Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] A teraz Nemek

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 04, 2024 18:53 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] ZOSIA odnalezi

Ojej, ale się ucieszyłam!!! Cudownie! :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Tylko czy ten dom się czegoś nauczył?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon lis 04, 2024 19:48 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] ZOSIA odnalezi

Wspaniale !
Brawo Wy :1luvu: :201494
Zosieńko :ok: :ok: :1luvu: :201461
Obrazek

MAU

Od: Śro paź 24, 2012 11:45

Post » Śro lis 06, 2024 7:46 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] ZOSIA odnalezi

Dziewczyna była z nią u lekarza jeszcze przedwczoraj po południu. Zosia waży 2,3 kg, schudła z ponad 4 kg. Na łebku ma łyse miejsce po ugryzieniu/ dziobnięciu? Poduszeczki poobcierane, szczególnie na jednej łapce. Pcheł brak, ta wetka mówiła, że mogą być odchody, ale żywych nie widziała/ nie widzieliśmy. Oboje ze Stasiem dostali specyfik na kark, byliśmy u nich z Krzyśkiem wieczorem, widziałam, co to, ale teraz nie pamiętam nazwy. Kiedy byliśmy, Zosia prawie cały czas spała, ale wczoraj rano dowiedziałam się, że później i rano chodziła za pańcią krok w krok. Staś się cieszy, muszę dopytać, czy dalej próbuje ją kryć, może nie, może to był pierwszy stres tylko. Bałam się, że jej nie pozna po takim czasie i przez to pojawi się agresja, ale na szczęście oprócz tych prób krycia jest w porządku.

errato pisze:Ja bym im jej już nie oddała albo poszukała nowego domu...

I ja to mówiłam, w pewnym momencie, ze dwa tygodnie temu miałam kryzys i byłam na nich wściekła. Ale to sąsiedzi, nie chcę dodatkowych konfliktów (a mamy tu już zatarg z jednym bucem, wcześniej nigdy nie myślałam, że ludzie mogą być tak podli :(). Zresztą, jak pisałam na początku, oni dbają o Zosię i Stasia, to było kretyńskie jednorazowe zachowanie - noszenie nie wychodzącego kota na rękach po osiedlu, zanoszenie do obcego miejsca i nie pilnowanie w tym obcym miejscu :? Dostali nauczkę, to pewne. Ale to, że obcy tak naprawdę ludzie, ja i Krzysiek, bardziej się martwili i szukali, to fakt. Bo czekanie aż kot nie wychodzący sam wróci - chyba teraz już widzą, że to tak nie działa.
Najbardziej wdzięczna jestem tej dziewczynie, która Zosię zgłosiła. Ona sprząta w jednym z rejonów osiedla, zaczepiłam ją jako jedną z pierwszych osób, kiedy zaczęłam ja (po 10 dniach, dramat...) szukać Zosi. Okazało się, że kociara i ma na koncie wyratowane bidy z ulicy. Widziała Zosię kilka razy, kiedy zaczynała swoją pracę, ok. 6, Zosia nie dawała do siebie wtedy podejść. Ja też chodziłam kilka razy po tej informacji w tamtych rejonach nad ranem, ale ani razu nie spotkałam kota, nie mówiąc o tym konkretnym. To loteria. W każdym razie ok. 2 tygodnie temu przestała ją spotykać. Sądzimy, że już wtedy Zosia mogła zacząć bywać w nocy na tym terenie, na którym planowaliśmy tę łapankę, do której na szczęście już nie doszło. No i szczęśliwy traf, że dziewczyna została przedwczoraj w pracy trochę dłużej, było zimno, ale świeciło słońce i stwierdziła, że jeszcze pograbi liście. Może nikt inny by Zosi nie zgłosił, tuż obok śmietnik z ogłoszeniem, ale ludzie są, jacy są, wiadomo. Kiedy zdejmowaliśmy ogłoszenia w poniedziałek wieczorem, akurat ściągałam z tego śmietnika, jakaś dziewczyna stanęła za mną ze śmieciami i słyszę: spieszę się! Ha, ja bym zapytała, czemu ktoś zdejmuje ogłoszenie o zaginionym kocie...
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Śro lis 06, 2024 9:25 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] ZOSIA odnalezi

Super, że koty się poznały!
A opiekunowie chyba dostali nauczkę i będą bardziej rozsądni!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Śro lis 06, 2024 9:32 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] ZOSIA odnalezi

Katia K. pisze:
errato pisze:Ja bym im jej już nie oddała albo poszukała nowego domu...

