DT u Bastet ♥ Trabcia i Toyka w DS. Orfik + dwie bidy

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw cze 25, 2020 23:01 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Ta malassezja może? To by wyjaśniło, dlaczego nie ma poprawy. Znalazlam na veterynaria.pl tekst o grzybicy, w tym malassezja, leczy się zewnetrznie imaverolem, daje się też leki wewnetrzne, ale tu bym była ostrożna przy takich maliznach.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw cze 25, 2020 23:08 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

jolabuk5 pisze:Ta malassezja może? To by wyjaśniło, dlaczego nie ma poprawy. Znalazlam na veterynaria.pl tekst o grzybicy, w tym malassezja, leczy się zewnetrznie imaverolem, daje się też leki wewnetrzne, ale tu bym była ostrożna przy takich maliznach.

Mamy zeskrobinę pobraną w tym kierunku, i wymaz na specyficzne bakterie. Ale licho wie, kiedy będzie wynik i co wykaże...
Wet też nie chciał dawać małym sterydu w zastrzyku, bo za małe i zaraz się rozkichają i zasmarkają... :roll:
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Czw cze 25, 2020 23:20 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

a macie posłany wymaz na grzyba? Bo to badanie do d...jest, w takim sensie, że w idexxie to lezy miesiąc aż się grzyb wykluje. W tym czasie kota piec razy można albo wyleczyć, albo czekając doprowadzić do tragicznego stanu :( Raz posłałam, nigdy więcej. Kot dawno był ustawiony na lekach, zdiagnozowany jednak w innym kierunku, niemal wyleczony, a wyników dawno nie było

Kciuki ogromne za kociaczki i za Orfisia biedaczka z ta oskrobaną mordeczką :(
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Czw cze 25, 2020 23:22 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

maczkowa pisze:a macie posłany wymaz na grzyba? Bo to badanie do d...jest, w takim sensie, że w idexxie to lezy miesiąc aż się grzyb wykluje. W tym czasie kota piec razy można albo wyleczyć, albo czekając doprowadzić do tragicznego stanu :( Raz posłałam, nigdy więcej. Kot dawno był ustawiony na lekach, zdiagnozowany jednak w innym kierunku, niemal wyleczony, a wyników dawno nie było

Kciuki ogromne za kociaczki i za Orfisia biedaczka z ta oskrobaną mordeczką :(

Mamy posłane na PCR. Powinno wyjść, jeśli coś jest. I wymaz w kierunku bakterii. Na posiew. Tyle, że jeśli chodzi o bakterie, wet powiedział, że wokół pysia jest zwykle tyle bakterii, że nie wiadomo, czy to akurat wyjdzie wiarygodnie.

Jutro wyciągnę od niego, na co dokładnie były te posiewy / zeskrobiny. Ale wiem, że było kompleksowo robione. Na wszystko, co możliwe. I właśnie profesjonalnie PCR-em. W końcu cena powalająca.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Czw cze 25, 2020 23:27 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Ojej, bidne kociaczki, no, dlaczego nie mogą mieć chwili spokoju? :(
Już nie wiem, na grzybicę/drożdżaki to znam tylko Clotrimazolum, to ludzka maść, może akurat by pomogła? Proszę nie krzyczeć, bo to jedyna maść, jaką znam :( A może ktoś zna jakieś ziółka, nie wiem, szałwia działa przeciwzapalnie, rumianku się używa łagodząco, może spróbować takim chałupniczym sposobem? Jak ta maść od lekarza szkodzi?
A Trabcia jako księżniczka jest och i ach i w ogóle nie mam słów! :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Marmolada18

Od: Pt sie 24, 2018 10:34

Post » Czw cze 25, 2020 23:29 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

No właśnie się zastanawiam, Kochana, czy nie podpowiedzieć wetowi tego Clotrimazolu jako ewentualnej próby zastosowania. Może np. rano bym smarowała tą maścią co do tej pory, w południe clotrimazolem, a wieczorem znów tą maścią? Może byłby jakiś skutek...? Dopytam jutro.
Oczko Toyki chyba lepiej. uffff... Chyba jej tam ta maść naleciała jakoś...
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Czw cze 25, 2020 23:30 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Jeśli steryd pogarsza sprawę, to ma się do czynienia z grzybem (takim czy innym). W tym układzie odpuściłabym smarowanie pyszczków, bo jeśli rzeczywiście to drożdżak, to tylko mu pomagasz :(
Nie do końca wiem, jak badanie PCR ma wykazać drożdżaki... Tym badaniem powiela się materiał genetyczny do ilości pozwalającej na identyfikację. W tym układzie wszystkie drożdżaki powinny mieć część łańcucha DNA wspólną. Może tak jest.
Szkoda, że wet sam nie zbadał na malassezię, miałabyś wynik w jakieś 30 minut :(

