kotka doroty pisze:Mam przepisy mam!!!Nie będę szperała po wątku!!JoasiuS dzięki bardzo

Nie ma sprawy
Wklejam tu wszystkie cztery. Aluś wybacz jak trochę zmieniłam proporcje (robię zawsze na dwa dni

)
KUKURYDZIANE SMAKOŁYKI Z MARCHEWKĄprzygotowanie 15-20 minut
Składniki na 2 osoby:
1 podwójny filet z kurczaka
płatki kukurydziane (trzeba je pokruszyć. Na przykład tak: wsypać do grubszej torebki i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków)
2 jajka
sól, pieprz
olej (np. słonecznikowy)
paczka marchewki mrożonej liliputki
1 łyżka masła
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
sos (gotowanie zacząć od zrobienia go - niech sobie czeka)
Sos robimy z 2 łyżeczek musztardy, 2 łyżeczek ketchupu, 4 łyżeczek majonezu (można go zastąpić gęstym jogurtem), soli, pieprzu, ziół prowansalskich i pokrojonego drobno szczypiorku.
Zamrożoną marchewkę wrzucamy do garnka, wsypujemy sól i cukier, dodajemy 1 łyżeczkę masła, przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut.
Mięso kroimy w paski o średnicy około centymetra i długości około 5 cm, solimy troszkę i pieprzymy.
Kawałeczki mięsa zanurzamy w jajku, następnie wrzucamy w płatki kukurydziane i obtaczamy w nich tak dokładnie, aby na mięsie była gruba warstwa.
Wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy tak, by były w nim do połowy zanurzone.
Gotowe wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
W tym czasie marchewka powinna być już gotowa, zdejmujemy pokrywkę i wsypujemy dwie łyżki bułki tartej mieszamy, dwie minutki i gotowe.
Podawać z sosem (frytki, ziemniaki, ryż zbędne – to bardzo syte danie!).
SPAGHETTI z SOSEM RAGOU składniki potrzebne do przygotowania:
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
30-40 dkg mielonej wołowiny
makaron ulubiony (dzisiaj użyłam pełnoziarnistego spaghetti lubelli)
olej/oliwa z oliwek
sól, pieprz i ostra papryka (najlepiej świeża, ale może być suszona)
1-2 puszki pokrojonych lub całych pomidorów
koncentrat pomidorowy
parmezan lub inny twardy ser.
czas przygotowania 10-15 minut
czas gotowania bez ludzkiej interwencji 1,5 godziny
Cebulę kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobno), a natkę pietruszki siekamy
na dużej patelni (lub szerokim rondlu)
rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę i natkę
szklimy (znaczy nie rumienimy cebuli) i dokładamy czosnek pokrojony w plasterki lub wyciśnięty praską (jak nam wygodniej) oraz mięso
całość mieszamy, żeby mięso się porozpadało i wymieszało z cebulą i natką (ok. pięć minut)
UWAGA dopiero teraz solimy,pieprzymy i dodajemy ostrą papryczkę !!!
po czym wszystko zalewamy pomidorami dodając 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Ustawiamy najmniejszy możliwy płomień przykrywamy pokrywką i od czasu do czasu mieszamy. Dusimy tak około 1,5 godziny
Gotujemy makaron al dente, i co najważniejsze, po odlaniu nie przelewamy zimną wodą tylko wrzucamy go z sitka do garnka, stawiamy na mały gaz i dodajemy sos po trochu, wtedy dokładnie oblepi kluski przez co danie będzie dużo smaczniejsze
nie trzeba go dodawać w całości bo potem nakładając na talerz polewamy odrobinę na wierzch i posypujemy tartym serem
Pozostały sos można zamrozić i użyć gdy przyjdzie nam ochota
To danie można zrobić też bez mięsa. Zamiast niego trzeba dodać marchewkę (uwaga: dłużej mięknie) i cukinię
CHIŃSZCZYZNASkładniki na dwie osoby:
20 dkg mięsa (może być każde wybieramy ulubione)
1 paczka warzyw do chińszczyzny
sos sojowy jasny lub ciemny
opakowaniE chińszczyzny knorra – FIX do potraw chińskich
1 opakowanie makaronu sojowego (są dwie wielkości opakowań, na dwie nie mocno głodne osoby wystarczy 10gramowe)
2-3 łyżki oleju dowolnego, choć oliwy z oliwek bym nie dodała, nie ten smak
pieprz
ostra papryka jak lubimy pikantne
można dodać - dla zaawansowanych imbir, więcej bambusa właściwie wszystko można dodać .
Mięso kroimy w paseczki
Pieprzymy i doprawiamy sosem sojowym (można przygotować je dzień wcześniej lub rano wtedy ładnie wciągnie smak)
Wlewamy na patelnię dwie - trzy łyżki oleju nie więcej
Gdy olej będzie gorący i wrzucamy mięsko i smażymy 3-4 minuty na mocnym ogniu w zależności od tego jakie mięso wybraliśmy
W międzyczasie nastawiamy w czajnIku wodę, która będzie potrzebna do makaronu
Następnie wrzucamy warzywa - zamrożona paczka Mieszanki chińskiej Hortexu
Do miski wkładamy makaron sojowy i zalewamy wrzątkiem na 5 minut
Rozrabiamy pół opakowania Fix do potraw chińskich Knorra wg instrukcji na opakowaniu
Po jakiś 10 minutach smażenia warzyw z mięskiem dolewamy miksturę i jeszcze z 5 minut trzymamy już na mniejszym ogniu
Sprawdzamy smak, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem lub innymi przyprawami
Dodajemy makaron (uwaga makaron długo trzymany na patelni "łamie" się na maleńkie kluseczki więc mieszamy szybko i podajemy)
LECZOSkładniki:
Hortex - mieszanka warzyw na leczo
jeżeli nie ma to: 2 papryki czerwona i zielona + nieduża cukinia
puszka pomidorów
jakieś mięsko około 20 dkg
jakaś kiełbaska około 20 dkg
(dla niejadających mięsa ten składnik do skreślenia lub zastąpienia boczniakami)
1 cebula
1/2 kostki rosołowej
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól
ryż, makaron lub ziemniaki, a nawet bułka czy chleb
polecam też kuskus (jeszcze szybciej się zrobi)
duża patelnia lub rondel
mięsko, kiełbasę lub boczniaki kroimy i podsmażamy w dużym rondlu lub na patelni też dużej
dodajemy do tego cebulkę i czekamy żeby się zeszkliła (robimy to na sporym ogniu)
jeżeli z kiełbaski nie ma tłuszczu można dodać max 2 łyżki oleju
doprawiamy w/w przyprawami
wrzucamy mieszankę lub pokrojone warzywa (cukinii nie trzeba obierać)
przykrywamy, zmniejszmy płomień do minimum i dusimy około 10 minut
dorzucamy puszkę pomidorów (jeżeli są mocno kwaśne to dodajemy pół łyżeczki cukru)
i dusimy jeszcze max 10 minut przygotowując w miedzy czasie ziemniaki, ryż lub kuskus
sprawdzamy czy już dobre próbując odrobinkę (tylko się nie poparzcie!)
i nakładamy. Jest pyszne, szybkie i małokaloryczne
SMACZNEGO
