POKEMONY 8 - i pozamiatane - trawa kiełkuje

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 02, 2013 15:48 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

O, odświeżamy znajomość języka :wink: . A moje dzieci dzielnie uczą się rosyjskiego dodatkowo. Same prosiły o zajęcia 8O , to i koleżanka je wywalczyła. Szkoła frontem do/dla ucznia :wink:
Toffinek 2005-2020, Chanell 24.04.2015 u mnie od 27.06.2020
Obrazek

matka maruda

Od: Pt lis 11, 2005 10:53

Post » Śro sty 02, 2013 15:58 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

matka maruda pisze:...Szkoła frontem do/dla ucznia :wink:

Nie tylko szkoła. zabers też. frontem do forumowicza - błyskawicznie odpowiadam na zapotrzebowanie społeczne Obrazek
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Śro sty 02, 2013 17:11 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

:D Ale numer :!:
Zabersie jaką frajdę mi sprawilaś tymi tekstami w języku rosyjskim to nawet sobie sprawy nie zdajesz :dance: :dance2:

Jednak po wydukaniu pierwszego tekstu ze wstydem stwierdzam że,zaapomniałam większośc tego czego nauczylam się w podstawówce,zawodówce i szkole średniej :oops: :oops:
Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to że,ostatni raz z językiem rosyjskim miałam do czynienia w 1991 r(chyba )jak kończyłam szkołę i zdawałam maturę :oops:

Czas na korepetycje chyba :( :roll: :oops: i to od podstaw :oops:

Lece dukac drugie opowiadanie :mrgreen:
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Od: Nie mar 22, 2009 13:56

Post » Śro sty 02, 2013 17:14 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

Opowiadanka fajne. Doczytam sobie jeszcze inne z tej książki. Choć pewnie Zabers wybrała i tak najlepsze.

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Śro sty 02, 2013 17:20 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

Wydukalam :oops: Faajne,chcem jeszcze :ok: I taj jak Jaaana czego nie zrozumialam to się domyśliłam :roll:
Obrazek

Obrazek

kotka doroty

Post » Śro sty 02, 2013 17:32 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

kotka doroty pisze:...ostatni raz z językiem rosyjskim miałam do czynienia w 1991 r(chyba )jak kończyłam szkołę i zdawałam maturę :oops:
...

Zdawałaś maturę w 91?
To szczawik z Ciebie :twisted:

filo pisze:Opowiadanka fajne. Doczytam sobie jeszcze inne z tej książki. Choć pewnie Zabers wybrała i tak najlepsze.

Niee, wszystkie są fajne. :P Wybrałam na początek takie krótsze.
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024

zabers

Post » Śro sty 02, 2013 17:40 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

No,bodajże w 91,ale jeszcze wcześniej była zawodówka :roll: a między zawodówką a szkołą średnią jakiś rok przerwy ,po pierwszej klasie LO ponownie rok przerwy i tak jakoś zleciało.Szczawik więc ze mnie żaden(przynajmniej rocznikowo)ale co tam:
Zieeelooonooo miiii,zieeeelooonooo miiii...tak sobie podśpiewuje od czasu do czasu :lol:
Obrazek

Obrazek

kotka doroty

Post » Śro sty 02, 2013 17:46 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

Przebrnęłam, choć maturę miałam nieco wcześniej :wink:
Ночи не знает, ночью спит. - to mi się podoba :mrgreen:

Frajda wielka. I dobrze, że najpierw krótsze.

Gdy przeszłam na emeryturę, zdjęłam z ręki zegarek, z którym wcześniej się nie rozstawałam, nawet w nocy. I okazało się, że wcale nie jest mi tak bardzo potrzebny. Czasem wchodzę do sklepu tuż przed zamknięciem i się nieco płoszę - czy jeszcze można. Ale skoro udało się wejść...
Naprawdę poczułam, że mi brakuje zegarka, jak jechałam do MariiD i musiałam podbiec z przystanku na przystanek. No i te bilety czasowe - śmieszny wynalazek. Ale po powrocie na prowincję wróciłam do starych bezzegarkowych zwyczajów.

kotka doroty - młódka, młódka :mrgreen:

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Śro sty 02, 2013 17:52 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

