Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] Bunia szuka domu

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 03, 2011 20:38 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] problem kuwetkowy

RC calm podobno min. 2 tygodnie trzeba podawać, i to jako główne lub wręcz wyłączne danie, aby zaczęło działać, więc nie zniechęcaj się na początku :ok:. Wydaje mi się jednak mokkuniu, że przy tak poważnym problemie, taki uspokajacz nie spełni do końca swojej roli. Jako dodatek, wsparcie działań, na pewno jest bardzo pomocne, ale obawiam się, że sam nie rozwiąże problemu... Behawiorysta to nie jest szarlatan. Ich działania są oparte na wiedzy jak funkcjonują koty, jak postrzegają świat, czym się kierują, itp. To rzetelna wiedza i obserwacje, które naprawdę warto wykorzystać. Po tym, co działo się u nas, wydawało mi się że to już koniec. Kilka tygodni izolowaliśmy koty bez pomysłu i perspektywy co dalej. Mieszkanie podzielone na pół, a każde przypadkowe spotkanie kończyło się jatką. Aż tu nagle okazało się, że można wszystko zbudować od nowa. Wiem, że to co innego, jak coś się popsuło nagle i na krótko, niż tak jak u Was, gdzie niechęć trwa od dawna. Ale zawsze warto spróbować wszystkiego, co daje choć odrobinkę nadziei.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Śro wrz 14, 2011 11:35 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] problem kuwetkowy

I jak sytuacja? Poprawiło się coś w związku z dodatkową kuwetą i karmą Calm?
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Pt wrz 23, 2011 20:36 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] problem kuwetkowy

Karma kuweta i zamykanie Buni i jest czyściej ale spięcia są nadal :( Bunia zamykana jest w sypialni kiedy koty zostają same. Chyba jej to odpowiada, ma spokój i bezkarnie sobie śpi w łóżeczku Julka :evil:

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Sob lis 05, 2011 21:53 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] problem kuwetkowy

Mokkuniu, a co tu u Was taka cisza?

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Pon gru 05, 2011 15:04 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] problem kuwetkowy

I ja zaglądam.

Wieki mnie nie było i pewnie nie będzie ... ;)

Piszę PW i serdecznie pozdrawiam :kotek:
Nie wiadomo dlaczego wszyscy mówią do kotów "ty", choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu. [M. Bułhakow]

Myszeńk@

Od: Pon lis 13, 2006 10:19

Post » Śro mar 28, 2012 18:18 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] problem kuwet

Tak bardzo brakuje mi wieści o kociej rodzince ... :(

SARCIA

Od: Sob mar 08, 2008 16:59

Post » Pon paź 01, 2012 17:47 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] problem kuwet

Wracam na forum z prośbą o pomoc.

Bunia musi znaleźć nowy dom albo... nie wiem co.

Bunia przestała korzystać z kuwety. Zdarza się jej robić tam siku, ale kupa już praktycznie nigdy nie ląduje w kuwecie. Załatwia się wszędzie, na podłogę, na łózko, sofę, na stół w kuchni, krzesła, do wózka i łóżeczka dziecka, na jego rzeczy, zabawki. Często rozmazując urobek po wielu przedmiotach czy meblach. Mam w domu 3 kuwety. Nie pomaga zamykanie Buni w łazience z kuwetą (i tak zrobi w kąt) z resztą ona nie może w niej mieszkać na stałe, bo i my musimy z niej korzystać a wtedy ona ucieka i leci załatwić się gdzie popadnie. Kiedy siedziałam w domu jakoś byłam w stanie to wszystko ogarnąć. Teraz pracuję, często wracam z pracy dopiero koło 19.
Problem nasilił się odkąd pojawiło się dziecko. Nie pomogła dodatkowa kuweta, karma RC Calm. Nie wiem czy ktoś jest w stanie się w ogóle postawić w naszej sytuacji i nas zrozumieć. Ja zagryzałam zęby przez miesiące. Teraz już po prostu nie dajemy sobie rady. O stratach materialnych to już nawet nie wspominam.

