Nowa trójka w nowym domu :-)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 11, 2025 23:03 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

czarne najpiękniejsze :1luvu: ... i oczywiście bure, białe i rude i bi i tri kolorki itd itp.. ale w avie to internetowa kopia mojego pierwszego w życiu kota, przez którego zaczęłam na nie chorować :wink: więc to już zawsze zostanie NAJ...

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Czw lut 13, 2025 11:43 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

Czekamy na fotki :P

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

Post » Czw lut 13, 2025 13:38 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

Spooxterium pisze:Czekamy na fotki :P

Właśnie próbuję walczyć ale mam problem z hostingiem do zdjęć. :-(
Jaki polecacie? Moje konto na fotosiku wygasło. :(

Brumka

Od: Śro kwi 05, 2017 8:25

Post » Czw lut 13, 2025 13:45 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

Brumka pisze:
Spooxterium pisze:Czekamy na fotki :P

Właśnie próbuję walczyć ale mam problem z hostingiem do zdjęć. :-(
Jaki polecacie? Moje konto na fotosiku wygasło. :(

Ja wstawiam z Postimage > https://postimages.org/pl/

Spooxterium

Post » Czw lut 13, 2025 13:50 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

Udało się!

Przesyłam kilka zdjęć. :-)

1. Mama z małymi, w nocy, na kamerce. :)

Obrazek

2. Maluchy u mnie na kolanach.

Obrazek

3. Maluszek podczas zabawy.

Obrazek

4. Maluszki podczas wieczornego oglądania przez nas tv. :)

Obrazek

Brumka

Post » Czw lut 13, 2025 13:53 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

Cudne! :1luvu: :love: :201461

Spooxterium

Post » Czw lut 13, 2025 13:53 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

1. Maluchy na ulubionym, czyli moim biurowym fotelu przed decyzją, że jest ulubiony. :-)

Obrazek

2. Po decyzji. :-)

Obrazek

Brumka

Post » Czw lut 13, 2025 14:04 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

Dziękuję! :)

Dzisiaj jedziemy do weta na kontrolę. Jeden maluch, czyli Pumcia, ma biegunkę i to coraz rzadszą. :(
Zebrałam wszystkie kupki, i jedziemy na kontrolę i badania :-)

Chcemy też, żeby po prostu je obejrzał dobry wet. Jedziemy do Bielska, do Czterech Łap, gdzie byliśmy kiedyś z Puchaczem. To kawałek od nas bo 50 km ale trudno, tylko stres dla nich bo kontener jakiś wielki nie jest. :( Chyba trzeba kupić większy teraz. :-)

Puchacz jest kosmicznym pieszczochem i mistrzem mruczenia. :-) Pumcia niezależna, ale lubi być blisko. Mama też lubi być blisko. Najlepiej jak wszyscy są "w kupie", ona wtedy kładzie się na stole i kontroluje całą sytuację. :-D
Maluchy siedzą często w swoim pokoju, ale też wychodzą. Rozstawiłam wszędzie kuwety (4 sztuki) i to działa, załatwiają się do nich kiedy latają po domu. Zauważyłam pewien rytm - najpierw jest awantura pod drzwiami pokoju - otwieram - wychodzą i są głaskanki i przytulanki. Potem daję jedzonko i robię porządek w kuwetach, potem jest ganianie, bieganie, wędki i zabawy, potem jest energetyczny zjazd, oczki się zaczynają zamykać, wtedy daje znów jedzonko - one idą jeść i zamykam pokój. Wtedy nie ma awantury - idą spać. I tak w kółko. Mama rzadko do nich dołącza w pokoju, zwykle zostaje na zewnątrz. Ma swoje kąty i tam się zaszywa, rzadko z nimi w pokoju. Śpi z nimi tylko w nocy. No i ostro je szkoli, nieraz aż piszczą. :-)

Brumka

Post » Czw lut 13, 2025 20:43 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

nie powinno być kociego płaczu przy opiece matczynej. Nigdy nie zauważyłam by matka sprawiła malcom ból (sporadycznie podczas higieny coś z niezadowolenia może krótko pisnąć), ale wiem, że wśród kotów i psów (także i innych zwierząt) występują na tym tle czasami patologie. Niedawno w którymś schronisku monitoring rozwiązał sprawę okaleczenia - chyba utraty łapy -małego szczeniaka, gdzie jego mama zaatakowała go za jakieś jedzenie- celowo skrzywdziła. Dlatego ja bym się lepiej przyjrzała co się dzieje między Twoją kotką a maluchami kiedy piszczą.
Rosnące malce też często potrafią złapać jeden drugiego tak , że któryś zaczyna krzyczeć (często też próbuje się wyrwać)- i wtedy właśnie przerywam im zabawę , rozganiając. Uczę tego tak długo , aż nauczą się być wobec siebie i innych kotów na tyle delikatne, że wszelkie zabawy przebiegają w ciszy. Dobrze bawiące się koty nie płaczą, nie krzyczą i nie pyskują sobie (warcząc czy sycząc)

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Czw lut 13, 2025 20:56 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

Kotki urocze, dobrze, że już korzystają zkuwet, które rozstawiłaś. I że mają swój rytm spania-jedzenia-zabawy.
Są już spore, dlatego chyba matka bardziej się od nich izoluje. Ona jest już po kastracji?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw lut 13, 2025 21:24 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

jolabuk5 pisze:Ona jest już po kastracji?