:ryk: :ryk: może być że,mlodka,kłócic się z Wami nie będę 8) bo po co :roll:
zieeeelooonoooo miiiii.... :ryk:
Obrazek

Obrazek

kotka doroty

Post » Śro sty 02, 2013 18:23 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

Подарок

Занесло Горигорьева в Америку, а именно — в США. Покупал он там родным и близким подарки перед уездом. Всем купил, не мог только купить любимой женщине, потому что у нее был муж и этот муж сразу бы увидел подарок, и началось бы...
Горигорьев и на родине ничего ей не дарил по этой причине. Ну, разве, подарит шампанское вместе выпьют, любя. А вот если бы — вещь. На память. Главное: всего в этой Америке видимо-невидимо.
Видимо-невидимо, видимо-невидимо, повторял про себя Горигорьев — и вдруг, хоть он и был человек образованный, его осенила странная мысль, потому что он был все-таки человек простодушный. Раз видимо-невидимо, подумал он, то это мне и подайте.
Он пришел в самый большой супермаркет, позвал служителя и на превосходном английском языке, которым владел в совершенстве, сказал: плиз, хочу такое, чтобы на женщине при муже было невидимо, а без мужа тотчас видимо. То есть вышел муж из комнаты: вот оно сверкает и переливается, вошел муж — нет ничего, женщина просто как бы в задумчивости что-то в воздухе пальцами шевелит.
Служитель очень долго думал и раздражался — долгое думание подрывало его американский деловой имидж и престиж.
— Ноу, — наконец вынужден был сказать он.
— Тогда я подаю в суд, — сказал Горигорьев, — поскольку реклама вашего супермаркета вводит в заблуждение, информируя, что в нем есть все возможное и невозможное.
— Реклама...— начал объяснять служитель, но Горигорьев его пресек, торопясь судиться: американские порядки и обычаи он отлично знал.
И, хотите верьте, хотите нет, он выиграл процесс и получил компенсацию за моральный ущерб в размере пятидесяти шести тысяч долларов восьмидесяти трех центов центов.
Горигорьев, не будь дурак, не стал тратить деньги, а бросил работу и занялся изобретением вещества, которое, в зависимости от желания обладателя, может быть то видимо, то невидимо. И — изобрел! Потратил семь лет на это — но изобрел же!
Правда, к тому времени он давно уже разошелся с женой и женился на любимой женщине, которой мог дарить подарки явно.
Но суть ведь не в этом!
Суть в том, что вот до каких озарений может довести настоящая любовь!

zabers

Post » Śro sty 02, 2013 19:01 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

Ostatni kontakt z j.rosyjskim miałam ... no, wstyd się przyznać.
Wiem jak powiedzieć dzień dobry, dziękuję, pomnik wielkiego poety Mickiewicza,międzunarodowa i niedziela.
Nie pamiętam bukw.
Trudno, postoję, poczekam.

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

Post » Śro sty 02, 2013 19:06 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

Bolkowa- nic sie nie martw- ja sie wstydze tego probowac czytac. Dawnooo temu miałam mature z rosyjskiego :oops:
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Śro sty 02, 2013 19:12 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

moś pisze:Bolkowa- nic sie nie martw- ja sie wstydze tego probowac czytac. Dawnooo temu miałam mature z rosyjskiego :oops:

Maturę zdawałam z angielskiego. Na rosyjskim należało pani prof podrzucić zgrabnie zdanie o jakiejś ciekawej miejscowości, a że namiętnie uprawiała turystykę pieszą więc połykała haczyk i gadała, gadała, gadała. Ktoś pilnował tylko by nie było przerw w tych opowieściach i nie przypomniałoo się pni co to za lekcja.
Jeszcze pamiętam wierszyk o myszonku co szurszył a nie spał :mrgreen:

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

Post » Śro sty 02, 2013 19:17 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

To masz usprawiedliwione, ja nie :twisted:
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Śro sty 02, 2013 19:24 Re: ZABERSOWE POKEMONY 8 - święta lub czasopisma cd.

Ja też wymiękłam po kilku linijkach. Dukam jak w pierwszej klasie :oops:

ewagrz

Od: Nie maja 02, 2010 15:58

[poprzednia][następna]