Moja Kinia :-) Chory Margot - proszę o pomoc!!!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 16, 2015 8:17 Re: Moja Kinia :-)

Może siatka na balkonie rozwiązałaby sprawę ? kotka miała by świeże powietrze, słoneczko, a Wy spokój ?
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Czw lip 16, 2015 19:06 Re: Moja Kinia :-)

Siatka na balkonie - to dobry pomysł, oby rodzice się zgodzili (tym bardziej, że i tak zaplanowali remont).

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Czw sie 20, 2015 18:37 Re: Moja Kinia :-)

Obrazek

MaryLux

Post » Pt wrz 11, 2015 19:47 Re: Moja Kinia :-)

Mam jeszcze jednego kotka, to kocurek, znalazłam go na ulicy i ma 2 miesiące :D na razie jeszcze nie ma imienia, ale jak na razie najprawdopodobniej będzie to Eddy :P
Obrazek
♥Kinia♥Margot♥nimfa_Faguś♥2_bezimienne_falki(zielona i jasnoniebieska)♥pies_Amona♥kanarki_Loluś_i_bezimienny♥
nimfa_perłowa_Jewel[']
chomik_angora_Filutek[']
nimfa_Wacuś[']

Faguś

Od: Śro lis 26, 2014 10:50

Post » Sob wrz 12, 2015 5:41 Re: Moja Kinia :-)

Biedny maluszek, dobrze, że go przygarnęłaś.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Sob wrz 12, 2015 12:46 Re: Moja Kinia :-)

:1luvu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
♥Kinia♥Margot♥nimfa_Faguś♥2_bezimienne_falki(zielona i jasnoniebieska)♥pies_Amona♥kanarki_Loluś_i_bezimienny♥
nimfa_perłowa_Jewel[']
chomik_angora_Filutek[']
nimfa_Wacuś[']

Faguś

Post » Sob wrz 12, 2015 12:56 Re: Moja Kinia :-)

Jest szczesciarzem a Ty osobą o cudownym sercu :1luvu: :1luvu:

Fajnie ze z Nami jesteś i chwalisz sie super czynami :1luvu:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Sob wrz 12, 2015 19:30 Re: Moja Kinia :-)

Ale super :) A co na to mama?

MaryLux

Post » Nie wrz 13, 2015 10:29 Re: Moja Kinia :-)

Mieliśmy wymiane kaloryferów i trzeba było otworzyć balkon, żeby papugi nie zatruły sie jakimiś gazami. Zupełnie zapomniałam o Kini, która od dobrego miesiąca nie wychodziła... Wszelkie szukania, wołania zdały sie na nic. Nie było jej 3 dni. Aż w końcu weszła do sąsiadów :lol:, którzy przetrzymali ja u siebie do czasu mojego powrotu ze szkoly(mama przychodziła pózniej). Odebrałam ja, była bardzo wystraszona i kulała na tylna lewa łapkę. Wiec kiedy tylko przyszła mama, biegniemy do weterynarza. Według niego uderzenie od samochodu byłoby bardziej "na płasko", wiec najprawdopodobniej ktoś ja kopnął :? Wracamy do domu, a tutaj hyc! wyskakuje nam malutki kociak. Nie przebiega, tylko rozkłada sie na jezdni i czyści łapki. Wyskoczyłam z samochodu i przeniosłam go na trawę, ale ten znowu wraca do poprzednich czynności, kładąc sie przed maska :roll: Myśle sobie - trudno, nie zostawię go tutaj, prędzej czy pózniej cos go rozjedzie, biorę go do domu chociażby nie wiem co. Oczywiście mała kłótnia, ale inni zaczęli trąbić, wiec pojechałyśmy. Kinia była zupelnie zdezorientowana, nie miała pojęcia co sie dzieje. Padały rożne propozycje w związku z pozbyciem sie kociaka - dać znajomym takim a takim, napisać ogłoszenie w sieci, dać mu jeść i zostawić pod śmietnikiem :| itd itd, ale ja nie pozwoliłam na nic. Kinia na początku cały czas pomrukiwala, kiedy widziała kociaka, syczała. Teraz jest lepiej, pomrukuje tylko kiedy go widzi, a syczy tylko, jeśli maluszek chce jeść z jej miski. Mam nadzieje, ze sie zaakceptują.
nimfa_perłowa_Jewel[']
chomik_angora_Filutek[']
nimfa_Wacuś[']

