Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 16, 2013 22:28 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

"Perfumują" kocurki. Jakos dojrzewanie kotek nie kojarzy mi się ze smrodkiem.
Raczej wydaje mi się, że trzeba by zbadac ten mocz czy tam się coś nie dzieje.

A z praktycznych rzeczy to może biostalfris albo vitopar pozwoliły by pozbyć się zapachu. Gdzieś teraz czytałam tez o sodzie oczyszczanej. Może przypomne sobie gdize to było.

edit: znalazłam

magaaaa pisze:
koteczekanusi pisze:A może zwykły piasek z piaskownicy? Albo ziemia do kwiatów (ta ostatnia co prawda brudzi, ale ciągnie koty jak magnes...)
No i podejrzewam, że najbardziej wydajnym sposobem by było wsadzać ją, gdy właśnie zamierza albo zaczyna się załatwiać. Tylko mały problem - kto ma czas spędzać całe dnie z kotem w łazience...
Też nie mam pomysłu - hodowcy albo behawiorysta nie są w stanie nic podpowiedzieć?
Co do sprzątania - przy okazji ekscesów AlKaidy dowiedziałam się, że nie powinno się czyścić domestosem, bo tylko utrwala zapach. Kupiliśmy przez internet BIODOR ANIMAL, nawet nie najgorszy, chociaż nie jestem w stanie sprawdzić, czy działa tak, jak w opisie (no i na szczęście na AlKaidę zadziałała zmiana żwirku, więc akurat za bardzo nie musieliśmy).

Dziewczyny, SODA!!!!
Zwykła soda kuchenna.
Zapiera się siki, posypuje sodą na parę godzin (przykryć można) i później odkurza lub zmiata.
Soda zabija zapachy.
Kiedyś do zmywania podłóg dodawałam olejki eteryczne; chcąc polepszyć wodę - dosypałam sody i zapach... zniknął.
Od tamtej pory używam sody do odsmaradzania i działa.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Sob lut 16, 2013 22:41 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

może Stokrotka ma bakterie w moczu?
Obrazek Obrazek

Rudolf [*] 12.04.2015
żegnaj kochany..

Puśka [*] 09.10.2015
żegnaj koteńko..

skarbonka

Od: Sob wrz 04, 2010 12:18

Post » Nie lut 17, 2013 10:38 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

Owszem, kotkom też się zdarza smrodzić i oznaczać. Zbadać mocz oczywiście nie zaszkodzi. A sterylizację wcześniej czy później i tak trzeba przeprowadzić.
Obrazek

JoannElle

Od: Pt wrz 21, 2012 20:00

Post » Nie lut 17, 2013 11:49 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

Zapach moczu u dorastających kotek też się zmienia. Jest zdecydowanie mocniejszy, a i u kotek zdarza się "znaczenie". Tak więc najprawdopodobniej Stokrotka dorasta. Jest coraz starsza i nie ma się co dziwić. Poza tym dzień się wydłuża, nadchodzi pora bardzo sprzyjająca ujawnianiu się wszelkich oznak dojrzałości. Oczywiście, mocz zawsze warto zbadać, nawet tak na wszelki wypadek. Ale tak czy inaczej - pomału zbliża się czas na sterylizację...
:)

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Nie lut 17, 2013 13:21 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

tyle tylko że stokrotka jest młodsza od Plamki a ten zapach to tak może już z 3 miesiące. Jeśli liczyć że urodziła się na początku sierpnia a to się zaczęło około początku grudnia to by znaczyło że w wieku 5 miesięcy dojrzała? Sodą nie mogę sypać bo kotka szoruje tyłkiem po podłodze. używamy takiego fajnego płynu do mycia naczyń z naturalnych wyciągów roślinnych - bez chemii który mi nawet neutralizuje zapach po rybach praktycznie po pierwszym myciu. Tym właśnie tato myje podłogi. Mi się tu widzi bardziej problem zdrowotny niż dojrzałościowy.... ale pewności nie mam jutro muszę się przejść do weterynarza. Z resztą plamka jest po pierwszej rui i nadal "nie czuć" kota w domu.
Obrazek
Podróż jest lepsza od dotarcia do celu.Liczy się to co człowiek przeżyje krocząc obraną drogą potknięcia, upadki, przyjaźnie. Trzeba tylko wierzyć, że przyszłość ułoży się po naszej myśli.

ewahejduk

Od: Nie lip 22, 2012 20:04

Post » Nie lut 17, 2013 18:05 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

Najlepiej iść do weta :ok:
Ale z dojrzałością jest bardzo różnie. Ja byłam w szoku, gdy Gaja dostała rujki - miała 5 miesięcy. Tak pewna byłam, że to niemożliwe, że pognałam do weta z przerażeniem w oczach, że kotka mi umiera...
Ech.... jak to już dawno było... Moja Gajeczka w sierpniu skończy 9 lat .... 8O

Sihaja

Post » Nie lut 17, 2013 19:27 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

Ale ona rujki na bank nie miała tego nie da się przegapić :?
Obrazek
Podróż jest lepsza od dotarcia do celu.Liczy się to co człowiek przeżyje krocząc obraną drogą potknięcia, upadki, przyjaźnie. Trzeba tylko wierzyć, że przyszłość ułoży się po naszej myśli.

ewahejduk

Post » Nie lut 17, 2013 22:32 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

Będę czekała na wiadomości, co wet powie.
Dobrej nocy :)

Sihaja

Post » Wto lut 19, 2013 18:28 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

No i co?
:)

Sihaja

Post » Wto lut 19, 2013 22:04 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

Weterynarz powiedział że najlepiej byłoby zrobić usg żeby zobaczyć czy nerki nie są powiększone i jak maluda wygląda w środku - czy podczas "tragicznego zajścia" coś nie zostało w niej uszkodzone. Mówił również żeby zrobić jej badanie krwi pod kontem nerek. Będę musiała się umówić na badania.
Obrazek

ewahejduk

Post » Śro lut 20, 2013 7:34 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

Oj.... No to ślę ciepłe myśli, żeby wszystko było dobrze....

Sihaja

Post » Czw lut 21, 2013 11:14 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

Ja też mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze...

Katarzyna Grzyb

Od: Czw kwi 09, 2009 18:40

Post » Pt lut 22, 2013 10:10 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

Obrazek

ewahejduk

Post » Pt lut 22, 2013 10:12 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

śliczna Stokrocia :1luvu:
Obrazek Obrazek

Rudolf [*] 12.04.2015
żegnaj kochany..

Puśka [*] 09.10.2015
żegnaj koteńko..

skarbonka

Od: Sob wrz 04, 2010 12:18

Post » Pt lut 22, 2013 12:04 Re: Stokrotka zwana wcześniej Okruszkiem

Śliczna i duża :)
Uwielbiam buraski, moja kotka też jest bura.
Za zdrówko :ok:

Katarzyna Grzyb

Od: Czw kwi 09, 2009 18:40

[poprzednia][następna]