Re: Jak mądrze dokocić dom? URODZINY :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 27, 2025 11:36 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Silverblue pisze:Mam nadzieję że nic złego w badaniach u Białej nie wyjdzie. Oczywiście badania jak najbardziej, a może by spróbować Feliwaya na jakiś czas? Nie kojarzę teraz czy stosowałaś. Spróbowałabym pochować na razie takie różne dywaniki, ale wiem że łóżka nie schowasz. A może coś im nie pasuje z rodzajem żwirku albo z kuwetami? Wiem że ciężko coś wymyślić kiedy trzy koty podsikują.

Silverblue, no mówię Ci, już zaczynam schizować i jeszcze ten wyjazd w przyszłym tygodniu, którego nie mogę odwołać, a mnie wczoraj gardło zaczęło boleć. Normalnie nigdy nie choruję, a od listopada już trzeci raz. Za dużo tego się nazbierało :(

Feliway u nas od samego początku w użyciu, jeszcze nawet zanim kotki do nas przyjechały, żeby Białą przygotować. Dywaniki też już praktycznie wszystkie pochowane, generalnie wszystkie miękkie rzeczy, kocyki itp. które mogłyby im się kojarzyć z sikaniem pochowane. Wczoraj mnie zaskoczył z tą poduszką na krześle, bo wcześniej kilka razy na niej spał, więc myślałam, że nie nasika sobie do łóżka, no ale jednak ;)
Łóżko zabezpieczone podkładami, więc jest w miarę bezpieczne, po prostu wywalam podkład i tyle. Żwirek taki sam jak u Meteorologa, kuwety otwarte, na bieżąco sprzątane, więc ewidentnie albo podłoże nawykowe albo zdrowotne.

errato

Od: Sob wrz 28, 2024 16:36

Post » Pon sty 27, 2025 13:29 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Jeśli kotki są zdrowe (jeszcze badanie moczu, tak?), to masz najgorszą z możliwości a mianowicie przyczyny behawioralne.
Potrzebujesz, moim zdaniem, dobrego, doświadczonego i rozumnego weta. W takiej sytuacji (przy założeniu, że kot zdrowy) podłożem jest stres, pytanie co go powoduje. Być może trzeba będzie wprowadzić na jakiś czas psychotropy, dlatego właśnie wet, żaden behawiorysta. Szkoda czasu i pieniędzy. To, że Twoim zdaniem agresywne zachowania rezydentki nie peszą młodych, nie oznacza wcale, że ta sytuacja ich nie stresuje :idea:
Żadne obróżki, feromony ani feliway nigdy mi nie pomogły przy tego typu problemach. Raz udało mi się ten kłopot pokonać, ale to akurat był przejaw typowego lęku separacyjnego, wiedzieliśmy o co chodzi i tylko dlatego się udało. Musisz to jak najszybciej opanować bo jeśli te zachowania się utrwalą, to kaplica. A wiem jak ciężko żyje się z sikającym kotem.

A w poprzednim domu też sikały poza kuwetą?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pon sty 27, 2025 13:41 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Katarzynka, koty są od Meteorolog1 i on twierdzi, że nie było z tym problemu.

errato

Post » Pon sty 27, 2025 13:53 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

To już jest jakaś odpowiedź, musisz znaleźć czynnik stresogenny u siebie.
Musisz przeanalizować jaką nową, potencjalnie stresującą sytuacją, kocurki napotkały w Twoim domu.
Tak z tego co piszesz wynika, że najbardziej prawdopodobną przyczyną są układy z rezydentką. Swoją drogą o nią też musisz teraz szczególnie zadbać bo to dla niej niekomfortowa sytuacja.
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Pon sty 27, 2025 13:57 Re: Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Jest dobry preparat dla kotów Zylkene. Jak mój Maciek dostał depresję po wprowadzeniu nowego kota to podawałem i bardzo pomogło.Jest to kapsułka z bialym proszkiem. Rozrywalem i wsypywalem do kociego mleka. Bardzo pomagało.
Obrazek
Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018

Meteorolog1

Od: Sob lis 23, 2013 0:42

Post » Pon sty 27, 2025 14:05 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Podobno są koty, którym zylkene pomaga, u mnie się nie sprawdziło.
Próbować oczywiście można, ale trzeba w takiej sytuacji wyciszyć całą gromadkę. Preparat trzeba podawać stosunkowo długo, to spory koszt.

Katarzynka01

Post » Pon sty 27, 2025 14:18 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Katarzynka01 pisze:To już jest jakaś odpowiedź, musisz znaleźć czynnik stresogenny u siebie.
Musisz przeanalizować jaką nową, potencjalnie stresującą sytuacją, kocurki napotkały w Twoim domu.
Tak z tego co piszesz wynika, że najbardziej prawdopodobną przyczyną są układy z rezydentką. Swoją drogą o nią też musisz teraz szczególnie zadbać bo to dla niej niekomfortowa sytuacja.

