Dorota pisze:Fri pisze:[a rzeczywistość składa się z przeplatania sie sytuacji złych i dobrych, trudnych i zabawnych, pomocy od innych i załamywania rąk, umierania chorych kotów w amotności i wysypu wiosennych miotów, które znajdują domki, po co segregować fora na "tylko poważne", "tylko potrzebne", "tylko lekceważone", "tylko śmieszne", etc. czyli stwarzanie sztucznej, uporządkowanej cyber fantazji, nijak to się ma do prawdziwego życia
Tak jest...
i to mnie przekonuje

Natomiast skuteczność tego argumentu będzie tez wynikała z indywidualnego podejścia do forum (i ogólnie: internetu

).
Bo można traktować forum jako odbicie rzeczywistości, OK. I wtedy oczywiście na wszystko znajdzie się miejsce.
Ale można też np. jako funkcjonalny poradnik. Ale wtedy uzasadniona jest potrzeba zwiększenia tej funkcjonalności.
Moim zdaniem to kwestia poniekąd światopoglądowa.
Anka pisze:A gdyby tak np. w kocim ABC stworzyć listę osób, które mają doświadczenie w konkretnych dziedzinach i są chętne w razie potrzeby coś doradzić i pomóc? W praktyce widzę to tak: forumowicz X ma doświadczenie w opiece nad kotem cukrzycowym, bo sam takim się opiekuje czy opiekował. Zgłasza swój nick do bazy danych i wiadomo, że X i powiedzmy jeszcze Y chętnie podzielą się swoim doświadczeniem w tej kwestii. Gdy na forum pojawia się wątek, czasem nawet zbardzo ogólnym tytułem, ale proszący o pomoc właśnie w sprawie cukrzycy i dajmy na to ja go otwieram, ale sama na tym się nie znam, to nawet sama, żeby już nie utrudniać nowemu, idę do bazy danych i wysyłam do X i Y pw z linkiem do wątku. Zwiększa to odrazu szanse na to, że X i Y, a przynajmniej jeden z nich wątek zauważą.
jesteś pewna, że nie byłoby sporów o to, kto, w którym miejscu i dlaczego powinien się znaleźć na takiej liście?
Sihaja pisze:Ja jak mam naprawdę problem i w panice szukam rady i nie mam cierpliwości szukać po forum, prosze na watkach o pomoc w danej sprawie i od razu znajduja sie osoby, ktore jakos zaradza, poradza, wyszukaja odpowiednich wątków, dadzą kontakt do osób, które miały podobny problem. To mi daje naprawdę dużo informacji w krotkim czasie.
Na większości forów (pisuję na kilkunastu chyba) moderatorzy strasznie pilnują porządku, upominając użytkowników np. za porady medyczne w wątku szylkretek, dzieląc wątki, kiedy tylko pojawi się nowy temat, czy wręcz blokując użytkowników zbyt "rozgadanych". Zazwyczaj też wstawianie do kilku wątków tego samego tekstu/grafiki uchodzi za spamowanie, podobnie jak odpisywanie tylko ikonką.
Nie, nie jestem zwolenniczką zamordyzmu
Ale coś za coś - na miau jest swoboda nie tylko w wyrażaniu poglądów, ale też w decydowaniu, gdzie te poglądy się wyraża.
No i siłą rzeczy mamy bałagan.
Który najwyraźniej lubimy