekarze dupy wyżej mają niż... i jak traktują swój personel. Ech... dobrze, że mam ten przypadkowy rozdział za sobą. Ale mamie współczuję, choć obecnie pracuje w fajnym miejscu i zajmuje się wyższymi sprawami - tj papierkami i rozdawaniem leków

Za granicą bym nie chciała pracować, ale rok w rok jak nasze państwo podnosi zusy dla firm jednoosobowych to niestety coraz bardziej mnie skręca z frustracji. 1100 zł miesięcznie muszę płacić na zus, czy zarobię czy nie - nikogo to nie interesuje. Do tego vat. A co roku podwyżka o ok 50 zł. Strach zostać w tym kraju. Tusk obiecywał że zus będzie adekwatny do progu zarobku i guzik. Coraz mniej nas stać by harować na to państwo. Za granicą mają składki symboliczne np w Anglii :/
A tu się dziwią, że przedsiębiorcy nie tworzą miejsc pracy i dają niskie wynagrodzenia. Jak tak dalej pójdzie to etat zniknie, bo to się już nie opłaca. Teraz jak pracownik chce zarabiać godnie to mu dają umowę o dzieło - to nie wina pracodawcy że są niskie wynagrodzenia to wina rządu, który co roku drastycznie podnosi podatki - bo to nie jest 5 zł - to jest 50 zł płacone miesiąc w miesiąc :/
Niestety Polska jest dla bogaczy :/