zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na co się da (sezonowo)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 26, 2011 20:05 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

filo pisze:
zabers pisze:Mnie nie pytaj - mój kot na moich rękach dusił się, spienił i zsiniał. W ciągu kilkudziesięciu sekund. Widziałam jak odpływał. Był jedną nogą na drugim świecie. Szczęśliwie stało się to w gabinecie weta.
Nie zastanawiam się nad takimi szczegółami jak bilans zysków i strat. Gluś żyje i wrócił do formy.

W takiej sytuacji podawałabym leki bez wahania.
To jest niestety choroba nieuleczalna. Trzeba zaplanować leczenie na całe kocie życie. Wypytuję Cię, bo każda informacja dla mnie, a przede wszystkim dla Łasika, jest cenna.

Niziołek mówił, że najdłużej jego pacjent żył (leczony w ten sposób) 8 lat. Zmarł, ale nie przez astmę, tylko ze starości (starcze cośtam - nie pamiętam nazwy). Bo zaczął chorować już jako mocno dojrzały kot.
Jeśli masz jakieś wątpliwości,przejdź się do Nizołka, pokaż wyniki, opowiedz o terapii, pogadaj i zobaczymy co powie. Nie wiem co dajesz. Może będzie kazał utrzymać te leki.
U mnie już sytuacja wyjściowa była inna - nie mieliśmy za sobą okresu słabych/umiarkowanych ataków - więc i pewnie dlatego leczenie jest inne.
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Śro paź 26, 2011 20:08 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

mogę też jeszcze podpytać?
przed podaniem leków jak często Glucuś miał ataki kaszlu?
edit. od razu miał taka ostrą formę?
niebieski język[/b] zaprasza na fb https://www.facebook.com/tiliqua.ceramika

ezzme

Od: Sob sty 08, 2011 16:53

Post » Śro paź 26, 2011 20:17 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

Łasik w tej chwili nic nie dostaje, bo nie ma poważnych ataków. Co jakiś czas odkaszluje wydzielinę i wypluwa ją. Jak miał cięższy okres, to dostawał steryd w zastrzyku. O wizycie myślałam, ale na razie ja się muszę do końca wykopać spod wszystkiego. Gdyby to było konieczne dla Łasika, to bym inaczej poukładała priorytety, ale na szczęście ta wizyta nie jest pilna.
Powiedz Glusiowi, że życzymy mu zdrowia.

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Śro paź 26, 2011 20:23 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

filo pisze:Łasik w tej chwili nic nie dostaje, bo nie ma poważnych ataków. Co jakiś czas odkaszluje wydzielinę i wypluwa ją. Jak miał cięższy okres, to dostawał steryd w zastrzyku. O wizycie myślałam, ale na razie ja się muszę do końca wykopać spod wszystkiego. Gdyby to było konieczne dla Łasika, to bym inaczej poukładała priorytety, ale na szczęście ta wizyta nie jest pilna.
Powiedz Glusiowi, że życzymy mu zdrowia.

Jakbyś się zdecydowała, to od marca Niziołek zaczyna następny objazd.
(W tym roku jeszcze do początku grudnia jeździ, ale już po innych miastach.)
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024

zabers

Post » Śro paź 26, 2011 20:33 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

Proszę o wybaczenie ale co to znaczy „być "po Niziołku"”?

Zdrowia dla wszelkich Twoich ogonów!

Moje futro miewa okazyjne napady chyba kichania, przysiada i wygląda nienajlepiej ale wydaje znacznie wyższe odgłosy i krócej niż te na filmiku niemniej czasem mnie martwi. Po czym oblizuje się i na ogół biegnie do miski.
Trafia ją to powiedzmy raz na miesiąc.

pogwizd

Od: Pt cze 04, 2010 21:46

Post » Śro paź 26, 2011 20:35 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

ezzme pisze:mogę też jeszcze podpytać?
przed podaniem leków jak często Glucuś miał ataki kaszlu?
edit. od razu miał taka ostrą formę?

Tak. w zasadzie od razu. Pierwszy raz zakaszlał (tak słabo) pod koniec sierpnia - u weta wszystkie badania wychodziły ok., a i osłuchowo nic nie było, RTG też nic nie wykazało. dostał antybiotyk, bo gardło było podrażnione. po zakończeniu kuracji, po krótkim czasie (może z 10 dni) - kaszel wrócił. zaczęło się wykluczanie przyczyny. Był odrobaczany Aniprazolem (3 dni). Po tym nic się nie zmieniło - kaszlał. Bezpośrednio po zakończeniu odrobaczania poszłam do weta i wtedy Gluc prawie zszedł. Szczęście, że jestem niecierpliwa i poszłam od razu.
Tego samego dnia wylądował w szpitalu i wtedy już ruszyliśmy z kopyta - EKG, kardiolog, echo, Niziołek.
W sumie minęły niecałe 2 miesiące od pierwszego sygnału. I dużo, i mało. Ale mamy już komplet wszystkiego, ostateczną diagnozę i ustawione leczenie.

