Ma(j)kowe opowieści

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 17, 2014 23:34 Re: Makowe opowieści

Avian pisze:Jak jest wenflon w łapce, to też dożylne można robić w domu - spokojnie, bez stresu dla koteczka :kotek:

Ja wieszałam butelkę na szafce, kota na kolana i podłączałam.Kocur [*] leżał spokojnie miziany, , kroplówa schodziła, czasem nawet razem drzemneliśmy. Ale on już bardzo słabiutki był....

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto lut 18, 2014 8:51 Re: Makowe opowieści

Jesteśmy z Tobą Lakina i z Makusiem - będzie dobrze :D :ok:

Kciuki za dzisiejszą kroplówę :ok: :ok: :ok:
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Wto lut 18, 2014 10:49 Re: Makowe opowieści

Mój Rudy też tak reaguje na dotykanie łapek - jak jeździ na wystawę, wszystko jest ok do momentu próby pogłaskania łapki przez sędziego. Wtedy juz zaczyna się burczenie i łapoczyny ...
Do obcinania pazurów i pobierania krwi też zawijam w koc.

Makusiu, pozwól sobie pomóc, a zobaczysz o ile lepiej się poczujesz!

A a propos diety nerkowej - żeby było śmiesznie, Chudemu najbardziej smakują saszetki RC Renal 8O Te, od których inne moje koty uciekały 8O Pasztety Kattovit tak sobie. Dzisiaj test tacek Animondy Integry.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto lut 18, 2014 19:16 Re: Makowe opowieści

Cieszę się, że zawieszka podoba się :ok:
Oby przyniosła Wam szczęście :ok: :ok: :ok:

Maku taki artysta :wink:
Jego łapki bez walki nie odda żył :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

Oby było lepiej :ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Wto lut 18, 2014 21:19 Re: Makowe opowieści

Ciekawe, Marutek jest pieszczoch niebywały ale od bialych skarpetek proszę won!
Obrazek Obrazek

Koty roznoszą ludziom po świecie światełka. Małe, grzejące płomyczki. Kiedy gasną, wokół robi się ciemno i zimno...
Czy z kotami się idzie przez życie? Skądże! Z kotami przez życie się tańczy!

Nigdy nie wiesz, kiedy dopadnie Cię nienawiść. Nigdy nie wiesz, kiedy spotka Cię przyjaźń.

Villentretenmerth

Od: Pon sie 27, 2012 17:47

Post » Wto lut 18, 2014 21:53 Re: Makowe opowieści

Porażka. Na całej linii. Nie ma najmniejszej opcji żeby w warunkach domowych podłączyć Makusiowi kroplówkę :( Nie udało się ani rano ani wieczorem :( W kontenerku miota się okrutnie, prawie rozniósł mi go na strzępy, miauczy, syczy, walczy! Już kojarzy o co chodzi... A na kolanach go nie utrzymam, od razu zmiata.
Boję się, że traci zaufanie. On tego nie rozumie, nie wie, że to dla jego dobra, boi się i ucieka.

W tej chwili to ufny, mruczący, wesoły kocurek. Nie chcę, żeby znów siedział w pościelniku...

Lakina

Od: Pt lis 01, 2013 11:26

Post » Wto lut 18, 2014 22:03 Re: Makowe opowieści

Ojej, wydaje mi się, że nie obejdzie się bez kroplówek tylko w lecznicy :(
Ja też nie zrobiłabym tego sama w domu, nie dałabym rady, bo mój kot reagowałby identycznie jak Makuś :?

Zobaczymy co Iza doradzi ...
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Wto lut 18, 2014 22:20 Re: Makowe opowieści

Makuś był zawsze baaardzo cierpliwy ale widać, że za dużo miał już tych atrakcji w ciągu ostatniego tygodnia, odkąd usłyszeliśmy diagnozę. Robi się nerwowy, tym bardziej, że 3 razy dziennie na siłę muszę mu wpychać do pyszczka tabletki (2 x antybiotyk i raz RenalVet) bo w jedzeniu tego nie ruszy.
Żal mi go bardzo. Nie mam pojęcia jak mam mu zapewnić spokój jednocześnie ciągle go stresując... U weta trzęsie się ze strachu :(

Lakina

Post » Śro lut 19, 2014 7:36 Re: Makowe opowieści

Kochać i tulić kocurka. Nic innego się nie da zrobić. Musi brać te tabletki, bo nie przeżyje. Biedactwo kochane - on przecież z rodziny.
Obrazek Obrazek

Koty roznoszą ludziom po świecie światełka. Małe, grzejące płomyczki. Kiedy gasną, wokół robi się ciemno i zimno...

Nigdy nie wiesz, kiedy dopadnie Cię nienawiść. Nigdy nie wiesz, kiedy spotka Cię przyjaźń.

