Dzień dobry wszystkim, dziękuję bardzo za odwiedziny

Mały update co do nieszczęsnych kupek: zdaje się że wykryłem dosyć istotną rzecz, jak na moje oko to ok 30% "kamieni" składa się z sierści (kicia ma bardzo gęsty podszerstek, a wylizuje się bardzo często, pawi kłaczkowych nie puszcza wcale...). Zdaje się że będę musiał zainwestować w furminator. Wyczesuję ją codziennie szczotą dla psów długowłosych, ale jak przy psie się to sprawdza, to u niej średnio...
Póki co jedziemy na hill's a/d i RC w proszku do rozrabiania z wodą. Kicia ma mega apetyt, ale chęć do zabawy bardzo umiarkowaną, zwłaszcza jak na kocię (chwilę pobiega za kulką/laserkiem, ale szybko się nudzi). U weta jesteśmy na kontroli 2-3 razy w tygodniu i ze zdrówkiem wszystko ok. Padła sugestia że kot po prostu z natury wybitnie leniwy. Oby była to prawda. Może po prostu nie umiem dziewczyny zabawić

w każdym razie bardzo lubi się wspinać, więc doczekała się kociego drzewka za którym przepada od pierwszego wejrzenia.
Muszę przyznać że jest bardzo bystrym kotem, do tej pory nie ruszyła kanapy (skóra), natomiast męczy pazurkami jeden fotel którego baaardzo nie lubię więc niech drapie sobie na zdrowie. Pozwala też bez problemu przycinać sobie pazurki.
Co do diety, dwóch weterynarzy rozłożyło ręce i rzekło "no musi sam pan poeksperymentować"

Dostałem od naszej wetki sporą porcję RC fibre response, ale boję się jej to podać przed świętami (wszyscy weci zamknięci, jestem szczerze mówiąc przerażony że właśnie wtedy kicia się zatka). Pomyślałem że będę raz dziennie podawać kleik z siemienia a ze dwa razy w tygodniu parafinę do jedzenia. Co do parafiny i tak jutro poradzę się pani wet, nie chcę zaburzać bez potrzeby pracy jelit.
Biedna kicia z tymi zaparciami, już jeden wet mnie nastraszył że to może być "mega colon"

no ale jestem dobrej myśli.
Po za tym Loki strzelił jednak lekkiego focha o kota (opóźniony zapłon), ale mam nadzieję że mu przejdzie. Koleżanka jak się dokacała miała focha dotychczasowej rezydentki na pół roku
Jestem baaardzo otwarty na wasze rady dot. wyczesywania sierści - jest sprzęt, który możecie polecić?

(ogonek mokry po myciu pupy

była tak wkurzona że nie mogłem nie zrobić zdjęcia

)