Sabcia. Dziatek mię nie daje mniamuśnościów! To jezd okropeczne! Chyba zrobiam focha i nie dam mu się pomiziać! Mała Ciorna już na Dziatka sykła, bo ona się schowała koło lodófku a Dziatek tam paczał na zaworka i ją wystrachnął, to sykła i uciekła. Książniczka Ofelja
Miau. Chudnę. W kwietniu ważyłam 6300. Pod koniec października 6100 - po zrobieniu ząbków 5960 a dziś duża mnie zwazyla na wadze łazienkowej i mam 5700. A przecież nie głoduję. Tak jakby - jem i chudnę ((( Zunia Duża załamana
Pralciu, to wspaniale, że zjadłaś! My też zjedliśmy, ja najpierw nie chciałam, ale Duża tak długo przekonywała, że w końcu dalam się namówić i polizałam sosik z 4 saszetek Miaumiłej soboty Sabcia
KĄCIK MUZYCZNY dziś trochę nietypowy, bo chciałam Wam pokazać nieco "kuchni" muzycznej. Jak śpiewak przygotowuje arię, i jaki jest ostateczny efekt sceniczny? Oczywiście na przykładzie Placida Domingo, ale myślę, ze podobnie wygląda to u wszystkich śpiewaków. Posłuchajmy, jak Placido opracowuje arię z I aktu opery Wolfganga Amadeusza Mozarta Idomeneo - Vedrommi intorno (a konkretnie finału tej arii Di tormento questo core quante volte morirà! Idomeneo, uratowany z katastrofy okrętu podczas burzy, przysiega Posejdonowi, że złoży mu w ofierze pierwszą osobę, którą spotka na brzegu. Los sprawia, że tą osobą okazuje się jego własny syn, Idamante. Opery Mozarta nie należą do głównego repertuaru Dominga, wymagają innego typu głosu tenorowego i widać, że koloraturowa część arii początkowo sprawia śpiewakowi kłopoty.
I jeszcze jeden przykład - tym razem dotyczący reżyserii. Otto Schenk opracowuje z Domingiem scenę finałową Otella Verdiego, słynne Niun mi tema - najpierw próba, a potem cała gotowa scena.
Na koniec 2 fragmenty Masterclass z Domingiem, widać tu na co artysta zwraca uwagę, doradzając studentom wokalistyki.
Rozmawiałam dziś z Panią wet która robiła Zuni zęby w październiku i zna jej problemy z jedzeniem. Powiedziała ze Zunia może mieć IBD.... i dała pod rozwagę leczenie sterydami