Omne trikotum perfectum. Trzy lata z Bezią :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 04, 2021 16:55 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

To jeszcze w temacie - w Amsterdamie są takie dwa kocie miejsca, które zwiedzałam. jedno to... schronisko dla kotów w łodzi na wodzie na kanale... Drugie to mjuzeum, nie pamiętam nazwy, cała masa plakatów kocich, kilka przywiozłam, po czym...nie powiesiłam. Ale niektóre poszły na prezenty.

The Catboat: https://depoezenboot.nl/en
Specjalnie tsam polazłam kiedyś w deszczu, odstałam swoje w kolejce, wrzuciłam cosik do puszki, pozachwycałam się Kotami...

The Cat Cabinet - https://www.kattenkabinet.nl/index.php?lang=en
Pierwsze, co tam zrobiłam, to... poszłam do ludzkiej kuwety, bo już nie mogłam... Potem grzecznie kupiłam bilet, zwiedziałam, popatrzyłam na żywe kocisko, kupiłam plakaty... Urocze miejsce, takie kameralne, mieszkanie obwieszone kocimi obrazami i plakatami...

Miau :kotek:
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Pt mar 05, 2021 10:05 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Nul pisze:
mir.ka pisze:
Nul pisze:Znów się mam rumienić??? :ryk:

Dziękuję, dziękuję, autografy porozdaję przy okazji :mrgreen:

zgłoszę się po autograf, jak pojadę do Krakowa do Muzeum Kotów :wink:

Do... czeeego??? :?: 8O Miau? :?: :?: :201461
Mamy Muzeum Kotów?

Ups, że mnie to umknęło??? No mamy... Fakt, mogłam słyszeć, ale pandemia mnie odmuzealniła. Teraz chcę wspomóc niektóre muzea wizytami, odkąd można, jako że jestem zaszczepiona, więc może faktycznie sprawdzę, czy tam można już iść...

To w Krakowie otwarte tylko w soboty i w niedziele :( , bardziej by mi pasowało w tygodniu, bo zwykle mniej ludzi, ale nic poczekam jak juz bedzie normalnie :)

Ale jak to już jesteś zaszczepiona? tak szybko? ja jeszcze się zastanawiam, bo mam obawy przed wstrząsem, kiedyś miałam, nic przyjemnego :(
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Pt mar 05, 2021 14:31 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Ja się w grudniu całkiem niespodzianie dowiedziałam, że... jestem w grupie zero!

Nawet byłam gotowa się kłócić z kolegą, który przepowiadał, że ja "zerowa" będę, bo ja się "za zero nie uważałam" :) A tu jednak. Nie wykonuję zawodu medycznego, ale z medykami pracuję i chyba już 17-go grudnia nam rozesłano mejla z możliwością zarejestrowania się. Zarejestrowałam się bardzo szybko (to jeszcze był czas, kiedy mówiono, że około 30% Polaków chce się szczepić, no i wtedy nie było mowy o brakach szczepionek!() - i na początku stycznia miałam już pierwszą dawkę. Kiedy się potem okazało, że nie wszyscy lekarze zdążyli się przez te braki zaszczepić, to już mi było głupio, ale nic z tym nie zrobię.

To był Pfizer, bez skutków ubocznych (poza lekkim bólem w miejscu wkłucia, kiedy próbowałam to miejsce ucisnąć). To już "grypowe" szczepienia były gorsze, bo zaczerwienione i swędziało :)

No ale wstrząsu nigdy nie miałam... Pewnie gdybym miała, też bym się zastanawiała...

Oj zdrowia sobie trzeba życzyć... Nie tylko kotko i pieskom, ale wszystkim Dużym... Miau! :201461
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711

Nul

Post » Pt mar 05, 2021 15:34 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pt mar 05, 2021 16:44 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

:ryk: :ryk: :ryk: :1luvu:

Nul

Post » Pt mar 05, 2021 19:36 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

I piosneczka dla Bajki :) Melodia - znów harcerska, „W dąbrowy gęstym listowiu” (http://piosenkiharcerskie.eddu.me/w-dab ... -listowiu/)

Wśród płaszczy w głębinach szafy
Błyska burawy pyś...
Bajka zwiedziła zewnętrze,
Więc wnętrze chce zwiedzić dziś.

Tu szale, a tam kocyki:
Miękko przytulnie mi
Wtulę więc pysia w te szmatki,
Niech myszka mi się śni.

