Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Wojtek pisze:Czy doświadczeni opiekunowie cukrzyków mogliby zajrzeć do tego wątku: viewtopic.php?f=36&t=204586 ?
Avian pisze:Mierzę mu teraz cukier 4 glukometrami i jestem powalona wynikamiKażdy pokazuje inaczej, róznice są naprawdę duże.
Wygląda na to, ze darmowe glukometry rozdawane przez lekarzy nie są wiarygodne, natomiast mój najstarszy, kupiony za pieniądze 10 lat temu pokazuje najbardziej sensownie.
Co jeszcze ciekawsze - reklamowałam mojego IXella, dostałam nowego identycznego, który pokazuje jeszcze niższe wyniki (np 35 po jedzeniu). Pojechałam więc wczoraj do wetki z Dimą, żeby zbadała swoim glukometrem cukier - okazało się, ze ma identyczny glukometr, wynik - 70To i tak wg wetki jest mało, ale jaka różnica! Dzisiaj zawożę wetce moje oba IXelle, niech potestuje na innych zwierzakach.
Ja zaczęłam mierzyć cukier tym moim starym glukometrem - pierwsze wyniki : 60 na czczo, 70 po jedzeniu.
jolabuk5 pisze:Z glukometrami tez miałam przygody. W sumie mam 3 glukometry (długo by pisać dlaczego), dwa Abry i jeden Accu-Check performa. Teraz na co dzień używam AccuCheck, ale kiedyś chciałam wykorzystać resztę pasków Abry i zmierzyłam Uszatce cukier - strasznie wysoki! Na szczęście sprawdziłam AccuChekiem, zanim podałam insulinę - różnica była 200 mg/dl!!! (np. na Abrze - 400, na AccuCheck - 200). Na drugim glukometrze Abry - 400! Nie miałam nic do kontroli, więc po prostu sprawdziłam cukier u siebie (nie mam cukrzycy) i okazało się, że oba glukometry Abry zawyżają o 200mg/dl! Kupiłam materiały kontrolne do glukometrów, sprawdziłam - wszystkie glukometry pokazywały prawidłowo! Okazało się że winne były paski do Abry (2 różnych serii) - to one zawyżały wyniki. Miałam kilka testowych pasków do Abry, dodanych do glukometru - były przeterminowane, ale pokazywały prawidłowo! To inny przypadek niż u Ciebie, ale opisuję ku przestrodze, żeby podchodzić do wyniku z glukometru trochę krytycznie. No i - jeśli nie ma się samemu problemów z cukrem - można zawsze potraktować siebie samego jako "materiał kontrolny".
jolabuk5 pisze:Ja miałam serię pasków, ktore zawyżały o 200 mg/dl
Stomachari pisze:jolabuk5 pisze:Ja miałam serię pasków, ktore zawyżały o 200 mg/dl
Powyżej zacytowałam właśnie Twój post na ten temat
jolabuk5 pisze:Ja miałam serię pasków, ktore zawyżały o 200 mg/dl
jolabuk5 pisze:Pasiu, podpowiesz mi w punktach, co po kolei mam robić jako udzielający ślubu? Ja zielony jestem, a nie chciałbym, żeby coś poszło nie tak przez mój brak doświadczenia![]()
Kitek
Dokładność systemu
Zgodnie z normą ISO 15197:2013 [E] wyniki otrzymywane za pomocą glukometru mogą różnić się o 15 mg/dL od metody laboratoryjnej, gdy stężenie glukozy jest niższe niż 100 mg/dL oraz o maksymalnie 15% od metody laboratoryjnej, gdy stężenie glukozy wynosi 100 mg/dL lub więcej. Próbki pochodzące od 100 pacjentów zostały przetestowane zarówno z zastosowaniem systemu OneTouch Select® Plus, jak i urządzenia laboratoryjnego - analizatora poziomu glukozy YSI 2300.
czitka pisze:jolabuk5 pisze:Pasiu, podpowiesz mi w punktach, co po kolei mam robić jako udzielający ślubu? Ja zielony jestem, a nie chciałbym, żeby coś poszło nie tak przez mój brak doświadczenia![]()
Kitek
Kitek, jasne! Zadzwonię do Ciebie wieczorkiem, po insulinie!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 108 gości