W 1. poście jest że za miesiąc będzie

Spooxterium

Post » Czw lut 13, 2025 21:25 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

Brumka pisze:1. Maluchy na ulubionym, czyli moim biurowym fotelu przed decyzją, że jest ulubiony. :-)

Obrazek

2. Po decyzji. :-)

Obrazek

Super :) Zwłaszcza po decyzji :)
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Czw lut 13, 2025 21:45 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

Wprowadź maluchom po trochu surową wołowinę. Mamie też. Dzikie kocice takim kociakom już noszą mięso - sama tak dawno temu dożywiałam kociaki.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt lut 14, 2025 0:23 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

Spooxterium pisze:
jolabuk5 pisze:Ona jest już po kastracji?

W 1. poście jest że za miesiąc będzie

Oj, to uważaj na objawy cieczki - kotka często zostawia swoje ledwo podrosnięte kociaki, bo hormony już wywołują gotowość do następnego kontaktu z kocurem! :strach:
Słodkie czarnulki, szczególnie na krzesle :D
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt lut 14, 2025 9:02 Re: Nowa trójka w nowym domu :-)

Jeśli chodzi o zachowania kotki - rozmawiałam z behawiorystką i wczoraj z wetami. Takie zachowania są normalne. Służą przede wszystkim pokazaniu, że nie zawsze jest miło, że życie to też stresy, potrzeba walki i znoszenie frustracji. To nie jest często i to nie jest tak, że one jakoś piszczą, to raczej jest gonienie, przekomarzanie, aż wreszcie sprowadza je do parteru i chwilę podtrzyma. One wtedy piskną i ona je puszcza. Przy czym nierzadko same ją atakują i się na nią rzucają z wygiętym grzbietem. Potem się wszyscy liżą i znów jest dobrze. Mama cały czas potrzebuje z nimi kontaktu, musi je mieć na oczach lub przynajmniej wiedzieć gdzie są. Dzisiaj cała trójka przyszła na górę do sypialni. :1luvu: Najpierw mama, położyła się pod oknem. Potem przyszedł Puchacz i się uwalił na nas, zaczął mruczeć, aż wreszcie zasnął i potem Pumcia zaczęła miałczeć, nie wiedząc gdzie cała rodzina. Zawołaliśmy ją przybiegła na górę i też się przyszła pomiziać, i zaczęła mruczeć jak braciszek. :201461 W tym czasie mama weszła pod łóżko i tam się położyła. W ten sposób wszyscy byli na miejscu, tak jak lubią najbardziej. :-)
Mama wciąż troszczy się o młode, liże je, pilnuje i reaguje na miałczenie, więc nie ma tu żadnych niepokojących objawów. :-)

Wczoraj u weta było szaleństwo - Puchacz, który jest niby miziasty podczas kroplówki i zastrzyków pokazał nowe oblicze - podrapał wetkę do krwi. 8) Maluchy nie mają żadnych zakaźnych chorób, niestety muszę pobrać jeszcze raz kupkę do badania, bo musi być więcej. Dzisiaj będę polować. ;-)

Maluchy dostały kroplówkę (bo były trochę odwodnione przez biegunkę), antybiotyk o długim działaniu, wit. B i coś przeciwzapalnego. Do podawania do karmy dostałam coś na biegunkę i probiotyk. Muszę zacząć kontrolować jedzenie - jego nadmiar też może być przyczyną wzdętych brzuszków. Czyli teraz dostają 4 razy dziennie, a nie że cały czas pełna miska. :-)
Pod koniec lutego jedziemy na kolejne szczepienia. :)

Mama ma chyba grzybice na uchu. :( Dostałam spray do pryskania. Dzisiaj zostanie cała spryskana, wszędzie. Mam to robić raz na tydzień. Poza tym kończy już laktację, więc z początkiem marca jedziemy z nią na sterylizację. Mama ma 2 lata, więc to gówniara jeszcze :-)

Poza tym towarzystwo zdrowe, osłuchane, przebadane i generalnie w dobrej kondycji. :201494

A teraz patent na miałczące w aucie kotki. Mój TŻ opracował wczoraj następujący system uspokajania - drapanie w kontener. Całą drogę drapał dość szybko w kontener i był cała drogę święty spokój! Nikt nie miałczał i wszystkie! zasnęły! :-D

Tymczasem daję im royal canin dla mamy i dzieci. Polecała to Bastet i wet wczoraj też powiedział, że choć zna różne opinie o royalu, to koty na tej karmie zawsze są najzdrowsze. Pamiętam, że mojej Brumci, kiedy była kociakiem, bardzo ta karma służyła. Na razie nic nie zmieniam dopóki kupki się nie ustabilizują. Kotce dałam przedwczoraj surowego kurczaka, myślałam, że oszaleje. :-) Nie wiem czy dawać jej nieraz mięsko? :)

Brumka

[poprzednia][następna]