ABRA

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 08, 2013 13:23 Re: ABRA

Zmiana żwirku to bardzo częsta przyczyna załatwiania się poza kuwetą.
Wiele kotów nie toleruje żwirku drewnianego.
Niestety, chyba trzeba dostawić jeszcze jedną kuwetę z bentonitem (tez go nienawidzę) i zobaczyć jak będzie wyglądała sytuacja.
Wtedy się przynajmniej wyjaśni, czy to kwestia żwirku, czy jednak jest inny powód.

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Nie wrz 08, 2013 19:43 Re: ABRA

gosiaa zawsze używałam żwirku drewnianego ale Cats Best Eco Plus czy jakoś tak. Drobniutkie granuleczki, które po sikaniu czy kupie zbijały się w suchą bryłkę. Żwirek rewelacyjny z jedną małą wadą : suchy obczepia się do sierści.
No, ale oczywiście chciałam przedobrzyć i kupiłam bentonitowy o "cudownym" zapachu wanilii ...... Smród po załatwieniu się był taki, że hej. No i obydwie kocice nie chciały się w niego załatwiać. Przypmoniało mi się, jak Duszek mówiła mi, że bentonitowy ma tą zaletę, że nie czepia się sierści. Ale okazał się niewypałem w przypadku moich kocic. Więc wyrzuciłam go. Następnie zamówiłam na próbę też Cats Best ale ten w ogromnym opakowaniu zwykły. No i jak rozpakowałam to wielkość granul jak dla konia do stajni.... Na zdrowy rozum - kotom grzebać w nim ciężko no ale jakoś było. Chciałam skończyć ten wór, bo troszkę za drogi aby cały wyrzucać. Na dodatek po załatwieniu się nie zbija się w bryłki /a miał się zbrylać/ tylko tworzy mokry szlam. Sprzątam bardzo często ale coś czuję, że tu jest problem bo od samego początku obydwie dziewczyny były bardzo czyste. Dlatego bardzo mnie zdzwiło i załamało, że młoda kicia która przez rok pobytu u mnie ani razu nie załatwiła się poza kuwetą i tak samo jak Afrodyta była czyściutka a tu nagle leje i robi kupy po kątach.
Lekarz młodą przemacał, wymacał, nawymyślał różnych rzeczy które kotom mogą się przytrafiać, zrobił badania i wszystko wykluczył. Dlatego zapytałam Was, bo tak coś czułam że to może ten żwirek diabelny. Tylko nie sądziłam, że z tego porządnictwa zacznie mi kupy siać po domu ;) Ja to bym walnęła kuwetą, zrobiła focha.. a ona - nic :) :) :)
Ehhhh.... baba to zawsze przedobrzy. Ale jakbym nie spróbowała to pewnie by mnie nęciło żeby spróbować ;) Teraz już wracam do Eco Plus i nie kombinuję.

AbraNN

Od: Czw lip 26, 2012 6:21

Post » Nie wrz 08, 2013 20:43 Re: ABRA

Też kupuję Cats Best Eco Plus, ten drobny, zbrylający.
Bardzo długo go używamy i nie mam ochoty zmieniać.
Jak były maluch nienauczone co to drewienka miałam bentonit i to była dla mnie masakra, nienawidzę bentonitu.
Mam nadzieję ze wraz z powrotem Cats Best Eco Plus wszystko wróci do normy :ok:

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Pon wrz 09, 2013 8:04 Re: ABRA

Heh :) Przyznam, że smrodek kocich kup przy sprzątaniu kuwety stale rzuca mnie na kolana. Obawiam się, że nigdy do niego nie przywknę.
No ale co się dziwić skoro ja czuję nawet zapach wody po nalaniu do miski ;)

Stąd pomysł o bentonitowym, gdyż tylko znalazłam jako zapachowy.
Ale zapach wanilii w połączeniu z kocim smrodkiem omal mnie "nie zabił" :) :) :) Koszmar to mało powiedziane...
Do tego przy sprzątaniu trzeba myć kuwetę za każdym razem bo glinka maże się wszędzie. Po dwóch sprzątaniach wszystko wywaliłam do kosza.

Cats Best Eco Plus faktycznie jest rewelacyjny. Przy systematycznym sprzątaniu kuwety można ją myć tylko co jakiś czas bardziej dla dezynfekcji i odświeżenia aniżeli dla samego umycia. I do tego można go wyrzucać do toalety.