Faguś

Post » Nie wrz 13, 2015 11:41 Re: Moja Kinia :-)

:ok: :ok: :ok:

MaryLux

Post » Nie paź 04, 2015 4:44 Re: Moja Kinia :-)

Było to tak: Margot(mój kociak, miał być Eddy ale został Margot) wydawał mi sie jakiś taki dziwnie spokojny. Od czasu do czasu wymiotował żółcią. We wtorek poszłam do weterynarza, od razu jak zauważyłam objawy. Pod kroplówkę, kilka zastrzyków. Kilka godzin potem sie poprawiło. Środa i czwartek przeszły normalnie. W piątek to samo, idziemy znowu. Znowu kroplówka, znowu zastrzyki, pokazać sie na następny dzień na kolejny zastrzyk. Jednak po wczorajszym sobotnim nie poprawiło sie. Wymiotuje co 2 godziny, cały czas śpi, trochę miał biegunkę, 41 stopni gorączki. Weterynarz powiedział, ze panleukopenia raczej nie, bo za duży, z 2 tygodnie poczekać aż sie wychoruje. Jednak czytałam o tej chorobie i Margot ma podobne objawy :placz: Po prostu boje sie, ze niefachowość tutejszych wetow go zabije :cry: Co mam zrobić w takiej sytuacji? Naciskać na natychmiastowe badania i leczenie?? Proszę o pomoc!!!
nimfa_perłowa_Jewel[']
chomik_angora_Filutek[']
nimfa_Wacuś[']

Faguś

Post » Nie paź 04, 2015 5:32 Re: Moja Kinia :-) Chory Margot - proszę o pomoc!!!

To on nie był jeszcze szczepiony?
Naciskaj na zrobienie testu na pp (większość lecznic go posiada), jeśli wyjdzie pozytywny, to niestety mały ma pp. Najlepiej byłoby podać surowicę z krwi ozdrowieńca lub regularnie szczepionego kota.
Obrazek

miszelina

Post » Nie paź 04, 2015 5:49 Re: Moja Kinia :-) Chory Margot - proszę o pomoc!!!

Nie był szczepiony - poszłam na szczepienie i niestety oczka miały widoczna trzecia powiekę. Dostał synulox czy cos takiego(różowe tabletki) i lizynę po 0,5 cm/dzień. Kiedy sie wykończyło, zaczęło sie latanie, kroplówki, zastrzyki. Teraz jest już trochę lepiej, nie wymiotował od wieczora, cały czas sie przytula do termoforu. Akurat mam Kinię - regularnie szczepiona, swego czasu wychodząca ale z końcem wakacji wypady sie skończyły. Przyda sie czy niezbyt? I jak naciskać na mamę, żeby chciała zrobić wszystkie badania?
Ostatnio edytowano Nie paź 04, 2015 6:23 przez Faguś, łącznie edytowano 1 raz
nimfa_perłowa_Jewel[']
chomik_angora_Filutek[']
nimfa_Wacuś[']

Faguś

Post » Nie paź 04, 2015 5:57 Re: Moja Kinia :-) Chory Margot - proszę o pomoc!!!

A ile waży Kinia? Najlepszy byłby kot szczepiony co najmniej trzykrotnie i ważący ok. 4 kg. I czy wet ma wirówkę do surowicy?
Najpierw koniecznie zrób test, bo to może być zatrucie, salmonelloza (jada surowego kurczaka?) i milion innych rzeczy. Warto zrobić ogólne badania krwi, z nich wet odczyta wiele.
Obrazek

miszelina

Post » Nie paź 04, 2015 6:14 Re: Moja Kinia :-) Chory Margot - proszę o pomoc!!!

Kinia jest pulchniutka(cięższa od psa, który wazy 4,5 kg), ile szczepiona to nie wiem. Postaram sie namówić mamę na badanie krwi. Właśnie poszedł do kuwety i zrobił oblot na mieszkanie. Margot dostaje tylko suche i mokre, bo nic innego nie chce.
Tylko nie wiem, czy inny wet jest w stanie wykonać jakiekolwiek leczenie bez książeczki kota. Poprzedni niczego nie dał, ma tylko na swoim laptopie a ja hakerem nie jestem.
Ostatnio edytowano Nie paź 04, 2015 7:07 przez Faguś, łącznie edytowano 2 razy
nimfa_perłowa_Jewel[']
chomik_angora_Filutek[']
nimfa_Wacuś[']

Faguś

[poprzednia][następna]