Bardzo Was proszę o pomoc. Nowy dom dla Buni, cud środek albo co. Jestem załamana :(

I najgorsze jest to, że wiem, że nikt takiego kota nie zechce.

mokkunia

Post » Pon paź 01, 2012 17:52 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] Bunia szuka d

mokkunia pisze:I najgorsze jest to, że wiem, że nikt takiego kota nie zechce.
Właśnie w tym sęk, że znaleźć dom przy takim problemie nie będzie łatwo. :(
Próbowałaś krople Bacha? Nie mam innych pomysłów... :(
Obrazek

hanelka

Od: Nie lut 24, 2008 19:33

Post » Pon paź 01, 2012 17:56 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] Bunia szuka d

hanelko krople Bacha feliway RC calm, dodatkowe kuwety, izolowanie kotów
nic nie pomaga :(

ja naprawdę nie daję już rady :(

mokkunia

Post » Pon paź 01, 2012 18:45 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] Bunia szuka d

Ania, może spróbowałabyś pomocy behawiorysty ?
Wiem, że Ty już nie wierzysz, że ktokolwiek czy cokolwiek może zmienić w relacji z Bunią, ale może jednak.
Gosia-rybcie korzystała z rad kociej behawiorystki z bardzo dobrym skutkiem.

A w ogóle współczuję problemu, mogę sobie tylko wyobrazić, co to za koszmar takie życie :(.
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Pon paź 01, 2012 20:36 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] Bunia szuka d

A leki silniejsze? Wiem, że czasem kotom podaje się psychotropowe z dobrym skutkiem.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Wto paź 02, 2012 8:08 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] Bunia szuka d

magicmada pisze:A leki silniejsze? Wiem, że czasem kotom podaje się psychotropowe z dobrym skutkiem.

Ja bym od tego behawiorysty zaczeła a później ewentualnie takie leki, może to jest wyjście.
Bardzo współczuję :(
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Wto paź 02, 2012 9:42 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] Bunia szuka d

Spróbuj założyć jej oddzielny wątek z odpowiednim tytułem. Nic na tym nie stracisz, bo zawsze jest nadzieja, że ktoś ją pokocha. Jako jedynaczka może w ogóle nie stwarzać problemów.
Strasznie masz... współczuję :strach: :(
Obrazek

hanelka

Od: Nie lut 24, 2008 19:33

Post » Wto paź 02, 2012 16:06 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] Bunia szuka d

Przekonania do behawiorysty nie mam, to prawda. Gdybym tylko miała pieniążki pewnie i bym spróbowała, bo tonący brzytwy się chwyta. Nie wiem jednak jakby to miało wyglądać w praktyce, bo nas więcej w domu nie ma niż jesteśmy niestety :/
Dziś rano kupa pod łóżkiem. Została na cały dzień, bo Bunia wparowała do sypialni jak już wychodziłam odprowadzić dziecko do żłobka :( a potem sama gnam prosto do pracy i po prostu nie miałam jak się z tym uporać fizycznie.
Psychotropy jest jakiś pomysł. Tylko wiąże się to z konsultacją u weta, załatwianiem recept, kupowaniem leków, podawaniem. Kiedyś to by nie był dla mnie kłopot, bo pamiętacie ile poświęciliśmy dla Patki (jak ja za nią tęsknię :() Teraz wszystko wygląda inaczej.
Poza tym straciłam serce do Buni, wiem, że to brzmi strasznie. Ale nie wiem, czy ktoś byłby w stanie znieść aż tyle ile my znosimy na co dzień.
Był okres, że Bunia była agresywna w stosunku do Julka, biła go, drapała, potrafiła ugryźć w twarz, zeskoczyć na niemowlę leżące w łóżeczku. My jednak próbowaliśmy sobie radzić. Potem były problemy z Leonem. Teraz jakby przycichły ale kupy poza kuwetą ok 2 razy dziennie to już norma, z którą ja nigdy się nie pogodzę :(

mokkunia

Post » Śro paź 03, 2012 14:17 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] Bunia szuka d

pomyśl o lekach - p/lękowych na przykład dla kota.
Mądry, otwarty na to wet powinien coś doradzić.
W innym przypadku (nie chodziło o sikanie) korzystałam z takiej pomocy dla kota i pomogło.
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

[poprzednia][następna]