Właśnie zrobiłam Glucowi pierwszą inhalację. Szału nie było, ale wszyscy żyją.

zabers

Post » Śro paź 26, 2011 20:40 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

pogwizd pisze:Proszę o wybaczenie ale co to znaczy „być "po Niziołku"”?

Moje futro miewa okazyjne napady chyba kichania, przysiada i wygląda nienajlepiej ale wydaje znacznie wyższe odgłosy i krócej niż te na filmiku niemniej czasem mnie martwi. Po czym oblizuje się i na ogół biegnie do miski.

dr Rafał Niziołek - http://www.niziolek.com.pl/corobie.html
jeden z grona najlepszych speców od serca i dróg oddechowych. konsultowałam Glucka.

Jeśli cokolwiek Cię martwi - przejdź się do swojego weta i powiedz co i jak. Być może to nic takiego, ale watro sprawdzić. Po co masz się denerwować. :ok:

zabers

Post » Śro paź 26, 2011 20:45 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

niech Glucek będzie dzielny przy inhalacjach :ok:

zabers pisze: Ale mamy już komplet wszystkiego, ostateczną diagnozę i ustawione leczenie.

i to najważniejsze

zastanawiam się co robić:/ Mizia ma ataki-mniej więcej jak na filmiku raz-dwa dziennie. kociczka mamy-młodziutka raz na kilka dni, miała dużo częściej. przynajmniej wiem, w jakim kierunku mam szukać :)
niebieski język[/b] zaprasza na fb https://www.facebook.com/tiliqua.ceramika

ezzme

Od: Sob sty 08, 2011 16:53

Post » Śro paź 26, 2011 20:48 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

ezzme pisze:niech Glucek będzie dzielny przy inhalacjach :ok:

...

Niestety, Glucuś-Dziecko Szczęścia, nie ma wyjścia - musi być dzielny :twisted:

zabers

Post » Śro paź 26, 2011 20:54 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

zabers pisze:
pogwizd pisze:Proszę o wybaczenie ale co to znaczy „być "po Niziołku"”?

dr Rafał Niziołek - http://www.niziolek.com.pl/corobie.html
jeden z grona najlepszych speców od serca i dróg oddechowych. konsultowałam Glucka.

Jeśli cokolwiek Cię martwi - przejdź się do swojego weta i powiedz co i jak. Być może to nic takiego, ale watro sprawdzić. Po co masz się denerwować. :ok:

Dziękuję.
Widzę, że pod warszawą regularnie można go złapać.
Muszę nagrać to kichanie Rudej i pokazać gdzieś, na początek u lokalnego veta oczywiście.

pogwizd

Post » Śro paź 26, 2011 21:22 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

A nasze panny śpią. Kulka jak zwykle elegancko, za to Zmrol - wygibasiony do granic możliwości.
Obrazek Obrazek
i zbliżenie wygibasionego Zmrola.
Obrazek

Gluc w ramach JASNEGO wyrażania swojego stanowiska, zabunkrował się w szafie. Związków zawodowych mu się zachciało Obrazek

zabers

Post » Śro paź 26, 2011 21:33 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

zabers pisze:A nasze panny śpią. Kulka jak zwykle elegancko, za to Zmrol - wygibasiony do granic możliwości.
Obrazek Obrazek
i zbliżenie wygibasionego Zmrola.
Obrazek
Przeca ona nie śpi tylko mówi „Miziaj mnie, miziaj mnie całą z zwłaszcza po brzuszku mrrrrr”. Alternatywnie z zarejestrowanej pozycji można wnioskować, że właśnie ukręciłaś kotu główkę i produkujesz sobie alibi ale skłaniam się do pierwszej wersji – „No miziaj mnie”.

pogwizd

Post » Śro paź 26, 2011 21:39 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

pogwizd pisze:Przeca ona nie śpi tylko mówi „Miziaj mnie, miziaj mnie całą z zwłaszcza po brzuszku mrrrrr”. Alternatywnie z zarejestrowanej pozycji można wnioskować, że właśnie ukręciłaś kotu główkę i produkujesz sobie alibi ale skłaniam się do pierwszej wersji – „No miziaj mnie”.

No pewnie, że ukręciłam. Dwa razy. dla pewności. Obrazek

zabers

Post » Śro paź 26, 2011 21:39 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

Śmialo wygina ciało :1luvu: i nadstawia sie do miziania :mrgreen:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Śro paź 26, 2011 21:41 Re: zabersowe pokemony cz.5 - Pokemońska Triada

anulka111 pisze:Śmialo wygina ciało :1luvu: i nadstawia sie do miziania :mrgreen:

Jósz nie wygina. Poszła sobie i okopała się na z góry upatrzonej pozycji.

zabers

[poprzednia][następna]