Pokopię troszkę do spodu,
Poplączę swetrów stos!
Niech potem Duża się męczy,
Taki już Dużej los!

Chciała mieć kotkę, niech teraz
Pozwoli wyspać się!
Kotkom należy się szafa,
Każda kociara to wie!

Miau :201461

Nul

Post » Pt mar 05, 2021 20:34 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Nul pisze:I piosneczka dla Bajki :) Melodia - znów harcerska, „W dąbrowy gęstym listowiu” (http://piosenkiharcerskie.eddu.me/w-dab ... -listowiu/)

Wśród płaszczy w głębinach szafy
Błyska burawy pyś...
Bajka zwiedziła zewnętrze,
Więc wnętrze chce zwiedzić dziś.

Tu szale, a tam kocyki:
Miękko przytulnie mi
Wtulę więc pysia w te szmatki,
Niech myszka mi się śni.

Pokopię troszkę do spodu,
Poplączę swetrów stos!
Niech potem Duża się męczy,
Taki już Dużej los!

Chciała mieć kotkę, niech teraz
Pozwoli wyspać się!
Kotkom należy się szafa,
Każda kociara to wie!

Miau :201461

Bardzo słuszny wierszyk - kotom należy się szafa!
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt mar 05, 2021 23:57 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Kotkom należy się również... szprotka:
(Druga szprotka, o pardon, zwrotka ma trzy wersje, a co :))

Czy normalny zdrowy kotek
Może wrąbać puszkę szprotek?
Ależ owszem, lecz bez puszki,
Bo połamią się zębuszki!

Czy normalna zdrowa szprotka
Może na czczo wrąbać kotka?!
Ależ skądże - w puszce kota
Nie widziała żadna szprota!

Ależ owszem, gdy popieści,
To się kot do szprotki zmieści!

Ależ bardzo głupia zwrotka,
Żeby szprotka jadła kotka!

Miau! I plum... :mrgreen:

Nul

Post » Sob mar 06, 2021 10:29 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

:lol: :lol: :lol:
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Sob mar 06, 2021 10:29 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

u mnie forsycja już rozkwita w wazonie
Obrazek

mir.ka

Post » Sob mar 06, 2021 10:40 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

A ja w końcu wtedy nie ucięłam... Dzisiaj utnę, dzisiaj ładnie dosyć, to mnie pewnie Feliś zaprowadzi do ogródka :)

Nul

Post » Sob mar 06, 2021 10:44 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Sob mar 06, 2021 11:16 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Miau, Gosiagosia, dziękujemy :)

Nul

Post » Sob mar 06, 2021 14:29 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Jako że się "zgadało" u mir.ki - odkopałam troszkę zdjęć dekupażowych - i oczywiście na niektórych musiały być wierszyki :)

W 2014 (czasy przedkocie) - taki prezent dla koleżanki, Ani, która zbiera aniołki :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Chyba rzeczywiście to wierszoklecenie mi się hgdzieś często plątało po życiorysie :)

Dzisiaj znów... Wracałam z kiosku odebrawszy paczkę z ewar-owego bazarku (miasu, tygrys już obwąchany!), w lekkiej zamieci, musiałam wyjąć telefon i przedyktować, co mi tam w duszy się rymowało - wiem z doświadczenia, że niezapisane jest baaardzo ulotne :)

Nul

Post » Sob mar 06, 2021 15:03 Re: Omne trikotum perfectum czyli Feliks, Bajka, Bezia...

Nul pisze:Jako że się "zgadało" u mir.ki - odkopałam troszkę zdjęć dekupażowych - i oczywiście na niektórych musiały być wierszyki :)

W 2014 (czasy przedkocie) - taki prezent dla koleżanki, Ani, która zbiera aniołki :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Chyba rzeczywiście to wierszoklecenie mi się hgdzieś często plątało po życiorysie :)

Dzisiaj znów... Wracałam z kiosku odebrawszy paczkę z ewar-owego bazarku (miasu, tygrys już obwąchany!), w lekkiej zamieci, musiałam wyjąć telefon i przedyktować, co mi tam w duszy się rymowało - wiem z doświadczenia, że niezapisane jest baaardzo ulotne :)

ja mam chustecznik w kotki, ale bez wierszyka :(
Obrazek

mir.ka

[poprzednia][następna]