Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Nie paź 26, 2025 23:43 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

Nemisia się tak nie pospolituje. Co innego na stole w kuchni :)

We wtorek się badamy, po wynikach tniemy. Już mi niedobrze
PODFORUM MEDIÓW PRAWICOWYCH, ZAPYTAJ POPRZEZ PW

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pon paź 27, 2025 14:59 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

No tak, trochę biurko chyba za małe jest, ale jak Nodi zręcznie wymija kubek :kotek:
Jaskierek już się dopomina coraz bardziej o kastrację :lol:
Czyli jutro badania?

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Pon paź 27, 2025 22:32 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

Tak, jutro badania :strach:
No wiem, bez sensu, ale mam nerwową sraczkę (w przenośni oczywiście).
Kciuki mile widziane 8)
Jaskierek nie wydaje sie kotkiem łatwym w obsłudze

Katarzynka01

Post » Wto paź 28, 2025 1:43 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

Doskonale rozumiem nerwową sraczkę, czy to w przenośni, czy nie :D
Kciuki wielkie za badania Jaskierkowe :ok: :ok:
Czasem kotki wydające się być niełatwe w obsłudze, w gabinecie zamieniają się w aniołki.

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Wto paź 28, 2025 2:47 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

Na szczęście to krótka obsługa - teraz badanie, potem tylko jeszcze zabieg i najwyżej kontrola. Dacie radę! :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto paź 28, 2025 15:30 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

Silverblue pisze:Doskonale rozumiem nerwową sraczkę, czy to w przenośni, czy nie :D
Kciuki wielkie za badania Jaskierkowe :ok: :ok:
Czasem kotki wydające się być niełatwe w obsłudze, w gabinecie zamieniają się w aniołki.

jolabuk5 pisze:Na szczęście to krótka obsługa - teraz badanie, potem tylko jeszcze zabieg i najwyżej kontrola. Dacie radę! :ok: :ok: :ok:

Jedno tylko pewne - Jaskierek w gabinecie wet żabi się na stole i robi się w zasadzie przezroczysty ze stresu. Przerażenie level master - no jak mogliście zrobić mi coś takiego 8O :strach:
Przed chwila dałam mu calm vet bo nadal jest biedak zestresowany.

USG zrobione - wszystko ok, krew pobrana, Jaskier zważony (3700), osłuchany, pełny przegląd. Niespodzianka niezbyt miła - stan zapalny dziąseł. Mamy dwa preparaty do przemiennego stosowania. Niby proste, ale zobaczymy jak sobie poradzimy z aplikacją.
Wg weta Jaskierek nie ma więcej niż pół roku, jest jeszcze kociakiem, nie kotem. Spory kotek jak na ten wiek, tak powiedział pan doktor.
Kastracja. Doktor proponuje styczeń, bo Jaskier jest w fazie największego wzrostu, rozwoju i dlatego trzeba mu pozwolić na właściwe rozwinięcie się. No a poza tym trzeba wyleczyć te dziąsełka. Wg weta opisane sytuacje nie są "znaczeniem", młode kotki tak robią - sikają tam gdzie im dobrze i ciepło. Znaczenie to krótkie charakterystyczne siknięcia np na ściany (do tego etapu nie doszłam nigdy z żadnym z moich kotów).
Tak, wg weta faktycznie rude są wrażliwsze i trzeba poświęcać im więcej uwagi, a traktować ostrożniej.
Komentarz Justyna - uff, jajka uratowane, nie martw się Jaskier, w styczniu pomyślimy :P

Katarzynka01

Post » Wto paź 28, 2025 16:51 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

I pytanie, ktory z panow bardziej zadowolony ;)

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Wto paź 28, 2025 16:54 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

A to się Jaskierkowi udało! Powinien z wdzięczności nasikać Dużemu na poduszkę :D
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto paź 28, 2025 16:55 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

A ile Jaskier ważył, kiedy do Was trafił?
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Wto paź 28, 2025 17:23 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

FuterNiemyty pisze:I pytanie, ktory z panow bardziej zadowolony ;)

I dlaczego Justyn? :P
jolabuk5 pisze:A to się Jaskierkowi udało! Powinien z wdzięczności nasikać Dużemu na poduszkę :D

W sumie farciarz. Czy farciarzem okaże się Justyn zobaczymy oglądając poduszkę :P
mziel52 pisze:A ile Jaskier ważył, kiedy do Was trafił?

Po tygodniu u nas ważył niecałe 2 kg (mniej więcej tyle, ale poniżej 2 kg)
Dzisiaj 3700, czyli przybrał ok 2 kg.

Pewna to jestem dzisiejszej wagi. Waga kuchenna, ale na niej brytfanna, mały sie rusza, więc pomiar jest mało precyzyjny.

Katarzynka01

Post » Wto paź 28, 2025 17:35 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

Dostaliśmy takie dwa preparaty dla Jaskierka
żel
https://weterynaryjny.pl/produkt/vet-ex ... w-i-kotow/
oraz takie coś do czyszczenia ząbków
https://www.krakvet.pl/vetexpert-caryod ... oEQAvD_BwE

Katarzynka01

Post » Wto paź 28, 2025 17:43 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

Moja mała Mrunia, gdy do mnie trafiła, ważyła tyle, co teraz Jaskier. Uznałam, ze ma około pół roku. Waga stała przez kilka lat, teraz kicia się zaokrągliła i ma 3,9. Nic już nie urosła, a w pierwszym roku u mnie leczyła zęby i okazał się nawet kamień nazębny. Mam nadzieję, że rudy podwoi gabaryty. Dobrze, że poczekacie z kastracją, u kocura za wcześnie nie powinno się ciąć. A wet sprawdził, czy twarde są te jego klejnoty?

mziel52

Post » Wto paź 28, 2025 17:49 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

mziel52 pisze:Moja mała Mrunia, gdy do mnie trafiła, ważyła tyle, co teraz Jaskier. Uznałam, ze ma około pół roku. Waga stała przez kilka lat, teraz kicia się zaokrągliła i ma 3,9. Nic już nie urosła, a w pierwszym roku u mnie leczyła zęby i okazał się nawet kamień nazębny. Mam nadzieję, że rudy podwoi gabaryty. Dobrze, że poczekacie z kastracją, u kocura za wcześnie nie powinno się ciąć. A wet sprawdził, czy twarde są te jego klejnoty?

Identycznie było z Nemi, bardzo długo była mikro kotką, a teraz :roll: Nie do poznania.
Ja generalnie jestem przeciwniczką wczesnych kastracji kocurków, zawsze wet mi mówił, że kocur musi mieć szansę nabrać cech kocurzych. Już gdy się z nim umawiałam mówił, że trzeba go obejrzeć. Dzisiaj powtórzył, że jeśli chcemy to oczywiscie wykastruje, ale zaleca jeszcze wstrzymanie się z zabiegiem.
Wet wszystko sprawdził :) Stąd werdykt, że jego zdaniem zbyt wcześnie i że warto jeszcze poczekać. To poczekamy.
Zachowanie w stosunku do Nemisi skomentował, że to raczej zabawa kocięcia z ewentualną domieszką seksu :P

Katarzynka01

Post » Wto paź 28, 2025 17:55 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

Każdy kocur jest inny. Miałam takiego, który chędożył wszystko, co się rusza, mimo kastracji. Nawet kota pełnojajecznego.

mziel52

Post » Wto paź 28, 2025 18:48 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka. Jednak Jaskier

Dracul tak czasem usiłował "używać" Putity :o

Katarzynka01

[poprzednia][następna]