Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou IV gaudeamus igitur

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 23, 2011 10:18 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

no, ja raz skakałam w gumę w mieszkaniu :roll:
i raz szłam z parteru na szóste piętro śpiewając w głos (chciałam zostać piosenkarką)
Ale sąsiad z dołu był nieco nerwowy i dowiedziałam się, ze takie zachowanie jest nie na miejscu :lol:

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Wto sie 23, 2011 10:22 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

No, ja kiedyś skakałam w gumę na strychu, czy na skakance. Przyleciał sąsiad - milicjant i zrobił mi awanturę. Zapomniał chyba, że jego trójka dzieci, mieszkająca nad nami za ulubioną rozrywkę codzienną upatrzyła sobie skakanie z szaf... Gorzej to było słychać niż koty, panie tego :evil:

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Wto sie 23, 2011 10:23 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

Każda ma takie drobiazgi na sumieniu i każda zazwyczaj szybko była dyscyplinowana prezz RODZICÓW właśnie.
Normalne dziecko jak mu sie wyznaczy granice to ich po prostu przestrzega - masz słuszną-słuszność pozytywko niezaprzeczalnie - to ze starymi jest cos nie halo :evil:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Wto sie 23, 2011 10:25 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

punkt widzenia zmienia się wraz ze zmianą punktu ułożenia siedzenia
ja teraz wolałabym, żeby mi tabuny kotów nad głową gonitwy urządzały :roll:
ale kiedyś bym się pewnie dziwiła, jak można mieć dwa koty w domu :lol:

pozytywka

Post » Wto sie 23, 2011 10:33 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

tak AYO, nam Tata zawsze tłumaczył, że ludzie obok nas tez maja prawo do odpoczynku i żeby się spróbować postawić w ich sytuacji
potem bardzo podobnie tłumaczyłam własnym dzieciom
Czasem łapię się na tym, że strasznie te moje dzieci uciszałam ze względu na bliźniego swego :roll: A widzę, że obecnie niewiele osób tak czyni
uważają, że małe dziecko ma prawo skakać po głowie wszystkim wokół, a w przyszłości samo z tego wyrośnie
Ale jak niby ma z tego wyrosnąć, skoro nie będzie wiedziało, że jego zachowanie może męczyć innych ludzi?

z sąsiedniej beczki:
małe dzieci mają tendencję do deptania mrówek
Bo małe toto i się rusza - trzeba przydepnąć
zawsze tłumaczyłam, że mrówkę też boli i że nie wolno zabijać żadnych stworzeń
do starszych dzieci, które chciały utłuc pająka mawiałam żartobliwie: "oszczędź, on przecież tez ma żonę i dzieci..."
zaczyna się od mrówek i innych żyjątek, wtedy jest szansa, że nie skrzywdzą kotów, psów koni i wszelkiej innej żywiny
samo dziecko się tego nie nauczy

Mnie jeszcze Tata tłumaczył, żeby nie zrywac bezmyślnie liści i trawek
Powiedział - "wyobraź sobie, że każdy, kto przejdzie obok tego drzewa czy krzewu zerwie jeden listek - pomyśl, jak ono będzie wygladac po tygodniu"

Jak widać da się rozmawiac mądrze z dziećmi i uczyć wychodzenia z egocentryzmu bez zamordyzmu i terroru, nie?

pozytywka

Post » Wto sie 23, 2011 10:35 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

pozytywka pisze:Mnie jeszcze Tata tłumaczył, żeby nie zrywac bezmyślnie liści i trawek

Uhm, mnie też. A także oszczędzać wodę i prąd. I mieć wzgląd na innych ludzi. No, teraz mogę tylko koty wychowywać a i to średnio mi wychodzi :-)

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Wto sie 23, 2011 10:37 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

Oczywiście :wink:
To z drzewami tak mi się wbiło w świadomość, że zdarza mi się do dziś obce dzieci strofować nawet w obecności towarzyszących im dorosłych - na przykład w temacie zrywania gałązek jarzębiny 8) - moja Mam też to robi :roll:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Wto sie 23, 2011 10:40 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

a, to widocznie drzewiej była inna wrażliwość, skoro ty/wy tez tak byłaś/byłyscie uczona/e

a
mnie pan opinkolił, bo własnie zwróciłam uwagę jego wnuczkowi, żeby nie szarpał całych garści liści z drzew pod którymi przechodził, siedząc na ramionach u dziadka :?
Kurde, ludzie to mnie wpieniają :roll:
zaraz się tu zrobi konkurencyjny Wątek dla Wkurkawodnionych :mrgreen:

pozytywka

Post » Wto sie 23, 2011 10:41 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

ależ jest taki wątek na miau. "Co mnie wnerwia" ;)
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Wto sie 23, 2011 10:51 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

no to mówię własnie, że się tu zrobi konkurencja, jak zacznę wszystkie moje wnerwienia wypisywać ;)
tamten znam dosyc dobrze, bo podczytuję

pozytywka

Post » Wto sie 23, 2011 11:03 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

a ja go jeszcze nie czytałam nigdy :oops:

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Wto sie 23, 2011 11:04 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

no własnie ostatnio - nie warto :roll:

pozytywka

Post » Wto sie 23, 2011 11:07 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

ostatnio to już i tak całkiem nie mam czasu Obrazek

Patmol

Post » Wto sie 23, 2011 11:08 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

Patmol - jest na Koci Łapci, już któraś część. Moim zdaniemma taki feler, że tam nikt nikogo nie słucha tylko każdy przychodzi się wypultać i znika :roll:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Wto sie 23, 2011 11:10 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz. IV

to śmiesznie :mrgreen:

Patmol

[poprzednia][następna]