Wszystkie koty jamnika Melona II - fotki na pożegnanie:)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 15, 2012 10:44 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

AYO pisze:Czyściusieńkie mięsko z odrobiną chyba ryżu, kurczak, wołowina, sardynki, tuńczyk i chyba królik.
Jedyna poza shebą rzecz, która podchodzi księciuniu. Żadne przetworzone nie wchodzą w grę.

Zamówię:-) Jak nie będą chciały jeść.......to im chyba wmusze.......

Wydłużyła mi się lista karm zakazanych odkąd wiem co dodają do tych niby renomowanych z najwyższej półki.......to jest obłęd normalnie. Koty w kociej karmie........
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Pt cze 15, 2012 10:48 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

Jak nie będą chciały jeść, to sałatkę z tego zrobisz 8)
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Pt cze 15, 2012 10:48 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

AYO pisze:Czyściusieńkie mięsko z odrobiną chyba ryżu, kurczak, wołowina, sardynki, tuńczyk i chyba królik.
Jedyna poza shebą rzecz, która podchodzi księciuniu. Żadne przetworzone nie wchodzą w grę.

W Cosmie chyba nie ma ryżu. Jest za to galaretka. Moje też lubią (poza Sibel która jest monofagiem i je tylko tuńczyka, choć od wielkiego dzwonu zdarzy jej się zjeść Cosmy trochę no i jajkowego gourmeta), ona mocno wania. Najlepsza jest Cosma Oryginal i Cosma Glory. Cosma Thai jest taka se :roll: Raz kupiłam i nie bardzo chciały.

No... z najdroższych karm to mam Almo Nature Green Label (pierś z kurczaka) - to jest jedyna rzecz jaką mi moja FIVkowa Frania wciągnie jak nie chce jeść nic innego. Dlatego zawsze mam parę saszetek pod ręką.

EDIT: A tak w ogóle to kupuję polędwiczki z kurczaka (same polędwiczki) w cenie 15,50zł za kilo i mam 100gram czyściutkiego mięska za 1,55zł. Do tego sucha karma i od czasu do czasu pasta witaminowa, czasem jakaś pucha i kotki w świetnej formie :) Noooo nie wiem jakiego zdania jest mój TŻ który codziennie rano wstaje godzinę wcześniej żeby koteckom na świeżo tego kuraka ugotować :D No ale jakby nie chciał to by nie wstawał :P
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pt cze 15, 2012 10:57 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

ja polecam feline porta
kurczak w sosie własnym - tylko puszki 400 gr - bosz jak to pachnie, czysty filecik, nie szkodzi na nerki, można nawet nerkowym kotom podawać
wołowina i tuńczyk też dobre
tuńczyk i szprotki
mniam
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Pt cze 15, 2012 11:05 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

Tylko takie wielkie? Szkoda.
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Pt cze 15, 2012 11:18 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

dalia pisze:ja polecam feline porta
kurczak w sosie własnym - tylko puszki 400 gr - bosz jak to pachnie, czysty filecik, nie szkodzi na nerki, można nawet nerkowym kotom podawać
tuńczyk i szprotki
mniam

powiedz to moim patafianom - kupiłam, bo taki fajny skład i w ogóle... raz... oddałam kotu sąsiadki :roll:
Teraz na próbę bym chyba zobaczyła to http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ete/295236

Moje szaleją za przysmakami tej firmy ale są strasznie drogie :roll: dlatego dostają kocie kabanosy z Lidla ;) albo smaczki z małych trójkątnych torebek z firmy Sanabelle
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pt cze 15, 2012 11:58 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

tuńczyk i szprotki
mniam

można nerkowym kotom??? bo ja bym chętnie skorzystała bo Wilczka na pewno byłaby zadowolona. Na razie mokrego dostaje royla 12 +
tylko to tej feline trzeba chyba alusal dawać? (Wilczka nigdy ne musiała nic dostawac na fosfor bo w każdym badaniu jej wychodził w normie)
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Pt cze 15, 2012 12:07 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

JaEwka pisze:
tuńczyk i szprotki
mniam

można nerkowym kotom??? bo ja bym chętnie skorzystała bo Wilczka na pewno byłaby zadowolona. Na razie mokrego dostaje royla 12 +
tylko to tej feline trzeba chyba alusal dawać? (Wilczka nigdy ne musiała nic dostawac na fosfor bo w każdym badaniu jej wychodził w normie)

można, ma dobre parametry (niska zawartość fosforu a białko czyste, wysoko przyswajalne)
ja swoją nerkową kotkę karmie surowym i gotowanym kurczakiem oraz feline porta kurczak w sosie własnym i parametry nerkowe spadają - wolno bo wolno ale jednak (mocznik z 350 spadł na 170 a krea z ponad 6 na 3) choć Dalia nie dostaje kroplówek (jest na lekach)
co z alusalem to nie wiem, bo Dalia ma podniesiony fosfor i musi go dostawać
ja bym zrobiła kontrolnie fosfor po pewnym czasie podawania bez alusalu i potem podejmowała decyzję czy alusal wprowadzać czy nie
Obrazek

dalia

Post » Pt cze 15, 2012 12:10 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

Moja Pyśka mówi, że najsmaczniejsze saszetki z Gourmeta - fileciki - najlepiej jagnię lub kaczuszka :ok:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt cze 15, 2012 12:13 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

oj to muszę Wilczce zamówić koniecznie :ok: A tak na wszleki wypadek to od razu się zapytam - ile tego alusalu się daje ?