I ja to mówiłam, w pewnym momencie, ze dwa tygodnie temu miałam kryzys i byłam na nich wściekła. Ale to sąsiedzi, nie chcę dodatkowych konfliktów (a mamy tu już zatarg z jednym bucem, wcześniej nigdy nie myślałam, że ludzie mogą być tak podli :(

No to akurat rozumiem: źle się żyje, kiedy sąsiedzi nawet "dzień dobry" nie powiedzą. Miejmy nadzieję, że rzeczywiście ta sytuacja czegoś ich nauczyła.

errato

Od: Sob wrz 28, 2024 16:36

Post » Pt lis 08, 2024 0:56 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] ZOSIA odnalezi

jolabuk5 pisze:Super, że koty się poznały!
A opiekunowie chyba dostali nauczkę i będą bardziej rozsądni!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Też mam nadzieję,że ludzie się czegoś nauczyli i możliwe,że tylko nie uzewnętrzniają swoich odczuć przy innych, bo "to tylko zwierzęta". Oby się więcej nie przytrafiło!!! :ok: :ok: :ok:

:piwa: za pomyślne rozwiązanie.

Atta

Od: Śro lip 09, 2014 17:41

Post » Pt lis 08, 2024 1:10 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] ZOSIA odnalezi

Katia K. pisze:Atta, czy wtedy tamten kot się odnalazł?

Tak, wtedy tamten kot po kilku tygodniach wrócił do siebie dzięki przypadkowym ludziom.

Natomiast kilka lat później sytuacja się odwróciła: ci sami ludzie dostali małego kudłatego pieska,młode wybiegło z klatki i za czymś pogoniło, bo pańcia zamiast w domu nałożyć szelki to czekała aż ją olśni. Wywieszali ogłoszenia o zaginięciu, już byli przy naszej klatce, wracałam do domu i tym razem to ja powiedziałam,że nie życzę sobie oklejania MOJEJ klatki "jakimiś" ogłoszeniami [nie pamiętam, ale to było dokładnie to samo nieprzyjemne określenie jakiego oni użyli podczas naszych poszukiwań].
A jakby tego było mało to ja błąkającego się psiaka sprowadziłam na osiedle, tak sobie za mną przytuptał, a nie wiedziałam,ze to ich, nie było zdjęć na ogłoszeniu.
Los wyrównał rachunki, niestety zawsze kosztem słabszych, bo jednak zwierze cierpiało.

Atta

Post » Pt lis 15, 2024 7:06 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] ZOSIA odnalezi

No tak, bo za każdym razem zwierzę cierpi.
Kiedy ta dziewczyna zauważyła wtedy Zosię, kocina jadła trawę. Tak sobie myślę, że nie samą trawę, ale może wybierała jakieś ślimaki czy coś takiego. Schudła prawie o połowę przez niefrasobliwość? bezmyślność? ludzi za nią odpowiedzialnych. No, ale nie ma co już gadać, jest ok.
Nasza koleżanka od świąt wielkanocnych, czyli już 7,5 miesiąca szuka swojej kotki, która wyplątała się z szelek na spacerze. Gdyby nie to, że nam kiedyś Niunia wyszła z kubraczka pooperacyjnego, a Krzyś zdjął sobie abażurek, powiedziałabym, że to niemożliwe. A tak twierdzę, że to prawie niemożliwe. Jednak czy naprawdę człowiek w sytuacji, kiedy kot próbuje wyjść z szelek, nie ma czasu zareagować? Czy szelki były niedopięte, niedopasowane? Żal Rózi, żal Dzikiej, która zaginęła dwa bloki od nas 22 czerwca. Bardzo dużo kotów "ginie", wcześniej tego tematu nie śledziłam zbyt uważnie, teraz musiałam wniknąć w koci Internet i jestem przerażona :(
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pt lis 15, 2024 14:05 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] ZOSIA odnalezi

