Biedne grzybole!
A jak to na kocie wygląda - łyse jest czy co?
Swoją drogą ja po wzięciu Plusza z krzaków i zrobieniu mu pełnej diagnostyki sprawdzałam czy się nie wyhoduje grzyba z zeskrobin ze zwykłych przełysień nad oczami

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Meg9 pisze:Nie łyse, nie placki, nic z tych rzeczy.
Mają drobniutkie czarne kropeczki pod brodą między sierścią.
redaf pisze:Meg9 pisze:Nie łyse, nie placki, nic z tych rzeczy.
Mają drobniutkie czarne kropeczki pod brodą między sierścią.
Łojezu!![]()
Jutro przy dziennym świetle obejrzę moje gady jeszcze raz.
A jak się ten grzyb nazywa i czym go smarujesz?
Meg9 pisze:Mogę dopytać jak sie nazywa, dzisiaj nie zabłysnęłam w tym kierunku...
redaf pisze:Meg9 pisze:Mogę dopytać jak sie nazywa, dzisiaj nie zabłysnęłam w tym kierunku...
Tromba żeś!![]()
Meg9 pisze:Dwa razy w tygodniu zaleca się wykąpać lub zmoczyć całego kota.
redaf pisze:Meg9 pisze:Dwa razy w tygodniu zaleca się wykąpać lub zmoczyć całego kota.
Już to widzę!
Wolałabym się od razu sama dobrowolnie własnoręcznie pochlastać
Meg9 pisze:Grzyb nazywa sie grzyb a smaruje takim lekarstwem co mam w dużej strzykawce i trzeba z tego zrobić roztwór - 1 ml leku na 50 zl wody - i tym pacać co drugi dzień...
Mogę dopytać jak sie nazywa, dzisiaj nie zabłysnęłam w tym kierunku...
Meg9 pisze:Znalezione w sieci...
"Grzybica jest najczęstszym schorzeniem zakaźnym kotów notowanym w gabinetach weterynaryjnych.
Wywołana jest przez grzyby z rodzaju Microsporum, Trichophyton, Malassezia, Candida."
"Ze środków zewnętrznych nadają się jedynie środki płynne do kąpieli i smarowania. Wszelkie maści są raczej niewskazane u kotów.
Do tej pory często w leczeniu dermatofitoz stosowano clotrimazol (weterynaryjny preparat Fungiderm)-obecnie mało skuteczny.
Bardzo dobrze działa natomiast enilkonazol zawarty w preparacie weterynaryjnym Imaverol. Jest on w postaci płynu, który rozcieńcza się z wodą w stosunku 1/50.
Dwa razy w tygodniu zaleca się wykąpać lub zmoczyć całego kota. Kuracja powinna trwać co najmniej 6 tygodni.
Z nowszych środków używana jest Terbinafina(Lamisilat).
W Stanach Zjednoczonych z dużym powodzeniem stosuje się siarczek wapnia niestety niedostępny i niezarejestrowany w Europie."
Użytkownicy przeglądający ten dział: puszatek, Silverblue i 37 gości