Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia zdrowieje

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto kwi 29, 2025 21:44 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

a nie jest to tak, że przy OSTRYM zapaleniu trzustki przez pierwsze dwa/trzy dni odżywianie jest wyłącznie pozajelitowe, żeby tę trzustkę odciążyc ? U ludzi jest to bezwzględne, nawet woda doustnie jest ograniczona. Przecież kazde jedzenie, nawet najbardziej dietetyczne, musi być strawione, także przez trzustkę, a to powoduje nowy, silniejszy ból i dalszą degradację.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto kwi 29, 2025 22:15 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

Marzenia11 pisze:A dostaje cos na perystaltyke jelit i prace zoladka?

W kroplówce jest sporo leków ale czy konkretnie na jelita i żołądek to nie wiem.

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Wto kwi 29, 2025 22:18 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

izka53 pisze:a nie jest to tak, że przy OSTRYM zapaleniu trzustki przez pierwsze dwa/trzy dni odżywianie jest wyłącznie pozajelitowe, żeby tę trzustkę odciążyc ? U ludzi jest to bezwzględne, nawet woda doustnie jest ograniczona. Przecież kazde jedzenie, nawet najbardziej dietetyczne, musi być strawione, także przez trzustkę, a to powoduje nowy, silniejszy ból i dalszą degradację.

Powiem Ci szczerze że nie wiem.
Jutro się dopytam.

Gosiagosia

Post » Wto kwi 29, 2025 22:25 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

Gosiagosia pisze:
izka53 pisze:a nie jest to tak, że przy OSTRYM zapaleniu trzustki przez pierwsze dwa/trzy dni odżywianie jest wyłącznie pozajelitowe, żeby tę trzustkę odciążyc ? U ludzi jest to bezwzględne, nawet woda doustnie jest ograniczona. Przecież kazde jedzenie, nawet najbardziej dietetyczne, musi być strawione, także przez trzustkę, a to powoduje nowy, silniejszy ból i dalszą degradację.

Jutro się dopytam.

Nie jest, nie przy trzustce. Jest wspomaganie kroplówkami i dietetyczną, lekkostrawną karmą. U kota żywienie pozajelitowe jest trudne i ma też poważne skutki uboczne.
Więc to chyba nie jest rozwiązanie, nie dla już nie najmłodszej kotki.

Gosiu, Pusia zjadła cokolwiek?
PODFORUM MEDIÓW PRAWICOWYCH, ZAPYTAJ POPRZEZ PW

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Wto kwi 29, 2025 22:42 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

U kotow przy OZT dąży się do tego aby kot zaczął jak najszybciej jeść. Dba się o to właśnie zabezpieczając kota przeciwbólowo, nawadniając, podając leki przeciwwymotne, antybiotyk aby uniknąc rozwoju infekcji bakteryjnej, wit b12 ktorej najczęściej wtedy jest niedobór (zwłaszcza ze tu mamy współistniejące ibd), jeśli trzeba osłonę na wątrobę i - tu warto - leki poprawiające perystaltykę jeli i pracę żołądka. Witaminy i duphalyte także, na wypadek gdyby kot nie chcial jeść.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro kwi 30, 2025 6:13 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

Miałam cudną kotkę z ostrą trzustką dawno temu. Było tragicznie, mdlała z bólu. Była w lecznicy, nie wiem, co dostawała, ale zanosiłam jej gotowanego indyka i wetka dawała jej to malutkimi porcjami. Wyzdrowiała. Wiem, że Pusia nie lubi gotowanego mięsa, to jest problem. W Rossmannie pojawiły się zupki Winstona i na opakowaniu jest napisane, że jest w nich mniej niż 1% tłuszczu. Kupiłam, kotom smakuje. Oczywiście to wet ma zadecydować o diecie. Nieustające kciuki :ok: :ok: :ok: :ok:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro kwi 30, 2025 7:22 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

Katarzynka01 pisze:
Gosiagosia pisze:

Jutro się dopytam.

