Serniczek pisze:Lesinku będzie dobrze!!!

Dobrze niestety nie bedzie.
Jestesmy po wizycie u weterynarza ( pozdrawiam doktora czytajacego nasze forum).
Diagnoza:
karlowatosc przysadkowa
Leczenie: nieuleczalne
Nie ma mozliwosci podawania somatotropiny ( hormon wzrostu).
Pocieszajace jest jednak, ze wyniki krwi wyszly w normie.
Cholesterol 96 mg/dl norma to 77-201 mg/dl
Kreatynina 0,53 g/dl norma to 1,0-1,80 mg/dl
Mocznik 54 mg/dl norma to 25-70 mg/dl
Bialko 74 g/l norma to 60-80 g/l
Fosfor w surowicy 8,7 mg/dl norma to 4,5-8,1 mg/dl
Wapn 9,65 mg/dl norma to 8,0-12,0 mg/dl
ALAT 65 U/L norma to 20-107 U/L
ASPAT 36 U/L norma to 6-44 U/L
Fosfataza alkaiczna 73 U/L norma to 23-107 U/L
FT4 15,5 pmol/I norma to 10.0-24,0 pmol/I
cukier niski 70- badany glukometrem po jedzeniu
Zdjecie RTG wykazuje , ze chrzastki nie sa do konca zasklepione czyli kicius moze urosnac albo 1cm albo 3mm tego nie wiemy.
Za tydzien kolejny RTG. Jest jeszcze cos co nalezaloby potwierdzic lub wykluczyc ale to pokaze kolejne zdjecie RTG.
Co dalej?
Nadal leczymy zapalenie gornych drog oddechowych. Zywienie Royal Intestinal, kontrolowanie kupy aby nie dochodzilo do zaparc.
Kontrolne badania krwi co 2 miesiace. Nie jest powiedziane, ze w pozniejszym czasie moze nie dojsc do zachwiania metabolizmu, dlatego nalezy miec nad tym kontrol.
Choroba wykryta bardzo wczesnie, narzady wewnetrzne Lesia caly czas rosna i funkcjonuja dobrze.
Problem zacznie sie w momencie kiedy zabraknie miejsca w brzuszku, zrobi sie ciasno dla jelit, zoladka, serca. Moze dochodzic do dusznosci bo narzady beda sciskac przepone.
To tyle z suchych, medycznych faktow.
Jest mi przykro, ze nic wiecej nie mozna dla niego zrobic
Ania36 byla razem ze mna u weta. Byc moze cos jeszcze przeoczylam, niedopisalam wiec prosze Anie o weryfikacje.
Istnieje mozliwosc podawania testosteronu ale jest to bardzo ryzykowne i Lesio moglby odejsc a tego nie chce. Niech jest taki jaki jest, bedziemy kontrolowac go badaniami, na tyle ile mozna bedzie poprawic jego jakosc zycia
Za chwile napisze rozliczenie pieniazkow, ktore przyszly na moje konto.
Zadecydujcie prosze co dalej z tymi funduszami zrobic, na kogo je przekazac.
Przepraszam, ze nic od siebie nie napisze ale postawiona diagnoza przybila mnie calkowicie. To wyrok. Nie ma od niego odwrotu