Niuniek - nevka z lasu - w najlepszym domku :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 05, 2012 8:55 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

AniHili pisze:
Szura-najmysi mama pisze:Nevy ciemnieją z wiekiem, a rodzą sie zupełnie białe.
Tak wiec kocio będzie ciemniał jeśli to młodziak. Te prążki z czasem zrobią się bardziej widoczne.

Nie wiedziałam :D Czyli odwrotnie jak siwe konie - one rodzą się ciemne, z wiekiem jaśnieją.

O koniach ja nic nie wiem :mrgreen:

Swieżo urodzona nevka to jajko z niespodzianką :ryk:
Obrazek
PRAWDZIWE NEVY NIE MAJĄ W RODOWODZIE SOMALIJCZYKÓW!!!

NASZ WĄT: viewtopic.php?f=1&t=145040&start=780

Szura-najmysi mama

Od: Pon sty 22, 2007 19:46

Post » Czw lip 05, 2012 9:01 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

Obrazek

Jest po prostu zjawiskowy :love:
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Czw lip 05, 2012 9:42 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

Wetka nie umiała okreslić wieku, bo nie widuje takich kotów ;)

Łeb ma ogromny, to juz dorosły kot, który pewnie trochę dzieci w świecie zostawił :?
Ja go szacuję na 2-3 lata co najmniej, ale myślę, że więcej nie ma.
Łatwiej bedzie powiedzieć coś wiecej, jak sie go doprowadzi do porządku - czyli kiedy dojdzie do swojej wagi, futro odrośnie.

Jak ktoś chce zobaczyć, jak mniej więcej będzie wyglądał, zapraszam na stronę Szury (mogę?)
http://sloncesajan.pl/
Chyba najbardziej będzie przypominał w kolorze Peperonię, Biełkę i Mimi - tak mniej więcej.
No i jeśli kocio faktycznie jest nevką to na stronce można zobaczyć, jakie dostanie futerko i jakiej będzie wielkości 8)

Piękny będzie! Już jest cudny!

Komu kotecka? :mrgreen:
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw lip 05, 2012 9:58 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

Avian pisze:Jak ktoś chce zobaczyć, jak mniej więcej będzie wyglądał, zapraszam na stronę Szury (mogę?)

Serdecznie zapraszamy :D

Avian pisze:najbardziej będzie przypominał w kolorze Peperonię,

Z mojego stadka nevek chyba wlasnie Peperonia-Szura może słuzyć za przyklad, ale on ma inaczej rozłożone prążki. Wegług mnie on z czasem będzie przypominal niebieskiego kota. Te prązki będą ciemniejsze i kontrast między jasnym a ciemnieszymi prążkami będzie intensywniejszy.

Avian pisze:Ja go szacuję na 2-3 lata

Ze zdjęcia wiek kota trudno określić, ale po wybarwieniu stawiam na góra 2lata.

Po sterylce on zacznie myśleć tylko o wlasnej urodzie a nie o bzykaniu :D , wypięknieje, futerko zrobi sie śliczne, kryza i portki odrosną , nabierze cialka :mrgreen: :D Bedzie piekny :ok:

Tu Szurka-Peperonia jako 2 latka Obrazek
Obrazek

Szura-najmysi mama

Post » Czw lip 05, 2012 10:14 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

kurka, no... podziwiam, podziwiam i serce mi pika, ale...5 kot w domu, mogę dostać eksmisję. Mam dużego psa, sznaucera z nowotworem, od 1,5 roku na pampersach, przyzwyczajony do moich kotek, ale nie wiadomo jak kot do psa.
Obrazek Obrazek
...a ja sobie tak kolorowo kolekcjonuję koci świat ;)

Tina-Tigra

Od: Wto wrz 19, 2006 14:24

Post » Czw lip 05, 2012 10:17 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

No i prosze - jaka piękna zachęta ze strony znawcy nevek :ok:

... też mi się wydaje, że on bardziej niebieski jest, choć po paluchach trudno powiedzieć, bo teraz sa białe od bentonitu, w którym śpi ;)

Przed chwilą wyciągnęłam go z klatki, położyłam na kolanach - całkiem zadowolony leżał, zwinął się, łepek przytulił do ręki :D Tylko nawijał, wciąż nawijał, co on ma tyle do powiedzenia ? 8O
Obrazek

Avian

Post » Czw lip 05, 2012 10:23 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

Opowiada swoje smutne życie zapewne :(

Jaki on duży jest? Moje kotki maleńkie- znaczy dorosłe, wysterylizowane, ale drobne ;)
Może upiję męża przez weekend i sie zgodzi :twisted: tylko pies mnie martwi, czy kocur zaakceptowałby towarzystwo psa.
Obrazek Obrazek

Tina-Tigra

Post » Czw lip 05, 2012 10:24 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

Avian pisze:też mi się wydaje, że on bardziej niebieski

Nie upieram sie, że on ci niebieski jest bo zdjęcia przeklamują, to trzeba na żywo zobaczyć!
Obrazek

Szura-najmysi mama

Post » Czw lip 05, 2012 10:28 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

Tina-Tigra pisze:Jaki on duży jest?