Villentretenmerth

Post » Śro lut 19, 2014 8:01 Re: Makowe opowieści

Czy te tabletki muszą być bezpośrednio do pysia ?
Nie mogą zostać rozrobione w małej porcji jedzenia ? (o ile ich smak na to pozwala )

U mnie sprawdza się zawijanie tabletki w serek topiony albo w pasztet. Kot chętnie zjada taką kulkę nie wiedząc co jest w środku, a i omijamy wszelkie sytuacje stresowe.
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Śro lut 19, 2014 11:13 Re: Makowe opowieści

Tulę moje kochane sreberko ile mogę :)
Tabletki muszą być do pysia bo inaczej tego nie zje. Avian, czy te tabletki RenalVet mogę zmienić na Alusal? Podobno jest bez smaku więc może by przeszło...
Z antybiotykami niestety ciężka sprawa bo mają zapach i to intensywny. Paszteciki ani nic nie przejdzie bo on nie łapie ząbkami jedzenia tylko liże aż mu się nawinie na język. I jeśli już ruszy pasztet albo mięso z tabletką to liże i liże aż się doliże do "nadzienia" i już po jedzeniu. Antybiotyk musi być podany regularnie bo inaczej cała kuracja bierze w łeb :( A ostatnio jedną mi zjadł, inną gdzieś musiał pod językiem przechować i wypluł bo znalazłam później na podłodze. Muszę znaleźć jakiś sposób żeby to przemycać bo naprawdę nie chcę tak stresować kota a jak wetka mi powiedziała, że ten antybiotyk trzeba by tak parę tygodni to ręce mi opadły... :(
O kroplówkach nawet nie mówię, chociaż myślę, że gdyby spał to podskórną dałoby radę. Niestety grzebać przy łapkach mu nie mogę bo kochana wścieklizna się buntuje ;)
Dzwonię do wetki co z tym fantem zrobić...

Lakina

Post » Śro lut 19, 2014 11:46 Re: Makowe opowieści

Poduś i rozpuść w małej ilości mleczka, potem strzykawką do dzioba. I jedno, i drugie.

Tego RenalVet nie znam, nigdy nie dawałam - ale to nie jest to samo co Alusal. Alusal dawaj swoją drogą do jedzonka (tego nie-nerkowego).
Zapytam na nerkowym co robi ten RenalVet.

Co do kroplówek w domu - nie wiem, co doradzić ... każdy kot jest inny. Może ma jakies ulubione miejsce, gdzie dużo śpi i tam, w trakcie snu by pozwolił się podpiąć? Bo ja pamiętam Makusia leżącego dłuuuuugo w jednym miejscu ;)
Niektóre koty wolą w domu, niektóre są spokojniejsze w obcym miejscu.
Może w zamkniętej łazience, żeby nie widział przestrzeni i możliwości ucieczki?

Edit : doczytałam o tym RenalVet i faktycznie skoro skład jak w Ipakitine, to działanie podobne jak Alusal. Spróbuj zamienić, moze będzie łatwiej.
Ostatnio edytowano Śro lut 19, 2014 11:54 przez Avian, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro lut 19, 2014 11:53 Re: Makowe opowieści

No i wiem wszystko :) Póki co mamy robić kroplówki podskórne. Jeśli chodzi o antybiotyk to zmienimy podawanie na 1 raz dziennie a jeśli się nie uda to w zastrzykach (o ile się okaże w badaniu moczu, że jeszcze jest to konieczne)... I poczekamy do najbliższych badan krwi. Jeśli dalej będą tak wysokie to po prostu będę kota wozić na dożylne do wetki...

Lakina

Post » Śro lut 19, 2014 12:08 Re: Makowe opowieści

Lakino spróbuj "Sheby" z łososiem w galaretce. Stugramowe tacki. Śmierdzi to okropnie, moje lubią. Może Maku da się oszukać - tabletkę trzeba potłuc na proszek i zmieszać. "Felix" z marketu też był skuteczny. Jako karma jest do dupy, bo to zbożowy syf, ale śmierdzi też na cały dom i kociur głupieje. Może się da nabrać. Wtykanie kotu tabletki bezpośrednio w paszczu to duze, nieporozumienie grożące poważnymi obrażeniami. (Odiś) :mrgreen:
Obrazek Obrazek

Villentretenmerth

Post » Śro lut 19, 2014 13:22 Re: Makowe opowieści

Villenie spróbuję z tym śmierdzielstwem, nie ma nic do stracenia w końcu :) Mam nadzieję, że śmierdzi bardziej niż antybiotyk bo w przypadku Makusia muszę to rozmieszać w bardzo małej porcji a wtedy jest ryzyko, że to wyczuje. Jak zrobię większą porcję to znów nie zje wszystkiego za jednym razem tylko rozwleczone w przeciągu 4 godzin.
RenalVet zmieniam w takim razie na Alusal.
Apetyt Makusia ciągle lepszy niż był. I je zdecydowanie więcej mokrej niż suchej. Za "nerkową" niestety nie przepada, nic mu jakoś specjalnie nie podeszło. Jak zmieszam z Schesirem to zjada dużo mniej niż czystego Schesira.
Ale to kochany mruczek jest :)

Lakina

[poprzednia][następna]