Katarzynka, uwierz mi, staram się jak mogę zadbać o każdego z osobna, ale już nie wiem, co jeszcze mogłabym zrobić poza izolowaniem kotów, a to przecież nie o to chodzi. To nie jest rozwiązanie na dłuższą metę.

Katarzynka01 pisze:Podobno są koty, którym zylkene pomaga, u mnie się nie sprawdziło.
Próbować oczywiście można, ale trzeba w takiej sytuacji wyciszyć całą gromadkę. Preparat trzeba podawać stosunkowo długo, to spory koszt.

Zapytam weta, czy jest sens zastosować to u rezydentki. Gdyby ona się wyciszyła i przestała syczeć na młodzież, to może oni też poczuliby się bardziej komfortowo i obyłoby się bez podawania im leku.

errato

Post » Pon sty 27, 2025 14:52 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

A ile masz kuwet? Może postawić więcej? I jaki żwirek? Koty zwykle bardzo lubią Benek niebieski cezzapachowy (benonit, zbrylajacy), bardzo przypomina piasek, jest drobniutki, idealny do kopania. Nie upierała bym się przy żwirku, który miały u Meteorologa, może właśnie nowy żwirek zachęci je do korzystania z kuwet?
Oczywiście, Kasia ma rację, że jeśli wykluczysz podłoże zdrowotne, to przyczyną jest stres i może potrzebne będą leki, choćby to zylkene, o którym wspomina Meteorolog. A co do badania moczu to wstępnie można się zorientować, wkładając pasek do moczu i odczytujac kolejne pola. pH z paska jest mało wiarygodne, ale inne parametry można odczytać. Myślę zwłaszcza o Bolku i Lolku, bo Białą pewnie weźmiesz jednak do weta, żeby zrobić też badania krwi. Większa ilość moczu to także objaw cukrzycy (zwykle kot wtedy sporo je, a chudnie) - to też warto sprawdzić. W ogóle jak już zabierzesz Białą do weta, to przydałby się pakiet badań typu "senior".
Mocno trzymam kciuki, tak bardzo bym chciała, żeby sytuacja jakoś się ułożyła dobrze! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon sty 27, 2025 15:08 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Jolu, kuwety są 3, z tego 2 w pokoju, w którym rezydują kociaki. Są to kuwety otwarte, z serii jumbo dla dużych kotów. Może rzeczywiście spróbować z innym żwirkiem...
Rezydentka ma swoją kuwetę w łazience i one z niej nie korzystają, bo ma klapkę. Wprawdzie oglądają ją z zaciekawieniem, Lolek zwłaszcza, ale jeszcze nie zorientował się, po co są te drzwiczki ;)

Rezydentka miała robiony panel geriatryczny w październiku albo listopadzie, kiedy przygotowywaliśmy się do dokocenia. Wszystkie wyniki były w normie, również glukoza i fruktozamina.

O jakim pasku do badania moczu piszesz?

errato

Post » Pon sty 27, 2025 15:14 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

To dobrze, że miała badania, bo wyniki obecne (może niekoniecznie panel, ale wszystkie, które zrobisz) będzie z czym porównać. Normy są dość szerokie, najlepsza ocena to własnie porównanie ze stanem, kiedy nie było problemów. Glukozę i fruktozaminę jednak bym sprawdziła.
3 kupety niby powinny wystarczyć, ale - czy koty siusiają głównie w tym pokoju, gdzie są kuwety, czy w innych? Czasem warto dostawić jedną "wspólną', otwartą, z której mogłaby korzystać o Biała i chłopcy, zostawiając swój "ślad".

Benek niebieski to ten:
https://www.bitiba.pl/shop/sklep_dla_ko ... t=382603.0
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon sty 27, 2025 15:18 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Jolu, pytałam o PASEK nie PIASEK :D

errato

Post » Pon sty 27, 2025 15:23 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Pisałaś, że żwirek może warto zmienić :D
A pasek do badania moczu, tego typu
https://allegro.pl/oferta/paski-do-bada ... 5699730284
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon sty 27, 2025 15:31 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

Żwirek już sobie wyguglałam, te paski do moczu mnie zaintrygowały, ale może jednak nie wszystko naraz. Pojadę dzisiaj do zoologicznego po ten żwirek. Wsypię do jednej kuwety, może się im spodoba.

Odpowiadając na Twoje wcześniejsze pytanie: kuwety są w pokoju, ale sikanie odbywa się w różnych miejscach poza pokojem.

errato

Post » Pon sty 27, 2025 15:35 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

A ja zapytam, czy Bolek i Lolek u Meteorolog1 wychodziły na teren otwarty.
I kciuki trzymam oby się relacje ułożyły.
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Pon sty 27, 2025 15:37 Re: Jak mądrze dokocić dom? DOKOCENI :)

czitko, nie do końca znam odpowiedź na Twoje pytanie, więc poczekamy może na Meteorologa.

errato

[poprzednia][następna]