


Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
babajaga pisze:No to może, że drożdże już pomarły. Może być jeszcze trochę fermentacji cichej tzn przybędzie alkoholu i ubędzie cukru. Dlatego dosłodziłas tylko trochę, żeby kontrolować słodycz. Jeżeli nie będzie już blupać to nie szkodzi. Czekaj spokojnie az smak się ułoży. Zdechłe drożdże i farfocle z owoców będą teraz pomaluśku opadać na dno i tworzyć osad, znad którego za jakiś tydzień zlejesz wino i znowu zamkniesz w balonie.
Stoi w kuchni w pobliżu kaloryfera - tam ciepło jestTyzma pisze:a może być za zimno, wino chodzi w cieple
shira3 pisze:babajaga pisze:No to może, że drożdże już pomarły. Może być jeszcze trochę fermentacji cichej tzn przybędzie alkoholu i ubędzie cukru. Dlatego dosłodziłas tylko trochę, żeby kontrolować słodycz. Jeżeli nie będzie już blupać to nie szkodzi. Czekaj spokojnie az smak się ułoży. Zdechłe drożdże i farfocle z owoców będą teraz pomaluśku opadać na dno i tworzyć osad, znad którego za jakiś tydzień zlejesz wino i znowu zamkniesz w balonie.
Ale co, spróbować jeszcze raz?
Bo ono nic w smaku słodkiego nie miało to może te pół kilo to za mało? Chodzi mi, żeby całkiem wytrawne ne było tylko takie raczej pół
Tego razem jest k 10 litrówbabajaga pisze:shira3 pisze:babajaga pisze:No to może, że drożdże już pomarły. Może być jeszcze trochę fermentacji cichej tzn przybędzie alkoholu i ubędzie cukru. Dlatego dosłodziłas tylko trochę, żeby kontrolować słodycz. Jeżeli nie będzie już blupać to nie szkodzi. Czekaj spokojnie az smak się ułoży. Zdechłe drożdże i farfocle z owoców będą teraz pomaluśku opadać na dno i tworzyć osad, znad którego za jakiś tydzień zlejesz wino i znowu zamkniesz w balonie.
Ale co, spróbować jeszcze raz?
Bo ono nic w smaku słodkiego nie miało to może te pół kilo to za mało? Chodzi mi, żeby całkiem wytrawne ne było tylko takie raczej pół
A ile tego cukru dałaś? Z proporcji? Pół kilo na każde 10 litrów?
shira3 pisze:Tego razem jest k 10 litrówbabajaga pisze:shira3 pisze:Ale co, spróbować jeszcze raz?
Bo ono nic w smaku słodkiego nie miało to może te pół kilo to za mało? Chodzi mi, żeby całkiem wytrawne ne było tylko takie raczej pół
A ile tego cukru dałaś? Z proporcji? Pół kilo na każde 10 litrów?Dałam pół kilo.
No szoooo....Tyzma pisze:shira3 pisze:Tego razem jest k 10 litrówbabajaga pisze:A ile tego cukru dałaś? Z proporcji? Pół kilo na każde 10 litrów?Dałam pół kilo.
![]()
![]()
Na paraapetówce prosić się będąbabajaga pisze:Śmiejcie sie śmiejcie. Shira będzie miala pyszne wino!Shiro po dosypaniu cukru zamieszać a potem odstawic i nie tykać balona, żeby się ładnie osad wytrącał. Za tydzień zlejesz znad osadu i ewentualnie znowu dosłodzisz.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 69 gości