A właśnie a propos imion. Zawsze mnie ciekawi jaka jest geneza imion niektórych futrzaków. Jak się znajdzie ktos chętny do podzielnia się taką informacją chetnie o tym przeczytam.
Jak to było u nas ? Niektore imiona nadawałam pod wpływem impulsu i właściwie nie wiem skąd się to wzieło ale .....
Hipcia to zdrobnienie od Hipolita. Wziełam ledwo zywy i smiedzący przeraźliwie 5 dkg strzępek zapchlonego futra do domu i spojrzałam na jego pyszczek. W oczy rzuciła sie bardzo mocno zarysowana choć miniaturowa kufa z wyraźnymi poduszeczkami wibrysów przyszło mi nagle do głowy że to takie hipopotamiaste, taka niedozywiona miniaturka dziecka miniaturowego hipopotama

Z Kociołem było tak : pierwsze zetknięcie z kotem o łobuzerskim wdzięku zaowocowało hasłem - "ale z niego agent" i tak został ochrzczony. Kot zupełnie na to imie nie reagował, ale to nic był przeznaczony do wydania w dobre ręce, a wiadomo, że nowy opiekun bedzie chciał go ochrzcic po swojemu.
Po dorocznej imprezie parafialnej w ktorej zawsze chętnie uczestniczymy cała rodziną, popularny stał sie szacowny utwór z bogatymi tradycjami czyli .... "Wlazł kotek na płotek i mruga" spiewany w "obcych" językach. Pewnie wiele osób zna, dla niewtajemniczonych próbka :
po chiński : Wlazł kocin-cin na płocin-cin i mrugin-cin
po włosku: wlazł kocillo a płocillo i mrugillo
po francusku : wlazł kotę na płotę i mrugę
itd w tym guscie.
Tu jako bonus wersja sląska : wloz kot na płot i spot.
Moja Kasia wymyśliła wersję maxi czyli wlazł kocioł na płocioł i mrugocioł.
Kiedyś mówię do Agenta "ty taki śliczny kocio jesteś", a dziecko na to "on jest kocio - gigant" i błysk - Kocioł !!! Okazało sie, ze kot bezbłędnie reaguje na dźwięk tego słowa no i tak zostało.
Powstała potem zabawna sytuacja, kiedy tv reklamowała w często powtarzanych zwastunach kolejną emisję "Stawki większej niz życie" i trzeba trafu, żeby wybrać fragment serialu kiedy hitlerowcy robia zasadzkę tzw mieszkaniu kontaktowym i w pewnym momencie jeden złapanych tam ludzi woła ostrzegawczo "To kocioł ". Za każdym razem okrzyk budził mojego kota, który karnie z