♥♦♣♠ Szandor - pers w typie persa ;-P - szuka domu ♥♦♣♠

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 03, 2014 12:40 Re: KRAKÓW I NIE TYLKO !-szukam DS PERSOWI o imieniu : SZAND

Ale budujesz napięcie... :D Chciało by się powiedzieć- uwolnić Szandora!

lenka*

Od: Wto lip 31, 2012 17:58

Post » Sob maja 03, 2014 12:43 Re: KRAKÓW I NIE TYLKO !-szukam DS PERSOWI o imieniu : SZAND

lenka* pisze:Ale budujesz napięcie... :D Chciało by się powiedzieć- uwolnić Szandora!

O nie, nie .
Ja sobie wchodzę do niego.
Gadamy, jak ma mnie dość -wychodzę.

Uwolnić, to ja Go uwolniłam , chyba dwa razy do zdjęć.
Żeby nie było , że morduję .

Teraz to ja się Mu przyglądam a on mnie.

Korci , jasne , że korci.
Ale nie- jeszcze nie.
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Sob maja 03, 2014 12:45 Re: KRAKÓW I NIE TYLKO !-szukam DS PERSOWI o imieniu : SZAND

Acha i :D jak bozię kocham - on się teraz dopiero uczy bawić.
Wędka z piórkiem na 77 % .

Kuleczki z folii ... patrzy na mnie jak na kretynkę.

Chyba mi sie wydaje, ale on się nigdy nie bawił.
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger

Monika_Krk

Post » Sob maja 03, 2014 12:48 Re: KRAKÓW I NIE TYLKO !-szukam DS PERSOWI o imieniu : SZAND

Ciekawe jak na laserek by zareagował?

lenka*

Od: Wto lip 31, 2012 17:58

Post » Sob maja 03, 2014 12:52 Re: KRAKÓW I NIE TYLKO !-szukam DS PERSOWI o imieniu : SZAND

lenka* pisze:Ciekawe jak na laserek by zareagował?

Mam taki głupawy laserek z zooplusa - zbyt wielka ryba się wyświetla.
Fioletowa.
Bez sensu.
Innych nie kupię , bo się boje zuuuuza 8O .
W sensie niedouczona jestem , a pisze się często , że laserki siatkówkę odkleją.

No teraz mnie ukamienują okuliści. :roll:

Monika_Krk

Post » Sob maja 03, 2014 13:15 Re: KRAKÓW I NIE TYLKO !-szukam DS PERSOWI o imieniu : SZAND

Na oczy szkodzą jak się w to oko zaświeci. Dlatego trzeba ostrożnie i z wyczuciem, żeby kuku nie zrobić. Jakbyś jeszcze w okolicy miała tzw. wierzby płaczące, to długa gałązka jest świetną zabawką - wupróbuj i ze swoimi i z Szandorem. Ciekawe jakie będziesz miała efekty. I jak już będą supermarkety otwarte można by spróbować kupić flądrę strzałozębną (aka sola francuska aka kulbak amerykański aka strzelica) - bywa w cenie ok. 10 zł/kg za mrożone filety (ogromne, uprzedzam) i ugotować i dać im spróbować. U mnie cieszy się ogromną popularnością (nawet u Rukii, która woli wątróbkę, wołowinę a w ogóle to suche najlepsze) - może i u Ciebie jaśnie Szandor nabierze dzięki temu apetytu :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Sob maja 03, 2014 13:16 Re: KRAKÓW I NIE TYLKO !-szukam DS PERSOWI o imieniu : SZAND

Monika_Krk pisze:
lenka* pisze:Jednym słowem odczuwasz niedosyt? :lol:

Nooo :lol: trafiłaś w sedno.
Tylko nie bij za szczerość. :ok:

Życzyć Ci, żeby ujawnił swoje mordercze instynkta? :wink:

Jeszcze wiele może się zdarzyć, na razie poznajecie się wzajemnie powoli, jeszcze sporo ciekawych zachowań kot może ujawnić.
Ty widzisz kota, więc, wydawałoby się, możesz go lepiej ocenić, niż my - tylko czytający. Ale to tylko teoria - bo kierując się emocjami można widzieć to, co chce się zobaczyć.
Jaki jest naprawdę, okaże się za jakiś czas.

To, że się nie bawi, może równie dobrze oznaczać, że nie czuje się pewnie.

Miałam kotę morderczynię, prawie pół roku musiałam ją izolować. Rzucała się natychmiast na pierwszego z brzegu kota. Gdy udaremniałam jej ucieczkę z izolatki, rzucała się na mnie. Do dziś mam blizny na nodze i traumę.
Miałam psa, który nienawidził psów. Ten był inteligentny. Psa za siatką obwąchiwał spokojnie, nawet ogonem machał. Wystarczyła uchylona furtka, by zmieniał się w bezwzględnego agresora. Na smyczy szedł spokojnie, ale żaden pies nie mógł się do niego zbliżyć na odleglość mniejszą niż długość smyczy. Może taki jest Twój kot - przez szybę nie okazuje agresji, bo wie, że to daremny wysiłek.
A może jest "agresywny". bo ktoś mu na ogon nadepnął, a on pokazał pazury. Zobaczysz.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Sob maja 03, 2014 13:27 Re: KRAKÓW I NIE TYLKO !-szukam DS PERSOWI o imieniu : SZAND

Alienor - wszystkie nazwy tej flądry wykuję na blachę .
Tylko nie dziś . :D
Matko - dla mnie flądra, to normalnie jedyna w morzu, płaska , nieco spoziomowana rybcia.
Jestem osłem ze Shreka .
Przysięgam uroczyście - wykuję to co napisałaś i jutro wygłoszę w sklepie.
Mogą być jaja :D :D :D - konsekwencje biorę na siebie.
Ostatnio edytowano Sob maja 03, 2014 13:30 przez Monika_Krk, łącznie edytowano 1 raz

Monika_Krk

Post » Sob maja 03, 2014 13:29

Jaaano - szczególnie cenię, muszę to napisać nie na priv!
Szczególnie cenię, że mnie w ogóle słuchasz!