Katia K. pisze:No tak, bo za każdym razem zwierzę cierpi.
Kiedy ta dziewczyna zauważyła wtedy Zosię, kocina jadła trawę. Tak sobie myślę, że nie samą trawę, ale może wybierała jakieś ślimaki czy coś takiego. Schudła prawie o połowę przez niefrasobliwość? bezmyślność? ludzi za nią odpowiedzialnych. No, ale nie ma co już gadać, jest ok.
Nasza koleżanka od świąt wielkanocnych, czyli już 7,5 miesiąca szuka swojej kotki, która wyplątała się z szelek na spacerze. Gdyby nie to, że nam kiedyś Niunia wyszła z kubraczka pooperacyjnego, a Krzyś zdjął sobie abażurek, powiedziałabym, że to niemożliwe. A tak twierdzę, że to prawie niemożliwe. Jednak czy naprawdę człowiek w sytuacji, kiedy kot próbuje wyjść z szelek, nie ma czasu zareagować? Czy szelki były niedopięte, niedopasowane? Żal Rózi, żal Dzikiej, która zaginęła dwa bloki od nas 22 czerwca. Bardzo dużo kotów "ginie", wcześniej tego tematu nie śledziłam zbyt uważnie, teraz musiałam wniknąć w koci Internet i jestem przerażona :(

Niestety kot jak chce to sobie poradzi, nawet z domu może się wymknąć nie wiadomo kiedy, choć się pilnuje.
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Pon lis 18, 2024 7:48 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] ZOSIA odnalezi

A tak, mieliśmy kilka lat temu taką historię, jeżącą włosy na głowie :strach:
Wróciłam do domu z jakimiś siatkami, rozpakowywałam, sprzątałam, po kilku minutach zaczęło mi czegoś brakować w przestrzeni mieszkania... Niuni nie było, chłopaki na miejscu. Wszystkie szafy i szuflady wybebeszyłam, łóżko... Wybiegłam na klatkę, Krzysiek dopiero wracał z auta, on pobiegł szukać na dół, ja na górę. Mieszkaliśmy na drugim piętrze, nad nami już tylko trzecie i oczywiście, jak to w nowym stosunkowo budownictwie - bez strychu.
Niunia siedziała skulona przy końcu schodów na tym trzecim piętrze, nastroszona, kiedy ją wzięłam, zaczęła wyrywać się, warczeć. My wtedy mieliśmy podejrzenie nawet, że ona czmychnęła, kiedy wychodziliśmy kilka godzin wcześniej, bo ja się NAPRAWDĘ pilnowałam/pilnuję, kiedy wchodzę do domu z siatkami. Ale chyba nie, sąsiadki z góry może by ją zgarnęły. Czy nikt z trzech mieszkań na piętrze przez ten czas nie wychodził? Nie dowiemy się tego nigdy.
To był jeden z tych największych "strachów", jakie dostarczyły mi do tej pory nasze koty. Brrr!

EDIT Info z dziś: Zosia przytyła kilogram :)

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pon lis 18, 2024 23:04 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] ZOSIA odnalezi

Też się bardzo pilnowałam, a Sabcia wyszła mi kiedyś, razem ze mną, niezauważona. Był wieczór, szłam karmić koty. Zamykam drzwi na klucz - zdążyłam przekręcić - a ti nagle widzę Sabcię kręcącą się po korytarzu! Na szczęscie nigdzie nie pobiegła, a ja szybko otworzyłam drzwi z klucza (ręce mi się trzęsły, oczywiście) i wepchnęłam kotkę do mieszkania - nawet nie protestowała. :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto gru 24, 2024 1:18 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-XE9UiQCmne

Zasypało Was? U nas bardziej widoki wiosenne :s1:

Atta

Post » Wto gru 24, 2024 4:37 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Obrazek
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto gru 24, 2024 8:42 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Spokojnych Świąt, Dziewczyny :)

W zeszłym roku kupiłam choinkę. Od kiedy poszłam "na swoje", a to już 16 lat minęło, choinki nie miałam. Rok temu szatański pomysł wpadł mi do głowy i jest:
Obrazek
Zdjęcie sprzed chwili. Oczywiście musi stać wysoko, bo Nemezjusz lubi podskubywać różne rzeczy.

Spokojnych i zdrowych! Serdeczne życzenia dla wszystkich zaglądających do naszego wątku.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto gru 24, 2024 9:02 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Obrazek
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

[poprzednia][następna]