Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 14, 2011 21:30 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Brzmi ciekawie. U nas chyba tego nie ma, sok z kwiatów bzu :wink: . Z iwoców dzikiego bzu a jakże ale to zupełnie cos innego jak sadzę - ten nasz jest kwaśny :)
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Wto cze 14, 2011 21:31 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Z kwiatu bzu? ja właśnie wyszperałam słoiczek od mamy z sokiem...z owocu czarnego bzu - taki do gorącej herbatki - na katarek :wink:

Asia_Siunia

Od: Czw mar 05, 2009 15:18

Post » Wto cze 14, 2011 21:37 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Taaaak, sok z owocow bzu tez znam bardzo dobrze, ale wlasnie z kwiatu tego samego jest cos cuuuuuudownego!!!! Jak zaczniesz, nie mozesz przestac.
Chcesz przepis?

Okolo 50 galazek kwiatu bzu
3 litry wody
4 kg cukru
6 cytryn
100 g kwasku cytrynowego

Kwiaty otrzachnac z robaszkow, nie plukac!!! Od razu przy zbieraniu uwazac. Wode z cukrem i kwaskiem cytrynowym zagotowac. Kwiaty na galazkach w duzy garnek wsadzic i razem z wycisnietym sokiem z cytryn i gotowana woda zalac. Zdjac od razu z pieca. 1 tydzien musi stac co dziennie dwa razy przemieszac. Potem przefiltrowac i wlac w butelki. Syrop trzyma sie tak dobrze zamkniety okolo rok. Otwarta butelke nalezy od razu wstawic do lodowki.

Dobrze przetlumaczylam? :mrgreen:

SecretFire

Od: Sob sie 30, 2008 15:29

Post » Wto cze 14, 2011 21:39 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

http://www.chefkoch.de/rezepte/11827105 ... sirup.html Galazki to mowie o takich jak na tych obrazkach.

SecretFire

Post » Śro cze 15, 2011 6:50 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Sok z kwiatów czarnego bzu? Pycha jest, moja mam go robi :D uwielbiam.

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Śro cze 15, 2011 9:18 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Znam nalewkę z kwiatów czarnego bzu - pycha! Kwiaty bzu świetnie smakują też smażone z cieście typu naleśnikowego. Soku nie piłam...

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Śro cze 15, 2011 11:52 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

I znowu sie smakowicie zrobilo :-) Te smazone tez znam.

SecretFire

Post » Śro cze 15, 2011 12:14 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

A ja nie znałam tego soku 8O Ale dzięki ogromne :1luvu: spisałam i będę robić :ok:

Asia_Siunia

Od: Czw mar 05, 2009 15:18

Post » Czw cze 16, 2011 19:19 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Nie ma za co :-) Jak lubisz w lato herbatke tak zwana ICE TEA, to sobie zrob czarna, dolej tego soku, ostudz i do lodowki... No cos pysznego.

SecretFire

Post » Pt cze 17, 2011 20:01 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Alez mnie na to naszła ochota :D
Obrazek

psiama

Post » Pt cze 17, 2011 20:38 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Niemozliwa jestem. A teraz przed "dobranoc" jem czekoladke na slodkie sny. :mrgreen:

SecretFire

Post » Wto cze 28, 2011 11:19 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Aż wierzyć się nie chce, że prawie dwa tygodnie nie zaglądałam na miau... Czas gna jak głupi... Ostatnio bardzo dużo się u nas dzieje i nawet nie włączam w domu komputera. Szaleństwo... Praca - dom - koty - ogród - zaprawy na zimę (truskawki w ilościach dużych, na różne sposoby :wink: ). W tym wszystkim nie starcza mi czas na spotkania z ludźmi... Na dodatek w sobotę idziemy na ślub, a na akurat nie mam ochoty :? Cóż, mus to mus... Najlepiej truskawkowy :wink:

Koty znów nam ktoś podmienił. Kuba nas szokuje. Po raz kolejny muszę napisać, że nie poznaję tego kota i nie wierzę w to, co widzę. Kuba jest ostatnio namolnym miziakiem. Kiedy wracam z pracy, Kuba nie daje mi umyć rąk. Chodzi po umywalce, ociera się o mnie i miauczeniem nakazuje uruchomienie rąk i głaskanie. Śpi zawsze z nami (czasem pod kołdrą 8O ). Wywala brzuszek do głaskania i mrrruuuuczy. A jeszcze nie tak dawno Kuba łaskawie tolerował moją obecność... :lol: Yuki też się zmieniła. Ona ciągle się zmienia, staje się coraz śmielsza. Od jakiegoś czasu panienka (chyba podpatrzyła Kubę :wink: ) chodzi pomiędzy nami, nadstawia się do głaskania i miauczy jak zbyt długo nikt się nią nie zajmuje. Wskakuje na kolana albo kładzie się obok nas na sofie. Rosen w tym całym zamieszaniu jest chyba troszkę zagubiony. Nie rozumie biedaczek co się stało z jego "rodzeństwem" :wink: Rosen jest zazdrosny. Oczywiście przekonujemy go, że jest najlepszym Rosenkiem na świecie i wóczas kotek zaczyna mruczeć i wybacza nam głaskanie podmienionej bandy :wink: Rosen ciągle jeszcze bryka jak źrebak - mam nadzieję, że nigdy z tego nie wyrośnie. Kiedy razem z Yuki wpadają w stan głupawki można płakać ze śmiechu. Kuba po prostu się bawi, biega i wydaje z siebie bojowe okrzyki. Rosen robi salta w powietrzu, przewrotki na podłodze, biega bokiem, skacze z łapkami rozłożonymi poziomo jak do lotu... A Yuki próbuje go naśladować :lol: Brakuje jej jednak Rosenowych umiejętności, gracji i inwencji twórczej :mrgreen:

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Wto cze 28, 2011 11:36 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Fajne rozbrykane stadko :ok: :mrgreen:
Obrazek

psiama

Post » Wto cze 28, 2011 11:58 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Jak ja lubię Twoje obrazki z życia :1luvu:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Nie lip 03, 2011 22:10 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

mmk pisze:Aż wierzyć się nie chce, że prawie dwa tygodnie nie zaglądałam na miau... Czas gna jak głupi... Ostatnio bardzo dużo się u nas dzieje i nawet nie włączam w domu komputera. Szaleństwo... Praca - dom - koty - ogród - zaprawy na zimę (truskawki w ilościach dużych, na różne sposoby :wink: ). W tym wszystkim nie starcza mi czas na spotkania z ludźmi... Na dodatek w sobotę idziemy na ślub, a na akurat nie mam ochoty :? Cóż, mus to mus... Najlepiej truskawkowy :wink:

U nas to samo w wersji czereśniowej :mrgreen: Aby do jesieni :ryk:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

[poprzednia][następna]