Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
casica pisze:[...]
- jeden powie obiekt kultowy (norma gdy coś nie jest standardowe)
[...]
casica pisze:jopop pisze:otóż spędziłam sporą część dzisiejszego dnia na wypełnianiu betonem puszek po gourmeciepuszki owe mają być w jakimś tam celu zalane betonem w naszej piwnicy (jako dystanse do czegoś tam, nie wnikam w szczegóły techniczne). Tak czy inaczej - na pewno nie jest to standardowa procedura budowlana. W ramach głupawki napadło mnie pytanie: "co pomyśli archeolog za 500 lat (o ile te puszki tyle wytrzymają) gdy odkopie zabetonowane w piwnicy równo ułożone puszki po konserwie dla kotów"?
Ciekawe pytanie, wbrew pozorom![]()
Otóż metal przetrwa, przetrwa też intencjonalny zamysł konstrukcji. I teraz zależy od archeologa (bo niestety nauki humanistyczne takie już są, pozostawiając dowolność (nad)interpretacji).
- jeden powie obiekt kultowy (norma gdy coś nie jest standardowe)
- drugi (co znacznie rzadsze) powie uczciwie - pojęcia nie mam zielonego o co chodzi.
Jesli zachowa się kontekst, można będzie dywagować i stawiać hipotezy uprawnione, jesli nie, dywagować i tak można, ale raczej na zasadzie wróżenia z fusów.
Ciekawy temat - co sobie pomysli archeolog, no cóż, wszystko zalezy od ilości prostego wina![]()
jopop pisze:a dalej, już nieco bardziej serio, zaczęłam się zastanawiać na ile często znaleziska przypadkowe (wynikające z tego, że jakiś konkretny człowiek miał jakiś niestandardowy pomysł i akurat jego dzieło/pozostałość wykopano) wpływają na interpretację życia, zwyczajów ludzi z danego okresu?
oczywista wydaje się odpowiedź, że weryfikuje się to poprzez statystykę, że bierze się pod uwagę znaleziska powtarzalne. Ale co w przypadku gdy taka powtarzalność jest niemożliwa? np. gdy w danym okresie powstało mało obiektów danego rodzaju lub nie potrafimy ich odnaleźć?
Stan badań czyli jeden z kluczy do uprawnionych hipotez. No cóż, jak w każdej dziedzinie niewymiernej bywa różnie.
Jak wyżej, można wróżyć z fusów, można zachować elementarna uczciwość.
Czy taka odpowiedź Cię zadowala?
Duszek686 pisze:to Kasia w Rabce też wystawia jakieś szkielety?![]()
![]()
Kasia - przyznaj się - ile ich jeszcze masz?
A co do mody retro - to mogłaby na dobre wrócić ta na palenie zwłok.
Tylko moze niekoniecznie na stosie... i bez stosowania hinduskiego modelu![]()
Zofia&Sasza pisze:Jeśli ktoś chce z nami jechać do Rawy, to niech zadzwoni (casica ma mój nr i może podać na pw). zaznaczam jednak, że my jedziemy raczej wczesnawo 8-9.00 i przez Rawę tylko przejeżdżamy, więc możemy delikwenta wyrzucić. Chyba że chce zwiedzić najpierw schron, a potem muzeum?
VVu pisze:A ja myślę, że nie będzie potrzebny archeolog - wystarczy historyk, który wygrzebie gdzieś zapisy z kolejnych wątków casicy i już będzie wiedział, skąd te kocie puszki u Jopop.![]()
casica pisze:Świetnie się bawiłam, jesli tez jesteście zadowolone, super
Użytkownicy przeglądający ten dział: Wojtek i 54 gości