Broszka & Company

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 18, 2013 20:51 Re: Broszka & Company

morelowa pisze:A, tak - tak właśnie myślałam , po prostu placki z owocami, albo czymś. Najczęściej robię z jabłkami zimą. I bez mleka .. I bez proszku do pieczenia :mrgreen:
Z proszkiem robię taki chlebek, który jest teoretycznie spodem do pizzy dla vegan - bez mleka. Mąka, proszek, woda, olej - sie zagniata. Skleja sie błyskawicznie, rozciąga, albo wałkuje - smażę bez tłuszczu. Są podobne do indyjskich chapatti , tylko, że z proszkiem.
Ale lubię robić naleśniki, mam patelnię i to wcale nie długo jest :mrgreen:

Dziś podobno bardzo ciepło ma być, ale to ostatni taki dzień. Środek sierpnia, a jesień w powietrzu, dzień wyraźnie krótszy.. :(
Brakuje mi lasu...

Chwilowo - w przyszly weekend znowu ma być 30 :dance2:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon sie 19, 2013 6:55 Re: Broszka & Company

No, faktycznie :D Ale to zależy od portalu - jeden mi pokazuje na jutro 17, a drugi 27 8O A co za tydzień... tego nikt nie wie. Ale może trafią :mrgreen:
Na razie od wieczora późnego leje, a ja muszę poleźć.. pozałatwiać :?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pon sie 19, 2013 7:05 Re: Broszka & Company

U nas ciepło i pogodnie :)
Trufla, Lili i Imbir
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Beasia

Od: Pt maja 22, 2009 12:05

Post » Pon sie 19, 2013 8:16 Re: Broszka & Company

U nas pada i jest szaro-buro i ponuro.
Serwis pogodowy zapowiada na dzisiejszą noc i jutro rano tak duże opady że chyba nas doszczętnie zaleje 8O :evil:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pon sie 19, 2013 8:26 Re: Broszka & Company

Ale Wy na górce, zdaje się? To może się trzymajcie, żeby Was nie zmyło.. :roll:
Nam też tak zapowiadają.

Broszka, zrobiłaś olejek dziurawcowy?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Pon sie 19, 2013 11:07 Re: Broszka & Company

morelowa pisze:Broszka, zrobiłaś olejek dziurawcowy?

W tym roku nie robiłam bo mam jeszcze sporo zeszłorocznego.
A czemu pytasz, potrzebujesz?
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pon sie 19, 2013 14:45 Re: Broszka & Company

Beasia pisze:U nas ciepło i pogodnie :)

Dojdzie i do Was :mrgreen:
Broszka pisze:U nas pada i jest szaro-buro i ponuro.
Serwis pogodowy zapowiada na dzisiejszą noc i jutro rano tak duże opady że chyba nas doszczętnie zaleje 8O :evil:

U nas popadalo w nocy i przed poludniem skutkiem czego, zamiast iść z Felixem na spacer, posprzątalam chalupę :roll:
Cieplo jest, ale ponuro.
Nie cierpię takiej pogody :evil: :evil:

felin

Post » Pon sie 19, 2013 15:48 Re: Broszka & Company

Śpiąca pogoda, robię się mało kumata i kontaktowa chwilami :twisted:

Oparzyłam się o krawędź prodiża we czwartek. Potrzymałam rękę [prawą, ba lewą wcześniej oparzyłam troszeczkę :roll: ] pod zimna wodą i dałam se spokój w przekonaniu, że nic w domu nie mam, ani odkażającego, ani p-oparzeniowego. A poza tym w ogóle mnie nie bolało - chyba mam zanik nerwów :|
Jak sie w sobotę zrobiło lekko spuchnięte, czerwone na około i jakieś takie.. to se przypomniałam o olejku, że mam jeszcze małą buteleczkę. I zaczęłam używać. Teraz mam takie jakieś nieładne, ale sie goi chyba :mrgreen:
A to mi uzmysłowiło, że dzieją się różne rzeczy i mogę potrzebować tego olejku - kiedyś. Chciałam się zabezpieczyć.
Stosowałaś go , Broszka, kiedyś do masażu? Podobno na stawy, kręgosłup się nadaje..

Obrazek

morelowa

Post » Pon sie 19, 2013 20:19 Re: Broszka & Company

Potwór mojej mamy wyspecjalizowal się we wlamach do smakolyków itp. :evil: :evil:
Wie, skurczybyk, że dostaje tylko na dobranoc przed pójściem spać, ale już ileś razy zwalil zawartość pólki na glebę. Przed chwilą zacząl robić rozpierdziuchę w puszkach :roll: Już trzy razy go pogonilam z pokoju, ale uparty jest jak osiol :twisted:

felin

Post » Wto sie 20, 2013 9:43 Re: Broszka & Company

morelowa pisze:Oparzyłam się o krawędź prodiża we czwartek.

