koniec

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 31, 2018 19:39 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

ser_Kociątko pisze:
MB&Ofelia pisze:choleragowie przebija wszystko :lol:

Mnie koty żywcem nie zżerają. Dzięki temu że zżerają barfa. Przy tańszych mięsach dziennie 2-3 zeta na kota. Ale trzeba się sporo nakroić. Nawet bardzo sporo.

Moje gdyby mięsa nie jadły to już w ogóle chyba bym tynk ze ścian musiała z Łukaszem jeść...
Ale przy 5 kotach i psie, jedzenia schodzi od zarąbania... Zwłaszcza jak u nas część alergiczna jest.
Ale BARFa jedzą wszyscy :)

cytryna pisze:isiaja :lol: aż sobie wyguglałam to dygestorium, jeszcze się czegoś nauczę :wink:

waanka pisze:chlor i domestos mnie natchnęły :D

brzmi intrygująco :ryk:

hmm chlor i domestos, to faktycznie intrygujące połączenie :ryk:

Zuza podpowiedziała przecież :smokin:

waanka

Od: Czw paź 30, 2014 20:36

Post » Śro sty 31, 2018 19:39 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

No nie, ja się zaopatruję w pobliskich supermarketach, polując na wszelkie promocje, zwłaszcza na kurze i kacze biusty oraz kurze udka bez kości. To się najszybciej kroi. No i z podrobów tylko serca - Ofelia nie może wątróbki, a Mała Czarna niekoniecznie da sobie radę z żołądkami (bo z braku zębów "gryzie" tylko dziąsłami).
Swoją drogą, dlaczego kaczki muszą być takie drogie? I dlaczego tak ciężko dostać niemrożone biusty gęsie?
PS. Moje 4-kilowe spożywają razem ok 6 kilo na miesiąc.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Śro sty 31, 2018 19:41 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

Jak za pierwszym razem kupowałam to Pani mnie pytała, czy duża impreza będzie, a jak jej powiedziałam, że to dla zwierzaków, to zrobiła oczy jak 5 zł i mnie pytała, czy do schroniska wiozę

eee tam, co to jest 6kg na miesiąc :D

Nie wiem, czemu drogie, ja w hurtowni płacę za żołądki kacze np. 8zł, biusty kacze 20zł ze skórą
ser_Kociątko

Post » Śro sty 31, 2018 19:42 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

ser_Kociątko pisze::ryk: :ryk:
to tylko tak dużo się wydaje

Żarłoki :D

waanka

Od: Czw paź 30, 2014 20:36

Post » Śro sty 31, 2018 19:43 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

To z pewnością :D
a chude jak przecinki :D

W ogóle to sobie uświadomiłam że z tego jeszcze bezdomniaki jedzą przecież :)
ser_Kociątko

Post » Śro sty 31, 2018 20:10 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

ser_Kociątko pisze:Jak za pierwszym razem kupowałam to Pani mnie pytała, czy duża impreza będzie, a jak jej powiedziałam, że to dla zwierzaków, to zrobiła oczy jak 5 zł i mnie pytała, czy do schroniska wiozę

eee tam, co to jest 6kg na miesiąc :D

Nie wiem, czemu drogie, ja w hurtowni płacę za żołądki kacze np. 8zł, biusty kacze 20zł ze skórą

W sklepie kacze biusty 32 za kilo. W promocji trafiają się za jakieś 25.
W zasadzie to musiałabym się rozejrzeć za jakąś hurtownią. Może coś takiego mamy w Koszałkowie.
PS. Ja się nie przyznaję że dla kotów kupuję. Ale niedawno robiłam zakupy z koleżanką, byłyśmy w paru sklepach, w dwóch kupiłam mięso, w trzecim złapałam jeszcze ciut tańsze kacze biusty (29,99 za kilo). Koleżanka zapytała:" ale ta kaczka to dla ciebie, prawda?" Na co ja pisnęłam "Nie, dla pannic".
Mam wrażenie że się co nieco zdziwiła.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Śro sty 31, 2018 20:13 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

MB&Ofelia pisze:Mnie koty żywcem nie zżerają. Dzięki temu że zżerają barfa. Przy tańszych mięsach dziennie 2-3 zeta na kota. Ale trzeba się sporo nakroić. Nawet bardzo sporo.

U nas dużo daje szarpak, jak masz to sitko, to maszynka do mielenia kroi za ciebie. Już przy jednym kocie jest spora oszczędność czasu, a co dopiero przy 6 kotach :).

MB&Ofelia pisze:Swoją drogą, dlaczego kaczki muszą być takie drogie? I dlaczego tak ciężko dostać niemrożone biusty gęsie?
PS. Moje 4-kilowe spożywają razem ok 6 kilo na miesiąc.

