Aga i koty..Jan u mnie/prosimy o zamkniecie:)))

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto wrz 08, 2009 22:05 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

Aleksandra59 pisze:
aga9955 pisze:Jak tylko mi sie stresy zwiazane z kotami dziecmi i praca skoncza to przysiegam ze przejde na e-palenie. I namowie mame:) PRAWDA MAMO????? bo anna57 rowniez za duzo pali......i mnie nie slucha. :mrgreen: :mrgreen:

Aga - przepraszam bardzo, ale stresy mają to do siebie że są ZAWSZE :? Ja też wcześniej zawsze sobie mówiłam, że jak będzie bezstresowo to postaram się pożegnać z paleniem :roll: Tylko zawsze ten stres był :? I pomimo stałego stresu - przy pomocy e-papierosa cholernych papierochów nie palę :D Ja sobie urodzinowy prezent zrobiłam - pożegnanie z papierosami :D

Tylko mam kolejnego stresa - wszystko mi śmierdzi petami :twisted: A w jakim stresie byłam jak do mnie dotarło jak ja sama śmierdzialam petami - kategoriach BEZCENNE: czy ja paliłam majtkami te papierosy, skoro moja osobista bielizna śmierdzi :twisted:

Ladne :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: no coz mi wstyd ze pale....bo to mocno nie modne. Mysle ze najwyzszy czas pozegnac zgubny nalog. :mrgreen:
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Wto wrz 08, 2009 22:06 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

lomatko to Ania tyż kopci? :D

Lizunia zdrowiej bo ciotka tyz wariotka ocipieje do reszty :oops:
oflagowalam sie jak Twoja Matula Agula
strajk glodowy tyz jest
a leb muszym pofarbowac bom juz siwo jak golabek na odrostach 8O

Agula Ty jydz bo razym wyschnymy na trzoske

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Wto wrz 08, 2009 22:10 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

Najlepiej bez e-papierosa, bo to też uzależnia :mrgreen: Patrz wątek wyżej cytowany 8)

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Wto wrz 08, 2009 22:51 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

I tym oto sposobem wkroczyłyśmy/wkroczyliśmy na grząski grunt niepalenia. :ryk:
Zapadła znacząca cisza. :smiech3:

Paląca
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Śro wrz 09, 2009 2:04 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

no to kciuki za apetyt Duzej i Malej :ok: :D

muac

Od: Pt gru 12, 2008 19:53

Post » Śro wrz 09, 2009 6:31 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

Śniadanko było? 8)

Aga, jedz to, co lubisz, małe porcje, a częściej. Kiedyś jak zaczęłam bardzo intensywnie trenować, to straciłam kompletnie apetyt, mogłabym wogóle nie jeść, ale dzielnie siadałam przed talerzem i jadłam, bo mi na treningach bardzo zależało. A tobie chyba na kotach, co nie? Trzeba się troszkę pozmuszać, a potem apetyt wraca.

Głaski dla futer (po twoim śniadanku 8) )

:ok: :ok: :ok:

MarciaMuuu

Od: Sob sie 25, 2007 19:36

Post » Śro wrz 09, 2009 12:34 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

OT - ważne, bo na kocury

Jakby komuś coś, takoż, owoż, onegdaj, zza węgła, znienacka, to zajrzyjcie, proszę, na bazary :wink:
Dla Wilczaka - viewtopic.php?f=20&t=99753
dla Agn - viewtopic.php?f=20&t=99762&p=4894679#p4894679
Dla FKP - viewtopic.php?f=20&t=99602
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024

zabers

Post » Śro wrz 09, 2009 12:52 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

Olu na bazary zajrze kochana.

U nas w miare spokojnie. Liza zjadla, co prawda nie sa to powalajace ilosci ale chrupie suche wiec jestem spokojna. Czekam na kupiszona. Zobaczymy jak bedzie wygladal. Czuje sie chyba dobrze. Odruchu nie zauwazylam. Bylam co prawda w pracy od rana ale chyba nic sie zlego nie dzialo. Siersc ladna. Oczka bystre.
Reszta spokojnie.

Kciukole nadal mile widziane :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

aga9955

Post » Śro wrz 09, 2009 15:08 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

No, to że Liza zjadła, to się domyślam, ale czy jej Duża zjadła, to już nie jest dla mnie takie oczywiste. Pamiętaj, jak strzykawa nie pomoże, mam jeszcze pompkę do roweru (nadzwyczaj skuteczną :twisted: )
Ok. A teraz serio - :ok: i będzie dobrze z kocurkami.

zabers

Post » Śro wrz 09, 2009 16:06 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

To ja potrzymam kciukole 8) :ok:
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Śro wrz 09, 2009 16:33 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

Liza zrobila kupe normalna. Siku w prawidlowym kolorze. Niestety po zjedzeniu kurczaka odbijalo jej sie dosc wyraznie. Nie wiem o co chodzi z tym odbijaniem. Czy to kwestia zagazowanych jelit czy podraznionych:( nie wiem.
I w sumie nikt nie wie. Podobno kotu nie powinno sie odbijac po jedzeniu.

