Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥ - dużo fot od 65 str.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie kwi 19, 2015 18:25 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

dostałam od CIe dwie gałęzie ,a teraz ? :mrgreen:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Nie kwi 19, 2015 18:26 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

Ewa L. pisze:
klaudiafj pisze:Co Wy gadacie?? To na Mickiewicza było!! :twisted:

Nie , nie - Mickiewicz jest niewinny.

Niewinny jest tylko Mru!

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Nie kwi 19, 2015 18:43 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

MB&Ofelia pisze:Pan Tadeusz akurat mi się podobał. Tak samo jak Nad Niemnem, o Sienkiewiczu nie mówiąc.
Za to Lalki nie dałam rady przeczytać (poległam po przemęczeniu 2 rozdziałów), a takie Ferdydurke czy inni Szewcy to była masakra! :strach:
Dyskusji o tym, co autor miał na myśli, nie lubiłam. Bo na ogół było tak, że w podręcznikach napisano, że miał na myśli to i tamto i do takich właśnie wniosków trzeba było dojść. A co, jeżeli ja uważam, że autor miał na myśli coś innego? I może rzeczywiście miał coś innego na myśli?

W wypracowaniu o Cierpieniach młodego Wertera napisałam, że Werter nie kochał Lotty tylko był egoistą upajającym się sowim cierpieniem. O dziwo, nauczycielce spodobało się podejście do tematu 8O :D

PS. Jak wam mija niedziela? U nas słonecznie, był dłuuugi balkooning, teraz sjesta poobiednia.

Hejka ! :1luvu:
Niedziela jakoś tam mija. Najpierw zawracali mi głowę telefonami a potem poszłam do rodziców na obiadek. Załatwiłam bardzo nefralgiczną sprawę z moim tatusiem mianowicie wypełniłam mu wniosek na dowód i namówiłam żeby ze mną pojechał do urzędu.
Chodzi o to że jak dwa lata temu wymieniałam swój dowód to dowiadywałam się jak to jest z osobami którym kończy się ważność dokumentu a nie są w stanie dotrzeć do urzędu. Pani mi wytłumaczyła że w takim przypadku należy złożyć wniosek w imieniu takiej osoby a potem urzędnik udaje się do domu i tam dokonywane są formalności . Mój tata tak się tego uczepił że powiedział że on nie pójdzie do urzędu i koniec.Od jakiegoś dnia kłócą się o to z mamą.
Dziś w końcu go przekonałam żeby pojechał ze mną do urzędu a wracając podjedziemy do banku i załatwimy sprawę z zablokowaną kartą i przy okazji tatus uczyni mnie współwłaścicielem konta żebym w razie kolejnego zablokowania karty mogła sama ja odblokować zamiast jego ciągać po bankach.
O dziwo zgodził sie.
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Nie kwi 19, 2015 18:49 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

MaryLux pisze:
Ewa L. pisze:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ależ nie Maryś. Zus jest na Zamenhofa a Plac Reymonta jest zaraz przed Placem Niepodległości kończącym ulicę Piotrkowską - najdłuższą ulicę w Łodzi mierzącą 7 km a zaczynającą się na Placu Kościuszki.

Ależ, Ewciu, ULICA Reymonta jest na wrocławskim osiedlu Kleczków i jest równoległa do Trzebnickiej. Na Trzebnicką z ZUS (czyli z Reymonta) można najłatwiej dojść przez Kleczkowską (z więzieniem) lub Kraszewskiego (ze szpitalem psychiatrycznym).

U nas aby dostać się do Zusu na Zamenhofa muszę od siebie jechać Rokicińską która zamienia się w Marszałka Piłsudskiego a potem w Mickiewicza i dojechać do Kościuszki a stamtąd dojść do Zamenhofa a to jedna przecznica.To centrum miasta czyli Śródmieście.
Obrazek

Ewa L.

Post » Nie kwi 19, 2015 18:50 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

Myszolandia pisze:dostałam od CIe dwie gałęzie ,a teraz ? :mrgreen:

Oj tam zaraz dostałaś .....sama sobie wzięłaś :mrgreen:

Ładnie ci urosły. :ok:
Obrazek

Ewa L.