Na razie jak pozatykałam przestrzenie między i pod meblami to ani razu mała nie załatwiła się poza kuwetą :)

AbraNN

Post » Pon wrz 09, 2013 8:06 Re: ABRA

A propos tego drugiego żwirku Catsa, która mam obecnie.
Do głowy by mi nie przyszło, że ktoś może być tak bezmyślny aby wyprodukować tak duże granule :(

AbraNN

Post » Śro lip 02, 2014 19:16 Re: ABRA

Witam po jakże długiej przerwie.
Idąc "z duchem postępu" postanowiłam pokazać Afrodytę na króciutkim filmie.
Mam nadzieję, że widać jak leży na boku na moim przedramieniu. Ta pozycja jest jedną z jej ulubionych z tym, że na jednym moim przedramieniu leży a dłoń drugiej ręki obejmuje jej głowę w kiziakach (teraz trzymam kamerę)
Ktoś kiedys napisał, że szylkretki są chimeryczne. Mnie trafiła się ta cudowna w każdym detalu
https://www.youtube.com/watch?v=2J6kzES ... e=youtu.be

Gdyby był jeszcze jakiś nieagresyny, uroczy i pozytywnie nastawiony zdrowy EXO - dajcie mi znać, gdyż myślę, że chciałabym jeszcze jednego

AbraNN

Post » Wto lip 08, 2014 21:19 Re: ABRA

:mrgreen: :1luvu: :ok:

nie omieszkam się odezwać w razie czego :mrgreen:
Karmel['] Taurus['] Miki [']Andzia [']
http://kotylion.pl/
https://www.facebook.com/kotylion.viva

Duszek686

Od: Sob kwi 25, 2009 22:42

Post » Pon paź 27, 2014 8:24 Re: ABRA

Wstawiam zdjęcia dla dziewczyn z innego tematu "zakochanych" w exo :1luvu:

Poniewać program Imageshack przestał działać i wszystkie zdjęcia znikły to krótki pogląd od początku do aktualności :D

Kocica szylkretowa jest z łódzkiego schroniska jak już wiecie. Mała czarna trafiła do mnie w tym samym czasie, jako "zdobyczne" z pseudo maleńkie kocie dziecko.

Oficjalne imiona obydwu dziewczyn to Afrodyta dla tricokolorki i Kleopatra dla brunetki. W rzeczywistości pierwsza to Kocica a druga Kocia.

Pierwsze zdjęcie przedstawia Kocicę w schronisku

Obrazek

Drugie zdjęcie to początki w moim domu

Obrazek

A tu już bardziej aktualne zdjęcia

Obrazek

Obrazek

I ostatnie zdjęcie - najnowsze czyli z tego roku (oczywiście dziewczyny mają swoją miskę z wodą ale ponoć z psiej jest czasami pyszniejsza ;) )

Obrazek

Przy okazji prostuję, że dziewczyny są u mnie dopiero ponad 2 lata a nie 3 jak napisałam. Nie wiem dlaczego wydawało mi się, że to już 3 lata :roll: . Jednak patrzę na pierwsze zdjęcia i są datowane na rok 2012

AbraNN

Post » Pon paź 27, 2014 10:19 Re: ABRA

ekstra footra masz
jak w sam rychtyk na zimowe wieczory
wysłałam Ci mejla z danymi
... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Pon paź 27, 2014 23:06 Re: ABRA

Dzięki Ewa :)
Dla mnie są bezsprzecznie najpiękniejsze :1luvu:

Dzisiejsze fotki + filmik sprzed miesiąca :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

https://www.youtube.com/watch?v=nQBIyil ... e=youtu.be

AbraNN

Post » Czw lis 13, 2014 11:49 Re: ABRA

No to czekamy - na wieści i foty imć Macieja .

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Wto lut 17, 2015 13:21 Re: ABRA

Przypominamy się :1luvu:

Kto powiedział, że Maciuś nie lubił "normalnego" jedzonka?
Obrazek

Kocica i część Nestorowej brygady
Obrazek

Maciuś sprawdza czy jego 8-o letni kumpel daje sobie radę z piciem wody
Obrazek

Jeszcze trochę sprawdza, bo to jest ulubione zajęcie Maciusia, także podczas jedzenia ;)
Obrazek

AbraNN

Post » Wto lut 17, 2015 13:42 Re: ABRA

Maciuś :1luvu: :1luvu: :1luvu:
no i reszta :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

AbraNN pisze:Kocica i część Nestorowej brygady
Obrazek

to zdjęcie to hit! rewelacja :1luvu: :1luvu: :ok: :kotek:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Wto lut 17, 2015 14:22 Re: ABRA

Hit, hit...Kocica wkurzona bo ktoś jej zajął łóżko :ryk:

A Maciek jest genialny, ubaw mam z niego po pachy :mrgreen: Pełen luz, zero stresu ... wkłada łeb do miski i "paczy" jak pies je czy pije :ryk:
Rozruszał się, już "oblatuje" całą chałupę bez zadyszki czy zakwasów, łapy już nie trzeszczą i nie dygoczą z wysiłku. Brzuszek się zaokrąglił ale uda to nadal "zanik mięśniowy" więc może to z racji wieku.

AbraNN

Post » Śro lut 18, 2015 15:37 Re: ABRA

Super :D

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

[poprzednia][następna]