Spi spokojnie. Tylko dziwnie oddycha, dosc gleboko i szybko. Rusza sie jej caly brzuszek. Nie wiem o co chodzi.
Obrazek

aga9955

Post » Śro wrz 09, 2009 18:40 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

Kciuki nieustające są :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Alusiowi na zagazowane i podrażnione jelita dawałam sproszkowane siemie lniane i Espumisan :wink:

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Śro wrz 09, 2009 18:45 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

Nadal trzymamy kciuki :ok: :ok: :ok:

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Śro wrz 09, 2009 19:48 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

aga9955 pisze:Liza zrobila kupe normalna. Siku w prawidlowym kolorze. Niestety po zjedzeniu kurczaka odbijalo jej sie dosc wyraznie. Nie wiem o co chodzi z tym odbijaniem. Czy to kwestia zagazowanych jelit czy podraznionych:( nie wiem.
I w sumie nikt nie wie. Podobno kotu nie powinno sie odbijac po jedzeniu.

Spi spokojnie. Tylko dziwnie oddycha, dosc gleboko i szybko. Rusza sie jej caly brzuszek. Nie wiem o co chodzi.

Aga, w kwestii odbijania - Balbinka cierpiała na tę dolegliwość w ubiegłym roku, przy zapaleniu trzustki właśnie. To też prawdopodobnie powodowało u niej odruch wymiotny (tak domniemywały nasze wetki).
Teraz od trzech tygodni przerabiamy nawrót po blisko rocznym spokoju.
Tym razem, stan nie był tak ostry, bo wyniki biochemiczne w normie, ale cóż z tego, kotka wyraźnie źle się czuła, nie chciała jeść, przyspieszony oddech również zaobserwowałam, podobnie zresztą jak w ubiegłym roku. To jest ból - większy, mniejszy - no dyskomfort po prostu. Tym razem, zaraz po otrzymaniu wyników morfologii i biochemii, które były bardzo dobre, zrobiłam usg. Wyszło to, co rok temu: przewlekły, nieznaczny stan zapalny jelit, trzustki i pęcherzyka żółciowego. Po przeanalizowaniu wyników tegorocznych i historii z zeszłego roku koncepcja jest taka, że stan zapalny trzustki ma charakter wtórny i jest konsekwencją przewlekłego zapalenia jelit, zaś zapalenie pęcherzyka to rzecz towarzysząca zapaleniom trzustki właśnie. Bo u nas właśnie podejrzane były kupy, czasem tylko rozluźniona końcówka, czasem większa część stolca.
Walczymy z tym farmakologicznie, był wenflon i dożylne kroplówki dzień w dzień, teraz mamy chwilę odpoczynku. Jeśli się nie powiedzie, trzeba będzie niestety zrobić laparotomię.
NIe doczytałam, czy zrobiłaś Lizuni usg - ja bym takie badanie wykonała, bo to pozwoli wyeliminować pewne rzeczy i być może sprecyzować diagnozę i dalsze postępowanie.

Z góry uprzedzam odpowiedź na pytanie, co powoduje te stany zapalne. Nie wiadomo. Może to być tak naprawdę wszystko: zakłaczenie, zmiana karmy, jakaś bakteria w jelitach, którą wytropić można ponoć właśnie przez zbadanie wycinków. Są pewne standardowe pomysły na leczenie, ale tu dużo zależy od konkretnego kota i jego wyników, dlatego też nie opisuję tu w wątku, co u nas było stosowane, ale w razie czego służę na pw tym, co będę w stanie odtworzyć.
Trzymam kciuki i wierzę, że uda Wam się opanować to wszystko, choć może to trochę potrwać.
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Śro wrz 09, 2009 19:57 Re: Liza chora:(((((( trzustka?? niski poziom lipazy...

Smil dzieki.....
Troche mi ulzylo bo ja juz wszedzie widze plyn w oplucnej i FIP:(((

Od poniedzialku zaczne jej badanie. Wracaja moi weci z urlopu. Zrobie jej pelne badania w laboklinie dot profilu watrobowego i trzustkowego. Zrobie tez USG.
Liza kupy dzis i wczoraj miala ladne. W poniedzialek byla kupa brzydka. No i ta lipaza.....
Czekam na wetow i bede badac. No chyba ze cos bardzo niepokojacego zacznie sie dziac to wtedy oczywiscie bede badac wczesniej.
Poki co oprocz odbijania, mniejszej checi do zabawy, i troszke mniejszego apetytu nic sie zlego w sumie nie dzieje. Martwi mnie ten wyrazny oddech. Ona jak spi oddycha calym brzuszkiem.
Obrazek

aga9955

[poprzednia][następna]