Teraz to pewnie waży niewiele, ale po sterylce może ważyć ok 8 kg. Tak ważą moje kocury SIB (Amilkar-Klusio) u mnie, i inne kocurki na swoim u nowych Dużych. Tu link do doroslych moich na swoim viewtopic.php?f=1&t=136003 mozna zobaczyć jak sie kocurek wywlosi po odkarmieniu !
Co do psa.
Nigdy nie mieliśmy, ale kocurki u nowych Duzych mieszkaja z psami. I dominują :ryk:
Obrazek

Szura-najmysi mama

Post » Czw lip 05, 2012 10:36 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

Na razie waży 5,5 kg, a jest naprawdę chudy.
To będzie duży kot - widać po grubych łapach i naprawdę dużej w porównaniu do reszty ciała głowie. Nie mam porównania do innych sibków, ale jak dla mnie on ma głowę jak miaukunia kocica ;)
Jest za co chwycić i po czym tarmosić ;)

Przydałby sie tymczas, gdzie można by sprawdzić, jak sie zachowuje do innych zwierząt ...
Obrazek

Avian

Post » Czw lip 05, 2012 10:57 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

Szkoda, że tak daleko :( jako tymczas, może by mi się udało go przemycić. U mnie tymczasy najczęściej zostają na stałe. Nie wiem dlaczego :ryk: Może sie trafi okazja zobaczenia jak reaguje na psy. Bo o papugę i szynszylę się nie obawiam. Tylko mój pies ze względu na swoją chorobę robi sie zmierzły sam na pewno nie zaczepi, ale dmuchac sobie w kaszę nie da.
Obrazek Obrazek

Tina-Tigra

Post » Czw lip 05, 2012 11:04 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

Tina-Tigra pisze: dmuchac sobie w kaszę nie da.

Z moimi kotkami to było tak że nastawaly do psa jak były dzieciaczkami kocimi więc nie moge powiedzieć czy duży zakceptuje psa i czy będzie atakowal :wink:
Obrazek

Szura-najmysi mama

Post » Czw lip 05, 2012 11:16 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

No właśnie, u mnie dokładnie było to samo- wszystkie trafiały jako dzieciątka :) najstarsza miała 7 miesięcy- i wszystkie się zalecały do niego, traktując jako zastępczego samca :oops: , ale np. położyć się na sobie nie pozwala, ocieractwo mile wskazane, spanie na jednym posłaniu tez, ale jak któraś sie postawi to się "odwdzięcza" burknięciem, pokazaniem zebów. Z tym , że kotki odpuszczają.
Obrazek Obrazek

Tina-Tigra

Post » Czw lip 05, 2012 11:30 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

I SIB i NEM nie są zaczepne. Nevy kochają świety spokój.
Ale ten kocio może być mieszańcem wiec nic na 100% powiedzieć nie można.
Obrazek

Szura-najmysi mama

Post » Czw lip 05, 2012 20:02 Re: Pń-złapany niebieskooki syberyjczyk-nevka szuka DT/DS!

Obserwowałyśmy z Catherine dziś popołudniu chłopaka - próbowałyśmy zachęcić go jakąś zabawką do lepszego pozowania do zdjęć. Zero reakcji. W ogóle nie reaguje na żadne odgłosy 8O
Może mi się wydaje, ale on ma chyba jakiś problem ze słuchem ...
Nie reaguje na żadne hałasy - klaskanie, szelesty, dzwonki, nagłe stuknięcie, nic 8O
Ale - jak wchodzę na korytarz, kiedy jeszcze mnie nie widzi, bo muszę wejść do garażu kolejnymi drzwiami - zaczyna miaukolic.

Może on faktycznie nie słyszy i przez to jest taki głośny? Bo gada bardzo głośno.
wzięłyśmy go na korytarz - położył się grzecznie w kąciku, przy nas i cichutko leżał, kiedy my rozmawiałyśmy. Był wyraźnie rozluźniony i zadowolony z naszej obecności.

Dzisiejsze nowe kocie umiejętności - bez problemów pozwolił sobie zrobić zastrzyk i pięknie pozwolił się rozciągnąć w pozycji wystawowej :lol:
Obrazek

Avian

[poprzednia][następna]