Re: Jak mądrze dokocić dom? URODZINY :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 29, 2025 10:40 Re: Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Pojemnik na żwirek typu litter locker. Szczelny, zapachy nie wydostają się na zewnątrz, można wyrzucać nawet 1 raz w tygodniu.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Śro sty 29, 2025 11:04 Re: Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

2x dziennie czyszczone kuwety, urobek do torebki i przy okazji codziennego wyjscia wyrzucane do smieci.
Za rozwiazanie zagwozdki z kocia natura :)

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Śro sty 29, 2025 11:13 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Benka waro przesypywac sodą oczyszczną/ mozna kupić 5-10 kg na allegro/wtedy jest taniej.
oczyszczona, czyli spożywcza.

troszkę wymieszać ze żwirkiem przy dosypywaniu żwiru/po wyczyszczeniu - np co drugi dzień.
Świetnie wiąże zapachy.

I zależy czym karmisz. Jak mięsem; to benek + soda + codzienne posprzątanie kuwet = nie ma właściwie zapachu.
Jak puszkami/suchym - to nie wiem

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro sty 29, 2025 11:56 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Tak, lepiej poczekać aż się nieco zwiąże, wtedy robią się takie hmm placuszki, klopsiki :wink:
Ja zbierałam do woreczków jednorazowych, zawiązywałam i do zmieszanych. A kupę wrzucałam do toalety, ale tylko dlatego że Micia nie zakopywała jej, więc nie była obtoczona zwirkiem.

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Śro sty 29, 2025 13:37 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Z opisu wynika (czy się mylę?), że to nie jest żwirek zbrylający.
Z takim jest zawsze większy problem.

Ja preferuję Cat's Best, ten zbrylający. Jest bezpieczny bo nawet jeśli kot zje, to nic się nie stanie. A chore koty często próbują jeść żwirek, również młode bo jeszcze głupole z nich. Bentonit w jelitach to niestety fatalny pomysł.
Kuwety oczyszczam raz dziennie i zużyty piasek utylizuję w ubikacji co jest szalenie wygodne.
Z benkiem się tak nie da. Trzeba gromadzić w torebkach foliowych, zawiązywać i wyrzucać przy okazji wyrzucania śmieci.

A na co wcześniej siusiały Twoje koty, na jaki żwirek?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Śro sty 29, 2025 14:18 Re: Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Tak tylko wspomnę, że w Polsce żadnego żwirku nie można wrzucać do toalety :wink:
Ja używam Cat's Best (kiedyś original teraz sensitive i mieszam z ultimate eco) i wrzucałam do toalety, ale teraz po prostu mam woreczki jednorazowe i razem z tym do zmieszanych.

Na żwirku jest napisane, że można utylizować w WC, ale że należy sprawdzić przepisy prawa lokalnego - a w Polsce ono nie pozwala na utylizację żwirku w toalecie :wink:

Artykuł 9. ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dziennik Ustaw 2001 Nr 72 poz. 747) jasno określa, że zakazane jest wyrzucanie do toalety odpadów stałych, które mogą powodować zmniejszenie przepustowości przewodów kanalizacyjnych, a w szczególności żwiru, piasku, popiołu, szkła, wytłoczyn, drożdży, szczeciny, ścinków skór, tekstyliów, włókien, nawet jeżeli znajdują się one w stanie rozdrobnionym[...]

rosita

Od: Wto lip 02, 2024 8:10

Post » Śro sty 29, 2025 14:21 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Benek niebieski jest zbrylajacy.
https://www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek ... t=335113.0
Żwirek Benek Super Compact Standard w skrócie:

Zbrylający się, bentonitowy żwirek dla kota.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro sty 29, 2025 14:28 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Zawsze ktoś usłużnie i życzliwie o tym przypomni :wink:
Utylizuję w muszli sedesowej od lat i będę to robić nadal. Bo tak jest wygodnie
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Śro sty 29, 2025 14:45 Re: Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

rosita pisze:że zakazane jest wyrzucanie do toalety odpadów stałych, które mogą powodować zmniejszenie przepustowości przewodów kanalizacyjnych[...][/i]
, i tu wymienione są przykłady takich jakie mogą zatykać- ale nie muszą, bo cywilizacja idzie do przodu...

Tu nie ma nic o tym, że nie można utylizować żwirku samego w sobie... tylko takiego który może zmniejszyć przepustowość. Także wg mnie można, i tak też robię. Taki żwirek jak Benek (corn ) rozpuszcza się ładnie na drobniutkie kawałeczki i nic złego się nie dzieje

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Śro sty 29, 2025 17:21 Re: Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

ita79 pisze:
rosita pisze:że zakazane jest wyrzucanie do toalety odpadów stałych, które mogą powodować zmniejszenie przepustowości przewodów kanalizacyjnych[...][/i]
, i tu wymienione są przykłady takich jakie mogą zatykać- ale nie muszą, bo cywilizacja idzie do przodu...

Tu nie ma nic o tym, że nie można utylizować żwirku samego w sobie... tylko takiego który może zmniejszyć przepustowość. Także wg mnie można, i tak też robię. Taki żwirek jak Benek (corn ) rozpuszcza się ładnie na drobniutkie kawałeczki i nic złego się nie dzieje

Mam niestety inne doświadczenie. Cosia lubiła cichcem siusiu do wanny zrobić a czasem na łapkach miała Benka, bo wyszła właśnie z kuwety po załatwieniu spraw poważniejszych :wink: . Nie robiłam z tego problemu, spłukiwałam te drobinki prysznicem. I tak przez wiele lat. Ostatecznie musiałam dwa lata temu wymienić cały syfon i instalację pod wanną. Wszystko było zabetonowane :evil: .
Natomiast sam Benek, niebieski, sprawdzał się znakomicie przez dwadzieścia kilka lat. Pięknie się zbryla, drobniutki, koty lubiły. Do foliowego woreczka po użyciu, zawiązujemy i do zmieszanych.
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Śro sty 29, 2025 17:32 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

oj,ja nie mam na myśli betonitu- tego bym w życiu do ubikacji nie wrzuciła- całkiem inny materiał

ita79

Post » Śro sty 29, 2025 17:35 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

ita79 pisze:oj,ja nie mam na myśli betonitu- tego bym w życiu do ubikacji nie wrzuciła- całkiem inny materiał

Pisałaś o benku kukurydzianym, prawda?
To się zupełnie rozpuszcza.

Katarzynka01

Post » Śro sty 29, 2025 17:50 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Oj, to przepraszam :oops: . Ja tak na wszelki wypadek, może ktoś przeczyta tak nieuważnie jak ja i zabetonuje sobie coś :roll:
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Śro sty 29, 2025 20:36 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Katarzynka01 pisze:
ita79 pisze:oj,ja nie mam na myśli betonitu- tego bym w życiu do ubikacji nie wrzuciła- całkiem inny materiał

Pisałaś o benku kukurydzianym, prawda?
To się zupełnie rozpuszcza.

tak :)

ita79

Post » Śro sty 29, 2025 23:26 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Najważniejsze żeby koty załatwiały się do żwirku, a z utylizacją errato już sobie poradzi. Wydaje mi się że zbieranie zbrylonych kulek do woreczka to już pikuś w porównaniu z ciągłym praniem :ok:

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

[poprzednia][następna]