Na podejrzenie zmian grzybiczych na uszach wet mi kiedyś przepisała jakąś inną maść, może poszukam nazwy.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Czw cze 25, 2020 23:32 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Stomachari pisze:Jeśli steryd pogarsza sprawę, to ma się do czynienia z grzybem (takim czy innym). W tym układzie odpuściłabym smarowanie pyszczków, bo jeśli rzeczywiście to drożdżak, to tylko mu pomagasz :(
Nie do końca wiem, jak badanie PCR ma wykazać drożdżaki... Tym badaniem powiela się materiał genetyczny do ilości pozwalającej na identyfikację. W tym układzie wszystkie drożdżaki powinny mieć część łańcucha DNA wspólną. Może tak jest.
Szkoda, że wet sam nie zbadał na malassezię, miałabyś wynik w jakieś 30 minut :(

Nie zaproponował mi nawet tego. Może nie ma w gabinecie akurat tego testu.
Mam niejasne wrażenie, że na pewno nie jest lepiej na pysiach. Ale słuchaj, czy po 5 dniach sumiennego smarowania nie powinno być już lepiej? Gdyby to było tylko to zapalenie mieszków?

A u Trabci, dziadostwo złapane praktycznie od razu w momencie pojawiania się, gdyby leczenie było trafione, to czy nie zaczęłoby szybciutko wycofywać się, zamiast pojawiać się po drugiej stronie pysia? Martwię się. Biedne te pyśki. I skąd to się przyplątało... A gronkowiec to by nie mógł być? Myślę głośno.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Czw cze 25, 2020 23:37 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Co by to nie było, po 5 dniach powinna być zmiana na lepsze. Jak moja córka po 3 dniach antybiotyku miała dalej wysoką temperaturę i dusiła się od kaszlu, to zmieniłyśmy nie tylko antybiotyk, ale i lekarza. I wiecie co? Pomogło!
Nie wiem, ja bym grzecznie ale stanowczo zażądała zmiany kierunku leczenia. I rzeczywiście możesz zapytać o to Clotrimazolum? I o gronkowca, chociaż gdzie te żaby gronkowca mogły złapać, to ja już nie wiem.....
Ostatnio edytowano Czw cze 25, 2020 23:38 przez Marmolada18, łącznie edytowano 1 raz

Marmolada18

Post » Czw cze 25, 2020 23:38 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Zdecydowanie powinno być lepiej.
Na grzyby jest też pimafucort, zaraz sprawdzę, jaki to wszystko ma skład.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw cze 25, 2020 23:41 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Tylko tak naprawdę nigdzie indziej z maluchami iść nie mogę, bo wszelkie inne u nas gabinety to molochy. Duży przemiał pacjentów. Boję się. W obydwu innych lecznicach koty mi łapały panleukopenię. Dlatego trzymam się tego lekarza. W sumie zły nie jest. Tylko coś z tym sobie nie umie poradzić...
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Czw cze 25, 2020 23:43 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Może zapytać Blue? Zdjęcia pyszczków masz, może się zetknęła z czymś takim i coś podpowie?
Nie, no, jak lekarz jest ok, to nie zmieniać, pewnie :)
Ostatnio edytowano Czw cze 25, 2020 23:44 przez Marmolada18, łącznie edytowano 1 raz

Marmolada18

Post » Czw cze 25, 2020 23:44 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Marmolada18 pisze: chociaż gdzie te żaby gronkowca mogły złapać, to ja już nie wiem.....

Ja w ogóle się dziwię niepomiernie, skąd takie coś w ogóle. Przecież nie było u mnie w domu żadnych chorych zwierząt. Jest to dla mnie kompletnie niezrozumiałe.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Czw cze 25, 2020 23:44 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Marmolada18 pisze:Może zapytać Blue? Zdjęcia pyszczków masz, może się zetknęła z czymś takim i coś podpowie?

Spróbuję jutro do niej napisać. Wysłać zdjęcia... Dobry pomysł.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Czw cze 25, 2020 23:45 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Z tego artykułu na veterynaria.pl:
Clotrimazol stosowano dawniej, teraz imaverol, bo skuteczniejszy. Nie stosuje się maści, tylko płyn.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

[poprzednia][następna]