shira3 pisze:Alus masz może przepis na pieczoną w całości kaczkę z jakimnś nieowocowym farszem?
Kaczka pieczona nadziewana ziemniakamiSposób wykonania:
najlepsze sa kaczki mlode 1,5-2 kg.
Zamrozona kaczke trzeba rozmrozic w lodowce na dolnej polce przez 1-2 dni, az bedzie calkiem miekka. Rozmrozone szybko i w pokojowej temp. beda twarde i lykowate. Nigdy w zyciu w goracej wodzie ani kaczki ani innego miesa sie nie rozmraza.
Kaczke trzeba umyc, osuszyc, odciac nadmiar tluszczu i natrzec w srodku sola, pieprzem i majerankiem, wrzucic ze 2 drobniutko posiekane zabki czosnku. Posypac sola, pieprzem i majerankiem po wierzchu i wlozyc kaczke do folii spozywczej. Tak mozna trzymac kilka godzin w lodowce, ale lepiej przez noc. Nastepnie trzeba rozgrzac piekarnik do 180 C i przygotowac nadzienie w tym. Ziemniaki obrać, umyć i pokrajać w niewielką kostkę. Na patelni stopić pokrajany boczek, dodać ziemniaki i zrumienić po zrumienieniu osolić. Smażonymi ziemniakami nadziać kaczkę i zaszyć. Ułożyć na blasze lub nie przykrytej brytfannie, wlać wywar z włoszczyzny i piec w średnio gorącym piekarniku, podlewając często utworzonym sosem. Gdy kaczka będzie miękka, wlać szklankę śmietany i jeszcze chwilę potrzymać w piekarniku. Jabłka umyć, osuszyć i pokrajać na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Kłaść na rozgrzane na patelni masło, krótko je przesmażyć i posypać kminkiem. Kaczkę podawać na gorąco z dodatkiem duszonych jabłek.
Kiedy sie zacznie rumienic, tak ok. godziny trzeba przewrocic na druga strone, jesli ma byc rownomiernie zrumieniona, ale jak komus nie zalezy, to nie musi. Kaczke trzeba co jakis czas polewac wytworzonym sosem. Kiedy druga strona sie zrumieni, trzeba przewrocic znow kaczke piersia do gory. Piecze sie wg. wagi - 30 min. na pol kg. Jesli juz jest wystarczajaco zrumieniona, ale jeszcze nie gotowa, to trzeba pokryc ja folia aluminiowa, zeby sie nie przypalila i nie wyschla. Do brytwanki pod koniec pieczenia ( ok.pol godz.) mozna dodac ( ja dodaje) 1-2 lodygi selera naciowego, 1-2 srednie marchewki - pokrojone w kawalki i jeszcze kilka jablek w czastkach i pomaranczy, tez sliwki. Mozna tez dodac pol cebuli w calosci. Pod koniec trzeba odkryc i zrumienic przez kilka min. Upieczona kaczke, kiedy pieknie zarumieniona nalezy potrzymac w wylaczonym piekarniku 15-20 min. Potem sie wyjmuje i kroi. Tak upieczona kaczka bedzie zawsze miekka, soczysta i pyszna. Kaczke mozna tez nadziewac miesem mielonym przyprawionym, np. cielecina lub innym, bo mloda kaczka to na 3 - 4 osoby. Swietna jest tez nadziewana kasza gryczana.
Składniki:
1 młoda kaczka, 6 średniej wielkości ziemniaków, 10 dag wędzonego boczku, 1 szkl. śmietany, 1 cebula, pieprz, kminek, 4 winne jabłka, 1 łyżka masła, sól, 0.5 szkl. wywaru z włoszczyzny.
Wybrałam z kilku przepisów, może być coś nieskładnie ale tak mniej więcej można zrobić, choć ja njabardziej kocham smak pieczonej z jabłkami mimo, ze tych jabłek jeść nie lubię