Edit: hm nawet nie jest jakoś strasznie droga ta pucha
Ostatnio edytowano Pt cze 15, 2012 12:16 przez JaEwka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

JaEwka

Post » Pt cze 15, 2012 12:13 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

A moje cholerniki nie lubią Almo Nature...
W futarch się poprzewracało :evil:
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Od: Wto mar 08, 2011 1:13

Post » Pt cze 15, 2012 12:22 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

JaEwka pisze:oj to muszę Wilczce zamówić koniecznie :ok: A tak na wszleki wypadek to od razu się zapytam - ile tego alusalu się daje ?

Edit: hm nawet nie jest jakoś strasznie droga ta pucha

ja podaję renagel nie alusal - alusal musi przeliczyc wet w zależności od przekroczeń więc jeśli u Ciebie przekroczeń fosforu nie ma to nie ma sensu

tu jeszcze na dole strony masz skład feline porta (zobacz na zawartość fosforu)
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... szki/50508
tu masz hillsa k/d i jego skład
http://www.sytypies.pl/index.php?p496,h ... et-0-156kg
Obrazek

dalia

Post » Pt cze 15, 2012 12:27 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

aaaaha ok :ok:

:| to ta porta ma lepszy skład dla nerkowców niż karma lecznicza :roll:
Obrazek

JaEwka

Post » Pt cze 15, 2012 14:23 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

dalia pisze:
JaEwka pisze:
tuńczyk i szprotki
mniam

można, ma dobre parametry (niska zawartość fosforu a białko czyste, wysoko przyswajalne)
ja swoją nerkową kotkę karmie surowym i gotowanym kurczakiem oraz feline porta kurczak w sosie własnym i parametry nerkowe spadają - wolno bo wolno ale jednak (mocznik z 350 spadł na 170 a krea z ponad 6 na 3) choć Dalia nie dostaje kroplówek (jest na lekach)
co z alusalem to nie wiem, bo Dalia ma podniesiony fosfor i musi go dostawać
ja bym zrobiła kontrolnie fosfor po pewnym czasie podawania bez alusalu i potem podejmowała decyzję czy alusal wprowadzać czy nie

Nie jestem pewna. Zapytaj na wątku barfowym lub forum barfnym (też tam analizują karmy), ale ja bym powiedziała, że raczej nie. Z białkiem się zgodzę, fosfor nie wiem, ale skoro dalia pisze, że niski to też przemawia za. Przeciw - przede wszystkim za mało tłuszczu w stosunku do mięska. A to jest podstawa. W karmach dla kotów zdrowych ta proporcja powinna być ok. 60 -70% białka do 30 - 40% tłuszczu. Natomiast w karmach dla nerkowców powinna być większa na korzyść tłuszczu. Tyle pamiętam z zeszłego roku jak było podejrzenie pnn u Bronisława i szukałam sposobu karmienia.
Feline porta nie jest zresztą dobra jako podstawa pożywienia również dla zdrowego kota - z tego samego powodu. Bronio ją kocha, ale teraz dostaje sporadycznie.
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Pt cze 15, 2012 15:35 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-szukamy TDT!!!!wakacje.

fiszka13 pisze:Nie jestem pewna. Zapytaj na wątku barfowym lub forum barfnym (też tam analizują karmy), ale ja bym powiedziała, że raczej nie. Z białkiem się zgodzę, fosfor nie wiem, ale skoro dalia pisze, że niski to też przemawia za. Przeciw - przede wszystkim za mało tłuszczu w stosunku do mięska. A to jest podstawa. W karmach dla kotów zdrowych ta proporcja powinna być ok. 60 -70% białka do 30 - 40% tłuszczu. Natomiast w karmach dla nerkowców powinna być większa na korzyść tłuszczu. Tyle pamiętam z zeszłego roku jak było podejrzenie pnn u Bronisława i szukałam sposobu karmienia.
Feline porta nie jest zresztą dobra jako podstawa pożywienia również dla zdrowego kota - z tego samego powodu. Bronio ją kocha, ale teraz dostaje sporadycznie.

to wszystko należałoby powiedzieć Dalii u której w styczniu zdiagnozowałam pnn
i tak
karmy nerkowe nie
kroplówki nie (ma jakieś zaburzenia i tak potworny stres że nie chce jeść przez dwa trzy dni po kroplówce)
a kot nerkowy musi jeść więc zaryzykowałam
dostaje surowe i gotowane mięso kurczacze i feline porta
okazjonalnie dostaje pasztecik gourmeta albo jakąś saszetkę
nie mam wyjścia - muszę jej dawać to co zechce jeść
tylko raz była taka anemia że podawałam epo
wyniki nerkowe spadają jak juz pisalam
waga w normie czyli tyle ile zawsze - 2,5 kg
badamy się co 2-3 tygodnie, parametry czerwonokrwinkowe to wzloty i upadki ale nie jest źle
Dalia ma 15 lat niech je to co chce i co lubi, nie będę jej stresować
Obrazek

dalia

[poprzednia][następna]