Ja próbowałem Lady dawać kaczkę, ale nie smakuje jej :roll: Wtedy zapłaciłem 20 zł za kilo, ale to chyba był udziec, a nie pierś.
U nas schodzi ok. 4,5 kg mięsa miesięcznie.
ObrazekObrazek
Pozdrawiam i zapraszam do naszego wątku: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46 ... #p11640562 :201461

Zefir

Od: Nie paź 30, 2016 22:17

Post » Śro sty 31, 2018 20:15 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

W sklepie zawsze jest drożej, bo musi być jeszcze marża sklepowa :(
Rozejrzyj się, może się uda :)

Większość ludzi się dziwi, że kot je mięso... miałam kiedyś koleżankę, całe życie miała koty... raczej mniej zadbane niż bardziej... no i któregoś razu sobie gadamy przez telefon i mówię jej, że idę mielić mięso, bo koty głodne... to mi mówi, że kot resztki zupy z obiadu powinien jeść, a nie pełnowartościowe mięso... znajomość już się skończyła. Nie byłam w stanie tolerować takiego zachowania. :( Tylko kota żal.

My wszystko właśnie szarpakiem mielimy. Kości, mięso. Dużo szybciej to idzie. A część kroję w kawałki, żeby więcej gryzły.
ser_Kociątko

Post » Śro sty 31, 2018 20:19 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

U mnie właśnie szarpak kroi mięso na dość ładne kawałki, więc Lady ma co gryźć :). Od czasu do czasu dostanie jeszcze dodatkowo skrzydełko, albo całe serduszka, ale leniwa się robi i widać, że woli już pokrojone :lol:. A na drobnym sitku nic nie mielę, bo Lady nie przepada za mielonym. Najbardziej jej właśnie kawałeczki odpowiadają.
ObrazekObrazek
Pozdrawiam i zapraszam do naszego wątku: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46 ... #p11640562 :201461

Zefir

Post » Śro sty 31, 2018 20:24 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

Ja wszystko poza tłuszczem kroję. Księżniczkę Ofelię mielone gryzie w zęby (chyba że jest to mielone na moje kotlety :roll: ).
A z tym że koty powinny jeść resztki, to niestety nadal niektórzy tak uważają. Nawet moi rodzice są nieco zbulwersowani, że kupuję mięso dla kotów. Nie napiszę czym mój wujek próbował karmić kota (nie jest złym człowiekiem, dbał żeby w misce zawsze było, ale miska miała być napełniona tym czym się ją napełniało kiedyś na wsi i bynajmniej nie o myszy chodzi).
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Śro sty 31, 2018 20:29 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

Zefir pisze:U mnie właśnie szarpak kroi mięso na dość ładne kawałki, więc Lady ma co gryźć :). Od czasu do czasu dostanie jeszcze dodatkowo skrzydełko, albo całe serduszka, ale leniwa się robi i widać, że woli już pokrojone :lol:. A na drobnym sitku nic nie mielę, bo Lady nie przepada za mielonym. Najbardziej jej właśnie kawałeczki odpowiadają.

Szarpak na jeszcze za małe kroi :D

MB&Ofelia pisze:Ja wszystko poza tłuszczem kroję. Księżniczkę Ofelię mielone gryzie w zęby (chyba że jest to mielone na moje kotlety :roll: ).
A z tym że koty powinny jeść resztki, to niestety nadal niektórzy tak uważają. Nawet moi rodzice są nieco zbulwersowani, że kupuję mięso dla kotów. Nie napiszę czym mój wujek próbował karmić kota (nie jest złym człowiekiem, dbał żeby w misce zawsze było, ale miska miała być napełniona tym czym się ją napełniało kiedyś na wsi i bynajmniej nie o myszy chodzi).

Czy to było mleko? Napisz, napisz.
Moi się przyzwyczaili, nie podzielają entuzjazmu, ale średnio mnie to interesuje ;)
ser_Kociątko

Post » Śro sty 31, 2018 20:39 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

Mleko to bym jeszcze zrozumiała. Ale chleb namoczony w mleku albo resztce rosołu to już nie bardzo :roll:
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Śro sty 31, 2018 20:41 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

Kozlarek, Kania i Borowik są właśnie z takiej wsi...
Karmione były właśnie chlebem z mlekiem.... Jak do nas trafiły to miały biegunki z rozbryzgiem... :(
ser_Kociątko

Post » Śro sty 31, 2018 20:48 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

ser_Kociątko pisze:
Zefir pisze:U mnie właśnie szarpak kroi mięso na dość ładne kawałki, więc Lady ma co gryźć :). Od czasu do czasu dostanie jeszcze dodatkowo skrzydełko, albo całe serduszka, ale leniwa się robi i widać, że woli już pokrojone :lol:. A na drobnym sitku nic nie mielę, bo Lady nie przepada za mielonym. Najbardziej jej właśnie kawałeczki odpowiadają.

Szarpak na jeszcze za małe kroi :D

Ogólnie są sposoby by były większe kawałki np. nożyk z dwoma ostrzami (sposób polecany przez wielu BARFerów). Widziałem też w internecie szarpak z dwiema, a nie z trzema dziurami.
ObrazekObrazek

Zefir

Post » Śro sty 31, 2018 21:04 Re: Czy kłamstwo ma krótkie nogi? Ponura norka CZ.2

MB&Ofelia pisze:choleragowie przebija wszystko :lol:

Mnie koty żywcem nie zżerają. Dzięki temu że zżerają barfa. Przy tańszych mięsach dziennie 2-3 zeta na kota. Ale trzeba się sporo nakroić. Nawet bardzo sporo.

Ja musze mielic. To w sumie chyba latwiejsze niz krojenie.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

[poprzednia][następna]