Nie jest, nie przy trzustce. Jest wspomaganie kroplówkami i dietetyczną, lekkostrawną karmą. U kota żywienie pozajelitowe jest trudne i ma też poważne skutki uboczne.
Więc to chyba nie jest rozwiązanie, nie dla już nie najmłodszej kotki.

Gosiu, Pusia zjadła cokolwiek?

Malutko ale zjadła . Zaraz jej znów podłoże miseczkę

Gosiagosia

Post » Śro kwi 30, 2025 7:25 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

ewar pisze:Miałam cudną kotkę z ostrą trzustką dawno temu. Było tragicznie, mdlała z bólu. Była w lecznicy, nie wiem, co dostawała, ale zanosiłam jej gotowanego indyka i wetka dawała jej to malutkimi porcjami. Wyzdrowiała. Wiem, że Pusia nie lubi gotowanego mięsa, to jest problem. W Rossmannie pojawiły się zupki Winstona i na opakowaniu jest napisane, że jest w nich mniej niż 1% tłuszczu. Kupiłam, kotom smakuje. Oczywiście to wet ma zadecydować o diecie. Nieustające kciuki :ok: :ok: :ok: :ok:

Będę próbować dawać jej indyka mocno sparzonego może załapie i coś zje.
Zupki kupię może chociaż trochę poleje.

Gosiagosia

Post » Śro kwi 30, 2025 8:47 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

Może Gerberki dla dzieci? Nie wiem, ile mają tłuszczu...
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro kwi 30, 2025 8:56 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

jolabuk5 pisze:Może Gerberki dla dzieci? Nie wiem, ile mają tłuszczu...

Nie Jolu, nie przy trzustce. Dawałam Dżygitowi i wet mi zakazał bo na chorą trzustkę nie działają dobrze.
Będę jak Katon - a poza tym twierdzę, że tylko indyk. Sparzony, zmiksowany, jakikolwiek
PODFORUM MEDIÓW PRAWICOWYCH, ZAPYTAJ POPRZEZ PW

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Śro kwi 30, 2025 9:04 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

Katarzynka01 pisze:

Nie Jolu, nie przy trzustce. Dawałam Dżygitowi i wet mi zakazał bo na chorą trzustkę nie działają dobrze.
Będę jak Katon - a poza tym twierdzę, że tylko indyk. Sparzony, zmiksowany, jakikolwiek

Tylko wytłumacz to kotu... Trzymam kciuki za Pusię i jej dietę! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro kwi 30, 2025 9:31 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

Ja Milenie dawalam gerberki z indyka.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro kwi 30, 2025 9:52 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

O ile leczenie jest prostsze, kiedy kota można nakarmić strzykawką. Kiedy pokarm jest smaczny, kot nie wypluwa, byle nie ładować w niego od razu dużo. Po jednym łyku co godzinę. Moje przyzwyczajam do tych akcji, kiedy nie są chore. Mam jednego, który od lat wymaga codziennego podkarmiania dla uspokojenia soków w żołądku - bez tego rano zwykłą karmę może zwrócić. W zwiazku z tym pelna strzykawka swiezego jedzenia zawsze jest pod ręką - i gdy inne koty marudzą i domagają się coraz czegoś nowego - to chlup - zatykam dziób paroma łykami ze strzykawki, zawierającej dietetyczną animonde albo domowy mix chudego drobiu z dodatkiem kleiku ryżowego, bez którego gotowane mięso trudno przetrzeć. W ten sposób koty patrzą na strzykawkę jako normalny wariant odżywiania i w razie choroby nigdy nie głodują. Moja wetka bardzo popiera takie działanie.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro kwi 30, 2025 11:40 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

Dołożę swoje trzy grosze. Wybacz Gosiu.
Nasz wet, przy trzustce badał jeszcze poziom trójglicerydów. Za wysoki poziom drażni trzustkę.
Kciuki dla Was :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
4 - W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Amorka i Mumiś

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Śro kwi 30, 2025 12:07 Re: Emi, Pusia i Zuzia 10 część. Pusia chora

Katarzynka01 pisze:

Będzie gotowany indyk tzn mocno sparzony.

Gosiagosia

[poprzednia][następna]