I jak dzisiaj? A może trzeba pokazać lekarzowi? :roll:

morelowa pisze:A to mi uzmysłowiło, że dzieją się różne rzeczy i mogę potrzebować tego olejku - kiedyś. Chciałam się zabezpieczyć.
Stosowałaś go , Broszka, kiedyś do masażu? Podobno na stawy, kręgosłup się nadaje..

Jak będziesz w potrzebie to pisz, mam zapas a za rok zrobię nowy :wink:
Do masażu nie stosowałam.

felin pisze:Potwór mojej mamy wyspecjalizowal się we wlamach do smakolyków itp. :evil: :evil:
Wie, skurczybyk, że dostaje tylko na dobranoc przed pójściem spać, ale już ileś razy zwalil zawartość pólki na glebę. Przed chwilą zacząl robić rozpierdziuchę w puszkach :roll: Już trzy razy go pogonilam z pokoju, ale uparty jest jak osiol :twisted:

E, tam, chyba się czepiasz niewinnego kotecka :twisted: :twisted:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto sie 20, 2013 11:43 Re: Broszka & Company

Morelowa, liść aloesu przecinamy wzdłuż,zeskrobujemy sok i na miejsce opażone,można na ranę opażelinową.Wielokrotnie sprawdzone,koi ból,chłodzi.nie zostawia blizny.
Brosia olejek z dziurawca na bolące stawy? Działa?
Proszę o informacje o szeowej wateczku kociej-Broszeczce,jak się czuje,a może zdjęcia,coś zapomniana dziewczynka jest.

fumcia

Od: Sob wrz 03, 2011 12:51

Post » Wto sie 20, 2013 12:21 Re: Broszka & Company

Nie mam aloesu :( , ale mam jeszcze trochę olejku! Blizna chyba będzie bo sie zagapiłam, ale co mi tam - niech se :mrgreen: Jest suche , tylko takie na około zaczerwienione. Po prostu nie przyszło mi do głowy, że może się SAMO nie goić :? Bo powinno! W ogóle mnie nie bolało i nie boli 8O

http://www.wadam.pl/olejek.htm
Czytając o olejku trafiłam na taki link powyżej. Dlatego pytałam Broszkę o ew. doświadczenia. Ale linków nt 'stawy, kręgosłup, olejek... ' jest multum.
W tej chwilli używam magnezu [chlorku] i oliwki magnezowej, ale przy najbliższej okazji zapytam terapeutkę o dziurawiec.

Właśnie, jak kociaste, psiaste i kopytne po tych upałach?

Obrazek

morelowa

Post » Wto sie 20, 2013 17:28 Re: Broszka & Company

Robiłam z olejku dziurawcowego ciepłe kompresy na bolące stawy i nerwobóle - pomagają :)
Masaży nie robiłam bo sama sobie np. na kręgosłup to raczej ciężko by było :wink:

Fotki Brosiaczka muszę porobić nowe, dawno jej nie pstrykałam bo zawsze Pippin pcha się w kadr :twisted:
Broszeńka bardzo źle znosiła upały, męczyła się oddechowo i praktycznie całe dnie spędzała na chłodniejszych kaflach w kuchni... Martwię się o nią bo słabiutko je i futerko brzydkie się zrobiło, ale w zeszłym roku pamiętam że w upały było podobnie.

A kopytne odetchnęły nareszcie bo wraz z ochłodzeniem zniknęły te najbardziej gryzące owady i jak nie ma upału mogą cały dzień spędzać na pastwisku :P
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto sie 20, 2013 17:40 Re: Broszka & Company

morelowa pisze:Nie mam aloesu :( ,

A ja mam 8). (chyba pierwszy raz mam coś, co polecacie :wink: ).
Koleżanka oderwała kawałek swojego i dała mi. Wygląda na to, że się przyjął.
Jak wsadzałam go do ziemi, oderwałam kilka "listków" z samego dołu i wtarłam je w twarz :mrgreen:

A ten olejek z dziurawca to na co pomaga?

Dobrze, że Broszeczka i kopytne mogą odetchnąć od upałów :ok:
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Wto sie 20, 2013 19:09 Re: Broszka & Company

Revontulet pisze:A ten olejek z dziurawca to na co pomaga?

Mówią, że na wszystko :mrgreen: Wujek google tak mowi :lol:

Obrazek

morelowa

[poprzednia][następna]