Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 24, 2012 11:13 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

Alienor pisze:villemo - swego czasu wzięłam na DT Bońka - mojego pierwszego tymczasa. Z Kociej Chatki czyli miniprzytuliska prowadzonego przez stowarzyszenie. Wzięłam, bo a) miał straszliwe rany na szyi, pyszczku, karku i łopatkach (grzybicę i alergię wykluczono), b) jak przyjechałam go zabrać widziałam, jak usiłował się zakopać w kocyk w najdalszym kącie boksu, bo 2 koty się osyczały - jeden był zamknięty w wolierze, drugi łaził luzem (z dala od Bońka cała akcja). Miałam przewidująco przygotowane miejsce w łazience, żeby u mnie mógł się alienować do woli - kuwetka, jedzenie, posłaniex2 - wszystko.
Kot po 5 minutach wylazł z łazienki, obwąchał dziewczyny nie przerażając się warkotem i luzacko poszedł zwiedzać mieszkanie. To dom ma takie działanie - dom pachnący szczęśliwymi, spokojnymi ( w miarę :wink: ) kotami.

FAKT :D
I nic juz nie trzeba dodawać :)
I koty to czują - tak po prostu :)
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Sob mar 24, 2012 11:48 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

(...)
Ostatnio edytowano Sob mar 24, 2012 11:55 przez villemo5, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Sob mar 24, 2012 11:50 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

(...)
Ostatnio edytowano Sob mar 24, 2012 11:56 przez villemo5, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Sob mar 24, 2012 11:53 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

Ups... wątki mi sie pomerdały!!
To miało być w moim!

Sorry Blusiaczku! :oops:
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Sob mar 24, 2012 18:24 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

Kotkins ja napisalam tresc ogloszenia - innej nie umiem. Była tu zamieszczona:-)
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Sob mar 24, 2012 22:47 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

Neigh pisze:Blusia – dorosła, ok. 7 letnia kotka w typie persa szuka cierpliwego i doświadczonego domu. Jest kotką po przejściach, oddaną po 5 latach adopcji. Bardzo źle znosi rozłąkę z byłą właścicielką, nie odnajduje się w warunkach przytuliskowych(?)
Busia ma wadę serca i musi codziennie zażywać leki, które chętnie przyjmuje. Jest typowym persem – co oznacza, że oprócz jedwabistego futra ma specyficzne wymagania. Poczynając od niezbędnego, codziennego przemywania oczu; przez wyrozumiałość dla jej upodobań kuwetkowych ( kotka nie uznaje żwirku) po zrozumienie jej niechęci do zabiegów pielęgnacyjnych ( Blusia nie lubi czesania).
W poprzednim domu kotka mieszkała w towarzystwie psa i kota, zakładamy wiec – że mogłaby trafić do domu posiadającego zwierzaka. Ze względu jednak na jej przeszłość i charakter poszukiwany jest dom spokojny i kocio doświadczony.
Blusia bardzo lubi towarzystwo człowieka, lubi być w centrum uwagi, lubi być głaskana. Mile widziany dom posiadający czas, który chciałby poświęcić kotu.
Za wszystkie dotychczasowe problemy Blusi odpowiadają nieodpowiedni ludzie, którzy stanęli na jej drodze. Paradoksalnie uroda była jej nieszczęściem. Poszukiwany jest dom na zawsze – który wnikliwie przemyśli wszystkie za i przeciw. Pokocha jej wady:-).
Kotka zostanie wydana wyłącznie do domu, z którego nie będzie mogła wychodzić na samodzielne spacery.

Fundacja KOT (propozycja zmian) pisze:Blusia – dorosła, ok. 7 letnia kotka w typie persa szuka cierpliwego i doświadczonego domu. Jest kotką po przejściach, oddaną po 5 latach adopcji. Bardzo źle znosi rozłąkę z byłą właścicielką, nie odnajduje się w warunkach przytuliskowych.
Busia ma wadę serca i musi codziennie zażywać leki, które chętnie przyjmuje. Jest typowym persem – co oznacza, że oprócz jedwabistego futra ma specyficzne wymagania: wyrozumiałość dla jej upodobań kuwetkowych ( kotka nie uznaje żwirku, tylko gazety), po zrozumienie jej niechęci do zabiegów pielęgnacyjnych ( Blusia nie lubi czesania).
W poprzednim domu kotka mieszkała w towarzystwie psa i kota, więc mogłaby trafić do domu posiadającego zwierzaka. Ze względu jednak na jej przeszłość i charakter poszukiwany jest dom spokojny i kocio doświadczony.
Blusia jest bardzo kontaktowa, lubi towarzystwo człowieka, lubi być w centrum uwagi, lubi być głaskana; wymaga poświęcenia jej zainteresowania i czasu.
Za wszystkie dotychczasowe problemy Blusi odpowiadają nieodpowiedni ludzie, którzy stanęli na jej drodze. Paradoksalnie uroda była jej nieszczęściem. Poszukiwany jest dom na zawsze – który wnikliwie przemyśli wszystkie za i przeciw. Pokocha jej wady:-).
Kotka zostanie wydana wyłącznie do domu, z którego nie będzie mogła wychodzić na samodzielne spacery.

:?:

Neigh, bardzo dziękuję. Chciałabym zmienić tylko 2 rzeczy - dodać, że zamiast żwirku gazety, bo wtedy będzie odrazu jasne, o co chodzi i usunąć fragment z przemywaniem oczu. Blusia nigdy nie musiała i nie musi mieć przemywanych oczu, ona ma drożne kanaliki, a jej problem z oczami dotyczył zapalenia błony naczyniowej i była bardzo długo leczona kropelkami i maściami, jeszcze wiele miesięcy u Herbi.

