kejt7 pisze:cytat
No ludzie ! Bez przesady. Nie jest w zwyczaju, że weterynarz przyjmuje koci poród, nawet w hodowli !
nie wiedzialam
sadzilam ze jest inaczej
a moje osady opieram na wiadomosciach od mojej pani weterynarz
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kejt7 pisze:cytat
No ludzie ! Bez przesady. Nie jest w zwyczaju, że weterynarz przyjmuje koci poród, nawet w hodowli !
kejt7 pisze:Dlaczego wszystko opada?
Jeśli już się tak stało, że przygarnięta kotka okazała się ciężarną, cóż zrobić, ja tez bym się nie zdecydowała na sterylkę aborcyjną w zaawansowanej ciąży.
Przecież ludzie przygarniają koty, a z pewnością Sarra jako doświadczona kociara znajdzie im domki, a nie odda do schroniska.
A, że weterynarze niektórzy zalecają "odbieranie" porodu ( czy to nie dziwacznie brzmi) nie dziwne, w końcu zarabiają na tym...
Większość hodowców pozwala działac naturze, oczywiście w sposób kontrolowany.
wejaga pisze:kejt7 pisze:Gratuluje powiekszenia rodziny !!
No nie. Wszystko opada
BarbAnn pisze:kejt7 pisze:cytat
nie wiedzialam
sadzilam ze jest inaczej
a moje osady opieram na wiadomosciach od mojej pani weterynarz
kejt7 pisze:No ludzie ! Bez przesady. Nie jest w zwyczaju, że weterynarz przyjmuje koci poród, nawet w hodowli ! Oczywiście dobrze wiedzieć w takim wypadku, gdzie jest całodobowa klinika z sala operacyjną i uprzedzic wetów o możliwości nagłego przyjazdu
Taki poród to nie chwila ( nawet kilka godzin). Moga byc duże odstepy między kotkami, dopóki kotka nie płacze, nie niepokoi sie, nie ma co panikowac, kiedy poród sie skończy kocia zje łożysko, a po każdym urodzonym maluchu powinna odgryźć pępowinę i wylizać go.
Warto zaaranzować jakies ustronne pudełeczko z kocykiem, czy stara pielucha, w zacisznym miejscu, gdzie będzie miała spokój.
W razie problemów oczywiście "na sygnale" do weta.
Uszy do góry, to naturalny proces będzie dobrze. Wazne, żeby kocia zaopiekowała sie maluchami, bo zdarzaja sie odrzucenia, jesli wykaże zainteresowanie- wszystko będzie już dobrze.
Gratuluje powiekszenia rodziny !!
Jana pisze:Kotka powinna być pod opieką weta, takiego, który w razie czego przyjedzie i przyjmie poród, albo w razie komplikacji zabierze kotkę i zrobi cesarkę. Nawet w środku nocy.
kejt7 pisze:(..)Moga byc duże odstepy między kotkami, dopóki kotka nie płacze, nie niepokoi sie, nie ma co panikowac, kiedy poród sie skończy kocia zje łożysko, a po każdym urodzonym maluchu powinna odgryźć pępowinę i wylizać go.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 53 gości