Post » Nie kwi 19, 2015 19:01 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

Ewa L. pisze:

Wzięte lepiej rośnie

MaryLux

Post » Nie kwi 19, 2015 19:03 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

MaryLux pisze:
Ewa L. pisze:

Wzięte lepiej rośnie

Kwiaty trzeba ukraść żeby dobrze rosły i się przyjęły. :mrgreen:
A to była tzw. kradzież kontrolowana :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

Ewa L.

Post » Nie kwi 19, 2015 19:14 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

Kradzież kontrolowana . Dobre :ok: :mrgreen:

barbarados

Od: Sob lip 21, 2012 18:01

Post » Nie kwi 19, 2015 19:17 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

barbarados pisze:Kradzież kontrolowana . Dobre :ok: :mrgreen:

Ja osobiście pozwoliłam Sylwii na kradzież

MaryLux

Post » Nie kwi 19, 2015 19:25 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

MaryLux pisze:

Ja osobiście pozwoliłam Sylwii na kradzież

Ja też i dlatego kradła mi roślinki za moim pozwoleniem.
Obrazek

Ewa L.

Post » Nie kwi 19, 2015 19:26 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

No...kontrolujesz co ci kradną i ile.
Obrazek

Ewa L.

Post » Nie kwi 19, 2015 21:10 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

:ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

barbarados

Od: Sob lip 21, 2012 18:01

Post » Nie kwi 19, 2015 21:23 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

Mi sie podobala Lalka ;) w wypracowaniu napisalam ze (jak ona miala na imie? Izabela Łecka bya czarownica. Temat byl - czy byla dobra czy zla :) tez sie podobalo. Mialam nauczycielke przez rok ktora pozwalala myslec po swojemu i wiedziec co autor mial na mysli. potem dali nam taka mloda i dretwa ktora z wlasnymi zeszytami ze szkoly prowadzila zajecia i dyktowala to co jej belfrzy dyktowali. Nagradzala palami inne myslenie, ale czarownica przeszla :) najbardziej lubilam pozytywizm ! :)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Nie kwi 19, 2015 21:31 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

Tego już nie pamiętam jak to było z tymi lekturami bo szkołę mam trochę dawno za sobą ale ja byłam dobra z literatury okresu wojennego. Uwielbiałam " Kolumbowie rocznik dwudziesty " albo " Medaliony " . Uwielbienie do tego rodzaju historii zaszczepił mi mój ukochany dziadziuś.Uwielbiałam słuchać jego opowieści z czasów wojny . Jak wybuchła wojna miał 16 lat. Dokładnie w dniu jego urodzin Sowieci zaatakowali polską granicę.
Kto pamięta jaka to data ?
Obrazek

Ewa L.

Post » Nie kwi 19, 2015 21:41 Re: Zuzia i Pola po raz 30 ♥♥♥

Ja nie pamiętam, ale u mnie też były historie z wojną związane. Moja jedna babcia była Niemką a druga Polką. Ci Polacy służyli u mojej babci, czyli u Niemca. Mój pradziadek był niemieckim żołnierzem. I raz zabrali ich służących do transportu śmierci. On wyskoczył za nimi i mówi, że to jego służący. I ich wypuścili. Potem długo pow wojnie dwie rodziny se odnalazły i moja mama pół Polka pół Niemka w latach 80 poznała mojego ojca Polaka i tak się dwie rodziny zeszły ponownie, nie wiem czy szczęśliwie. Wg mnie nie :) Nigdy te dwie rodziny do siebie nie pasowały - jedni byli można rzec wysoko urodzeni a drudzy bardzo nisko. W końcu na obecną chwilę raczej żyjemy w rozłamie, moja mama jest po rozwodzie, a z rodziną nie utrzymujemy kontaktów.

Teraz spotykam się z ciocią, siostrą mojej babci Niemki i to od niej mam Marysię i wysłuchuję po raz kolejny jej wspomnień. Uwielbiam to :D Za niedługo znowu tam jadę posłuchać :) Chcę to spisać :) Bo potem jak jej zabraknie to zapomnę :( a chciałabym to opowiadać moim dzieciom :)

A co u Ciebie opowiadał dziadek Ewuś?
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

[poprzednia][następna]