[MaryLux odeszła ]InkaPigulinka [*] 63 DT ŻEGNAMY MARYSIĘ

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 08, 2025 23:40 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Fajnie ze są panie Krysia i Czesia :ok: To całkiem dobry początek. Po rosyjsku już bym się chyba nie dogadała, za mało pamiętam. Jakieś podstawowe zwroty może. Jeszcze jakieś wierszyki zostały mi w głowie, ale to raczej nie pomogłoby mi w komunikacji :wink:

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Nie lut 09, 2025 0:16 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Silverblue pisze:Fajnie ze są panie Krysia i Czesia :ok: To całkiem dobry początek. Po rosyjsku już bym się chyba nie dogadała, za mało pamiętam. Jakieś podstawowe zwroty może. Jeszcze jakieś wierszyki zostały mi w głowie, ale to raczej nie pomogłoby mi w komunikacji :wink:

Ooo wierszyki. Taki mi się przypomniał o damie podróżującej koleją - całego nie pamiętam, urywki rosyjskie pisane polskim alfabetem.
Dama nadała na bagaż:
diwan, cziemadan, sakwajaż, kartinu, karzinu, karczionku i maliekuju sabaczionku.
W trakcie podróży zaszły nieprzewidziane okoliczności i na docelowej stacji dama odebrała:
diwan, cziemadan, sakwajaż, kartinu, karzinu, karczionku i maliekuju sabaczionku. Odnako wo wriemia puti sabaka magła padrasti.
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Nie lut 09, 2025 0:17 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

MaryLux pisze:
madrugada pisze:
MB&Ofelia pisze:Mam pytanie. Przydadzą się rękawiczki i guziki na koty?

I coś na wypełnienie? Jakieś nici, igły, wstążeczki?

Wszystko się przyda,:)

A czym się wypełnia takie koty? I z czego zrobić nos?

madrugada

Post » Nie lut 09, 2025 8:38 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Silverblue pisze:Fajnie ze są panie Krysia i Czesia :ok: To całkiem dobry początek. Po rosyjsku już bym się chyba nie dogadała, za mało pamiętam. Jakieś podstawowe zwroty może. Jeszcze jakieś wierszyki zostały mi w głowie, ale to raczej nie pomogłoby mi w komunikacji :wink:

Zdziwiłabyś się, ile pamiętasz, gdybyś di znalazła w sytuacji przumusowej

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Nie lut 09, 2025 8:41 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

madrugada pisze:
MaryLux pisze:
madrugada pisze:
MB&Ofelia pisze:Mam pytanie. Przydadzą się rękawiczki i guziki na koty?

I coś na wypełnienie? Jakieś nici, igły, wstążeczki?

Wszystko się przyda,:)

A czym się wypełnia takie koty? I z czego zrobić nos?

Nos można z guzika lub kawałka szmatki. Tyciego.

MaryLux

Post » Nie lut 09, 2025 9:06 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Gdzieś w Koszalinie powinna być pasmanteria, poszukam zielonych guzików na oczy.

A co do języka rosyjskiego, też się go kiedyś uczyłam, za dużo nie pamiętam, ale słowa bym pewnie wyłapała. Gorzej z mówieniem. I kilka rosyjskich piosenek nadal pamiętam.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Nie lut 09, 2025 10:32 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Ja mam oczy gotowe luzem, 100 sztuk :strach: . Jak się rozpędzisz z tymi kotkami, mogę dosłać!
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Nie lut 09, 2025 11:15 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

czitka pisze:Ja mam oczy gotowe luzem, 100 sztuk :strach: . Jak się rozpędzisz z tymi kotkami, mogę dosłać!

Super , jak sięrozpedze, to dojedziesz

MaryLux

Post » Nie lut 09, 2025 22:25 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

:1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Nie lut 09, 2025 23:33 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

madrugada pisze:

Ooo wierszyki. Taki mi się przypomniał o damie podróżującej koleją - całego nie pamiętam, urywki rosyjskie pisane polskim alfabetem.
Dama nadała na bagaż:
diwan, cziemadan, sakwajaż, kartinu, karzinu, karczionku i maliekuju sabaczionku.
W trakcie podróży zaszły nieprzewidziane okoliczności i na docelowej stacji dama odebrała:
diwan, cziemadan, sakwajaż, kartinu, karzinu, karczionku i maliekuju sabaczionku. Odnako wo wriemia puti sabaka magła padrasti.

Tego wierszyka nie znałam, oczywiście nie wszystko rozumiem, ale ogarnęłam o co chodzi i bardzo mnie rozśmieszył :lol:
Ja też mam różne takie na koty, rękawiczki mam i guziki. Jak się Maryś rozkręci to się podeśle. Moja mama kiedyś zrobiła szczura z palca rękawiczki, gdzieś go mam jeszcze, też fajny, Hmm chociaż gabarytowo to bardziej myszka była - w każdym razie fajne :lol:

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Pon lut 10, 2025 0:04 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

madrugada pisze:

Dama nadała na bagaż:

chyba mały błąd logiczny w wierszyku - dama odebrała wielikuju soboczionku. I wtedy ma sens ostatnie zdanie, że w czasie podróży piesek mógł urosnąć. Ja wciąż rosyjski znam dość dobrze, zarówno w mowie, jak i w piśmie. Ale - wbrew pozorom - wielu Ukraińców, zwłaszcza młodego pokolenia i z zachodniej Ukrainy -nie zna rosyjskiego. Natomiast starsze pokolenie , z Ukrainy wschodniej, nie zna ukraińskiego. Te języki są podobne, ale mają sporo pułapek.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pon lut 10, 2025 7:43 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

izka53 pisze:
madrugada pisze:

Dama nadała na bagaż:

chyba mały błąd logiczny w wierszyku - dama odebrała wielikuju soboczionku. I wtedy ma sens ostatnie zdanie, że w czasie podróży piesek mógł urosnąć. Ja wciąż rosyjski znam dość dobrze, zarówno w mowie, jak i w piśmie. Ale - wbrew pozorom - wielu Ukraińców, zwłaszcza młodego pokolenia i z zachodniej Ukrainy -nie zna rosyjskiego. Natomiast starsze pokolenie , z Ukrainy wschodniej, nie zna ukraińskiego. Te języki są podobne, ale mają sporo pułapek.

Wierszyk się po prostu skrócił. W liście z reklamacji byls malinkajs sobaczonka. W piśmie odpowiadającym bylo:, odnsko wo wriemia puti sobaka mogła podrasti

MaryLux

Post » Pon lut 10, 2025 8:16 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

Dokładnie tak, Mary, to było streszczenie, niedokładne.

madrugada

Post » Pon lut 10, 2025 9:55 Re: InkaPigulinka [*] 63 DT Felek zaopiekowany. Kciuki dla

MaryLux pisze:Mrau

:1luvu:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

[poprzednia][następna]