Mieliśmy dwa telefony w sprawie Blusi. Jeden domek poleciał na wygląd i najważniejsze było, czy te tabletki na serce, które ona musi cały czas brać są bardzo drogie, a drugi domek odebraliśmy w pierszym kontakcie bardzo pozytywnie - Pani, która ma kotkę "perską" pięcioletnią, wyciągniętą z pseudohodowli, zużytą maszynkę do rodzenia o trudnym charakterze, nie zdecydowałaby się jednak na drugiego trudnego kota, z obawy że nie dałaby sobie rady.

Fundacja KOT

Od: Sob cze 28, 2008 13:41

Post » Sob mar 24, 2012 23:16 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

Blusia miała zapalenie rogówki czy błony naczyniowej???Bo jesli błony naczyniowej to może mieć nawroty i pewnie bardzo źle widzi??

Neigh nie widziałam tego ogłoszenia-przepraszam.
Ja bym dodała tylko,że przy czesaniu jest żle.Tak"bardziej" źle- bo to pers i czesać jednak trzeba.

Szkoda tej pani- idealna dla Blusi by była:(

Ogłoszenie jest dobre, konkretne.Jak poczuję coś na koncie- robimy Allegro.

Herbi przeczytała moją prośbę o informację i się nie odezwała.Dajmy sobie z nią spokój wobec tego, szkoda czasu.
Piszę o tym bo nie miałam racji- w Wy miałyście.

Muszę przestać wierzyć w ludzi.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Sob mar 24, 2012 23:19 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

Tak jak napisałam - zmieniajcie wszystko co uznacie za stosowne, potrzebne itp. Fundacjo zmieniaj, Ty znasz kota, ja nie:-)

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Post » Sob mar 24, 2012 23:28 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

Kotkins, wet mówił o zapaleniu błony naczyniowej, nawroty były wielokrotnie, stosowaliśmy między innymi Optimmune, na jednym oczku rogówka ma lekkie, ale widocznie zmętnienie. Prawdę mówiąc codziennie z niepokojem podglądam czy już jej się znowu zaczyna. Dodatkowo było zakażenie pałeczką ropy błękitnej i z tego powodu Blusia miała przygotowaną autoszczepionkę.

A nowe, lepsze ogłoszenie już posyłam do koleżanki, która zajmuje się stroną fundacji. :D

Fundacja KOT

Od: Sob cze 28, 2008 13:41

Post » Nie mar 25, 2012 8:44 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

Skoro ogloszenie zatwierdzone - to trzeba sie teraz wywiedziec ( Kotkins moglabys) ile dokladnie kosztuje takie wyroznione, pogrubione i co tam jeszcze na pierwszej stronie allegro

I jeszcze raz dopytam - kto sie gotow dorzucic do ogloszen?

Obrazek

Neigh

Post » Nie mar 25, 2012 8:51 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

Na Allegro z przyjemnością od razu usuną takie ogłoszenie.
Oni tam przesiewowo zwykłe aukcje, a wyróżnione dodatkowo szybciutko sami wyłapują.
A za wyróżnienie nie zwracają...
Lepiej wyróżnić na Tablica.pl przy pierwszym ogłoszeniu wyróżnienie było kiedyś za darmo
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Nie mar 25, 2012 10:53 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

Dlaczego usuną?Napiszemy,że to nie jest sprzedaż w pierwszym zdaniu.
Że szukamy domu a nie handlujemy kotami.
Na Allegro jest mnóstwo "aukcji" z kotami do adopcji.Zniknęły koty z pseudo i koty" sprzedam piłkę za 500zł ,dorzucam kota bri "np.Raz mi Allegro cofnęło aukcję,chcialam sprzedać szczepionkę kupioną pomyłkowo.Lekami nie wolno handlować.Wisiała z godzinę i już ktoś zadzwonił o tę szczepionkę:),więc nie przejęłam się ,ze zdjęli.
Tablica pl.jest dość popularna.
Allegro powinno przejść bez bólu.

Chyba,że o czymś nie wiem!?

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Nie mar 25, 2012 11:31 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

Allegro ostatnio dziwnymi zasadami się kieruje. Oni są portalem handlowym, a nie ogłoszeniowym i właśnie dlatego wyrzucają ogłoszenia adopcyjne.
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Nie mar 25, 2012 12:06 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

Spróbujcie poprosić jakąś fundację, która ma umowę na aukcje cegiełkowe.
Być może fundacje mogą zamieszczać także aukcje adopcyjne.

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Nie mar 25, 2012 12:32 Re: Perska Blusia wróciła z adopcji po 5 latach, potrzebny d

magaaaa pisze:Spróbujcie poprosić jakąś fundację, która ma umowę na aukcje cegiełkowe.
Być może fundacje mogą zamieszczać także aukcje adopcyjne.

Nie mogą.

Ja tylko uprzedzam, po co wydać 20 zł na wyróżnienia, jak aukcja zniknie b. szybko?
Zwracają opłatę za wystawienie, za wyróżnienia już nie.
Im się to opłaca, dlatego na aukcje bez wyróżnienia nie zwracają uwagi...
Z resztą właśnie mnie skasowało 2 zł za wystawienie Łaciatka 8O
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

[poprzednia][następna]