Obiecał że coś może zrobi w ten weekend bo też go irytuje "nieład artystyczny"

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
lanua pisze::ok: zdolnego masz TŻ-ta
a Broszka taka juz dorosła na tym zdjęciu
brązowobiali pisze:Dziękuję Broszko za przepis na bułeczki. Zrobię! Można jakoś to wyrobione ciasto przechować, np zamrozić przed upieczeniem?
I trzymam kciuki za zwierzyniec. Niech się uda ukraść jak najwięcej wspólnych chwil!
Broszka pisze:Znacie jakieś sprawdzone przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży?
Zaraz idę zbierać - mam kilka krzaczków i w tym roku widzę że jest sporo owoców. Co roku część suszę dla koni na zimię a z części zrobię takie zwykłe konfitury - w tym roku owoców jest więcej niż zwykle i szkoda żeby się zmarnowały...
Podrzucicie jakieś pomysły?
taizu pisze:Broszka pisze:Znacie jakieś sprawdzone przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży?
Zaraz idę zbierać - mam kilka krzaczków i w tym roku widzę że jest sporo owoców. Co roku część suszę dla koni na zimię a z części zrobię takie zwykłe konfitury - w tym roku owoców jest więcej niż zwykle i szkoda żeby się zmarnowały...
Podrzucicie jakieś pomysły?
Nie sprawdzone, ale brzmi dobrze: w najnowszych "Wysokich Obczszch" jest przepis na kecup:
- owoce róży opłukać, zalać wodą i gotować na pulpę. Następnie przetrzeć przez sito, żeby zostały na nim pestki i wloski (Można je usunać wcześniej, ale to dużo roboty) Jakby słabo się przecieralo, można przelewać wrzatkiem
Otrzymany sos zagotować, dodać chile chipotler (jak piszą, z puszki, ale myślę, ze jakas inna superostra papryka tez byłaby dobra), solą i cukrem
I najlepsze - "Świetne do frytek z czyśćca i placków z pokrzywy"
Dziś o godz. 19.00 na programie Kuchnia.tv zaczyna sie jakiś seryjny program o jedzeniu z dzikich roślin - moze o róży akurat?
brązowobiali pisze:A przepis na coś warzywnego, taki warzywny słoiczek a la leczo by się znalazł?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Marmotka, Paula05 i 155 gości