Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 13, 2011 17:10 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Kciuki za decyzję spółdzielczą są !!! :ok:
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Śro kwi 13, 2011 18:37 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Kciuki za mieszkanko :ok: :)

Asia_Siunia

Od: Czw mar 05, 2009 15:18

Post » Śro kwi 13, 2011 19:22 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

I to dużo! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt kwi 15, 2011 15:35 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Bardzo Wam dziękuję! Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu choć wstępna decyzja będzie.
Dużo się u nas dzieje ostatnio, na nic nie mam czasu...
Rosen leży na moich kolanach brzuchem do góry, mruczy i wali ogonem jakby był zdenerwowany :? Coś mu się z główką zrobiło :roll: :wink:
Sprzątanie czas zacząć! Gdyby tylko mi się chciało tak jak mi się nie chce... :roll:

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Pon kwi 18, 2011 11:50 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Może Rosen tak przyszłościowo już się wkurza, że w końcu będzie musiał przerwac tę sielankę na kolankach ? :mrgreen:

Sprzątanie .... ble :twisted:

mmk, co ciekawego zwykłaś na wielkanoc szykowac do jedzenia ?
Może jakies ciekawe przepisy na mazurki ? Myślę, żeby jakiegoś zrobić. czekoladowego na ten przykład :D ALe poza pomysłem nic nie mam :mrgreen:
Obrazek

psiama

Post » Pon kwi 18, 2011 14:43 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Ja mam pomysł, który realizuję w tym roku - kruchy spód, na to kwaskowaty dżem (np z porzeczek, ewentualnie powidła), na to gotowa masa kajmakowa/krówkowa (do kupienia w puszkach), przyozdobione bakaliami :)
efekt będzie taki:

Obrazek

Pasibrzucha

Od: Sob lis 06, 2010 10:32

Post » Pon kwi 18, 2011 14:49 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

To jest po prostu boskie !!! :1luvu:
Obrazek

psiama

Post » Pon kwi 18, 2011 16:11 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Psiama mazurków u nas nigdy się nie robiło... Świąteczny zestaw ciast to zwykle był makowiec i sernik w różnych wersjach (pieczony albo na zimno). Wiem, że makowiec zwykle się robi "nie na te święta", ale u nas makowiec był pieczony dwa razy do roku własnie na święta :wink: W tym roku zupełnie nie mam pomysłu... Dodatkowo nie wiem jeszcze dokładnie jak spędzimy ten czas więc nie wiem ile mam szykować :? Na pewno przygotuję jajka nadziewane, ale jeszcze nie wiem w jakiej wersji, pewnie jakąś sałatkę, może paschę i coś w galarecie :roll: Nie wiem co z obiadami... Muszę pomyśleć, bo czas najwyższy iść na zakupy...

Pasibrzucha świetnie wygląda to ciasto, ale to nie dla mnie - zdecydowałam się ograniczyć\wyeliminować całkowicie biały cukier. To nie ułatwia mi przygotowań świątecznych :lol:

mmk

Post » Wto kwi 19, 2011 11:43 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

O pascha to jest to. Robiłam parę lat temu, dobre było. Natchnęłas mnie mmk ;) Teraz trzeba znaleźć dobry zmielony twaróg :D
U mnie też zawsze jest makowiec, bo tata zauwielbia. Mnie w zeby włazi :mrgreen:
Obrazek

psiama

Post » Wto kwi 19, 2011 13:45 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

ZNALEŹĆ??? Samej się twaróg robi!!! :twisted: Z 4 litrów mleka robię, tego aksamitnego smaku żaden kupny nie zastąpi :ok:

Pasibrzucha

Od: Sob lis 06, 2010 10:32

Post » Wto kwi 19, 2011 15:53 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

A my kupujemy twaróg ze wsi razem z mlekiem i jajkami. Czasem jakieś mięso też się trafi :wink:
Dobry makowiec jest tak dobry, że może nawet włazić w zęby :mrgreen:

mmk

Post » Śro kwi 20, 2011 13:10 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Wiejskich i ręcznych specjałów zazdraszczam. Ja niestety źródeł takowych ani umiejętności nie posiadawszy :roll:

Zrobiłam na święta paschę, mazurek krówkowy i pasztet wielomięsny O :mrgreen: Będą jeszcze kaczuszki, schab ze śliwką, zawijańce boczkowe ze śliwką, jaja wielofaszerowane, żur z kiełbasą, domowa ćwikła. I szarlotka :mrgreen:

Co robicie fajnego ? :wink:
Obrazek

psiama

Post » Śro kwi 20, 2011 18:08 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Psiama, twaróg robi sie dość łatwo. Tylko, że najlepszy jest z wiejskiego mleka :? Jeśli chcesz mogę podać mój sposób.

Kusisz śliwkowymi nadzieniami - lubię takie połączenia 8)
Właśnie robię listę potraw do zrobienia i związanych z nimi zakupów. Na pewno będzie pascha i babka, jajka faszerowane, biała kiełbasa pieczona w białym winie i jakaś sałatka, ale jeszcze nie wiem jaka :roll: Na obiadach raczej nas nie będzie, więc nic nie szykuję, ale awaryjnie kupię składniki na sajgonki (wiem, bardzo polska i świąteczna potrawa :lol: ). Pasztetu w tym roku nie robię, bo dostaniemy dużą ilość wędzonych domowo wędlin. Nie chcę dużo szykować, bo mamy plany wyjazdowe :wink:

mmk

Post » Czw kwi 21, 2011 6:51 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Mniam :1luvu:

Czy mogę nieśmiało poprosić o przepis na kiełbaskę?
Będziemy z Mam tylko we dwie ale kiełbaskę planujemy - to mogłaby być miła odmiana 8)
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Czw kwi 21, 2011 10:54 Re: Kuba, Rosen i Yuki - trójka znów w akcji

Wieczorem napiszę, bo nie pamiętam :wink: Z pamięci potrzebne są - biała już ugotowana (Może być taka z robienia wywaru na żurek), 0,5 - 0,75 szklanki białego wina, kilka ząbków czosnku, cebula, tymianek (najlepiej gałązki świezego), troszkę oliwy. Jeszcze jakieś zioła były, ale nie pamiętam jakie :? Sprawdzę i podam dokładnie wieczorem.

mmk

[poprzednia][następna]