Dziękuję.

Monika_Krk

Post » Sob maja 03, 2014 15:57 Re:

Monika_Krk pisze:[...]Szczególnie cenię, że mnie w ogóle słuchasz![...]

też Cię słucham, jeno nie mam siłki pisać
od trzech dni stawiam się na siódmą w szpitalu, co by rozstawić majdan
poluję, na razie bezskutecznie, na kotkę w wysokiej ciąży
to jest czwarta, znaczy trzy się już okociły. qrwa...
... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Sob maja 03, 2014 15:59 Re: KRAKÓW I NIE TYLKO !-szukam DS PERSOWI o imieniu : SZAND

Matko - nie wiem co napisać Ewo.
Co bym nie napisała będzie głupie.
Trzymaj się !

Monika_Krk

Post » Sob maja 03, 2014 16:30 Re: KRAKÓW I NIE TYLKO !-szukam DS PERSOWI o imieniu : SZAND

Jeśli mogę coś wpisać z mojego skromnego doświadczenia z problematycznymi kotami.

To jaki dany kot ma charakter będzie widać jak wyjdzie na mieszkanie i zacznie w nim normalnie funkcjonować. Wtedy trzeba go bardzo uważnie obserwować. Nic nie wiadomo na temat jego przeszłości, jak był traktowany i w jakich okolicznościach stawał się agresywny. Trzeba poprzez obserwację wyłapać co może go do tego stopnia denerwować, że zaczyna się bronić agresją.
Teraz funkcjonuje w "szklanej bańce" - i to niezależnie gdzie izolacja miałaby miejsce - tak jak tu - w łazience, czy też w odrębnym pokoju. Tam może nie występować czynnik stresujący. Może on wystąpić w normalnym życiu w całym mieszkaniu, z normalnymi codziennymi czynnościami: zamiatanie, zmiana pościeli, strzepywanie ścierki itp.

Miałam "persa" na tymczasie, który agresją reagował na szuranie stopą w jego kierunku. Prawdopodobnie był kopany. Miałam kotkę, która rzucała się na człowieka gdy strzepywano jakiś materiał. Prawdopodobnie bita ścierką.

Ale na obserwację, ewentualne "przekonanie" kota, że dana czynność mu nie zagraża lub wypracowanie metod życia z takim kotem trzeba czasu. Ale to podstawa do dobrej adopcji - takiej, z której kot nie wróci (z kolejną łatką o agresji) a nowi opiekunowie będą świadomi czego unikać lub jak postępować.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Sob maja 03, 2014 16:36 Re: KRAKÓW I NIE TYLKO !-szukam DS PERSOWI o imieniu : SZAND

I dużo będzie zależało od tego, jaką postawę wobec niego przyjmą Twoje koty.
Bo on mógł w przeszłości mieć problem z kotami właśnie.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Sob maja 03, 2014 19:31 Re: KRAKÓW I NIE TYLKO !-szukam DS PERSOWI o imieniu : SZAND

MariaD pisze:(...)

Ale na obserwację, ewentualne "przekonanie" kota, że dana czynność mu nie zagraża lub wypracowanie metod życia z takim kotem trzeba czasu. Ale to podstawa do dobrej adopcji - takiej, z której kot nie wróci (z kolejną łatką o agresji) a nowi opiekunowie będą świadomi czego unikać lub jak postępować.

Reszta "jest milczeniem" też jednak uważniutko przeczytana.
Sęk w tym co napisałaś na końcu - więc cytuję.

No ... poczekajmy, zobaczmy, chciałoby się powiedzieć "oszczędź nam boziu, życiowej mądrości ".

Dzięęekuuę dziewczyny za rady.

Takie bez bicia , tylko ludzkie.
MarioD - oficjalnie podkreślę - umiem słuchać . Wierz mi.
Jakoś tak napisałaś lekko , dosadnie ALE :arrow: , że "usłyszałam".

Przecież chodzi o to , żeby słuchać i słyszeć.

Monika_Krk

Post » Sob maja 03, 2014 19:40 Re: KRAKÓW I NIE TYLKO !-szukam DS PERSOWI o imieniu : SZAND

jaaana pisze:(...)

To, że się nie bawi, może równie dobrze oznaczać, że nie czuje się pewnie.
(...)
A może jest "agresywny". bo ktoś mu na ogon nadepnął, a on pokazał pazury. Zobaczysz.

Hmmm ... mamo ... słucham, mam uszy i słucham.
Matko- on jest TAKI MIŁY , mógłby mi narobić na głowę nawet.

Może problem w tym, iż rzeczywiście powinien być JEDYNAKIEM ?

Monika_Krk

[poprzednia][następna]