Wątek moich dwóch kotów.Wszystko ok!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 15, 2008 23:23

moj kot zjada spokojnie wszelkie tabletki-nospe raz obtaczam w serku,raz w jogurcie,a jutro moze w tunczyku. kot na razie lezy na kolanach,jak bede szla spac dam mu moze pol tabl.nospy na dobranoc.

Antypatyczna

Od: Czw wrz 07, 2006 9:45

Post » Pt lut 15, 2008 23:58

Ponownej dawki nospy niestety nie udało mi się podać,może za jakiś czas.
Mam pytanie: czy jeżeli dałam lek (nie chodzi tylko o nospę) a kot lekko zwymiotuje mniej więcej po 2,5-3 godz. to czy lek zdąży się wchłonąć?

Antypatyczna

Post » Sob lut 16, 2008 0:43

Niestety nie jestem w stanie podać drugiej dawki nospy-nie wiem czy walczyć dalej czy czekać do rana :roll: .
Kot ma nadal krwiomocz i widzę,że długo siedzi w kuwecie a nie wiele z tego wynika .
Nie wiem co mam robić :crying: .
Z drugiej strony nie sprawia wrażenia cierpiącego,tak jak przy poprzednich zatkaniach,pije wodę.
Teraz oddał mocz (niedużo,ale jednak) na folię,którą jest zabezpieczona kanapa(tym razem bez krwi).

Antypatyczna

Post » Sob lut 16, 2008 0:44

Nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, że 2,5-3 godziny wystarczą, żeby lek sie wchłonął, a przynajmniej jakas znaczna czesc.

skaskaNH

Od: Pt lut 03, 2006 0:21

Post » Sob lut 16, 2008 0:52

Teraz udało mi się przy pomocy Tż dać mu tę tabletkę,ale jutro wyjeżdża na tydzień,nie wiem jak sobie dam rady,jakaś choć nieduża poprawa by się przydała :crying: .

Antypatyczna

Post » Sob lut 16, 2008 0:52

Pisalysmy jednoczesnie, teraz zauwazylam Twoj ostatni wpis.
Moze jednak podaj mu No-spe, najlepiej jakbys miala druga pare rąk do pomocy.

A jesli kot sika, to jednak nie jest zle. Byc moze schodza mu te krysztaly i to mimo wszystko jest dla niego nieprzyjemne, stad jego zachowanie.

skaskaNH

Post » Sob lut 16, 2008 0:57

Nie wiem pójść spać czy dalej pilnować czy coś się nie dzieje :( .

Antypatyczna

Post » Sob lut 16, 2008 1:07

A Bebok co robi teraz?
Bo jesli śpi albo spokojnie leży, to bezdyskusyjnie -Ty też do spania ;)

skaskaNH

Post » Sob lut 16, 2008 1:09

Wylizuje sobie futerko.Nie sprawia wrażenia cierpiącego.
Może faktycznie pójdę spać.

Antypatyczna

Post » Sob lut 16, 2008 8:44

Jaka dzienna dawka nospy jest dla kota bezpieczna? Znowu nie może się wysikać-idzie do kuwety i wysikuje po kilka kropel ( z trudem) nie wiem czy to już zatkanie i biec do wet.(wtedy już na pewno skończy się wyszyciem kota) czy jest zawalczyć nospą,nie wiem czym jeszcze?

Antypatyczna

Post » Sob lut 16, 2008 8:57

Na moje koty no-spa specjalnie nie podziałała. Działała natomiast tolfedyna - działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. To dostałam od weta, gdybym zauważyła objawy, a nie mogła iść szybko do niego (np. w nocy). Mam wrażenie że Bebok ma dodatkowo podrażnioną cewkę przez cewnik i zmniejszone jej światło, a schodzące kamienie drażnią jeszcze bardziej.
Trzymam kciuki za kota!
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Sob lut 16, 2008 9:03

Dwa razy dziennie po poł tabletki jest bezpieczne. Z tego, co piszesz, dawalas mu dzis w nocy, razem z TZ-tem, wiec mozesz dac jeszcze raz.
I spokojnie, to niestety moze tak wygladac przez jakis czas, u mnie tez nie od razu kot sie "odsikiwał", czasem niestety to trwalo. Jeśli mocz schodzi, choćby po pare kropli, to i tak jest ok. On po prostu musi te kryształy wysikać, a przypuszczam, po tym co piszesz, że ich jest sporo.

W najgorszym razie - do weta jeszcze zdazysz, jest w miare wczesnie. Z tym, że jak bedziesz u weta, to najlepiej od razu domagac sie cewnika, zamaiast operacji. I wtedy chyba pozostawic mu ten cewnik na troszke dluzej (z tego, co moj wet mowil, to z dwojga zlego lepiej troche dluzej zostawic kotu cewnik niz robic od razu wyszycie). Ale na razie jeszcze poczekaj chwile.
Wiem, ze to przykro wyglada i serce peka, ale on tak od razu nie wysika tego wszystkiego.

EDIT: Monostra ma racje z tym podraznieniem cewki przez cewnik, to moze powodowac dodatkowy ból przy sikaniu.
Ostatnio edytowano Sob lut 16, 2008 9:04 przez skaskaNH, łącznie edytowano 1 raz

skaskaNH

Post » Sob lut 16, 2008 9:04

Monostra pisze:Na moje koty no-spa specjalnie nie podziałała. Działała natomiast tolfedyna - działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. To dostałam od weta, gdybym zauważyła objawy, a nie mogła iść szybko do niego (np. w nocy). Mam wrażenie że Bebok ma dodatkowo podrażnioną cewkę przez cewnik i zmniejszone jej światło, a schodzące kamienie drażnią jeszcze bardziej.
Trzymam kciuki za kota!

Dzięki. O nie zachowuje się tak jak przy poprzednich zatkaniach,gdzie było widać jak bardzo cierpi.
Ma apetyt i jest żywy. Poza kuwetą wysikuje (każdorazowo powiedzmy) około dużej łyżki stołowej(przezroczysty mocz). W kuwecie-nie bardzo wiem,bo dzieli ją z innym kotem.

Antypatyczna

Post » Sob lut 16, 2008 9:07

Jesli to jest +/- łyżka stołowa moczu za każdym razem, to spoko, jest nieźle. Poczekaj na razie z wetem, bo wszystko jest na dobrej drodze.

skaskaNH

Post » Sob lut 16, 2008 9:13

Rano już dostał dawkę nospy.
Wyraźnie mi powiedziano,ze jeżeli w ciągu najbliższych kilku dni kot się zatka to już operacja ani cewnik-kot nie może być cewnikowany tak cały czas (to byłby juz 3 raz w ciągu 2 tygodni) :cry: .
Jeżeli po dłuższym czasie (np.miesiąc) to oczywiście można kombinować bez operacji.

Antypatyczna

[poprzednia][następna]